Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

Γράφει  ο  Πάνος Παναγιωτόπουλος
Λόγω της συνεδρίασης στις 25/2/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη λήψη απόφασης σε σχέση με την πρόταση αλλαγής της οδηγίας για τα Καπνικά Προϊόντα της Κομισιόν, που ορίζει ότι πάνω από 4mg/ml τα ατμιστικά υγρά θα πρέπει να κατηγοριοποιηθούν στα φάρμακα και να λαμβάνουν έγκριση από τον ΕΟΦ, δημιουργήθηκε η παρακάτω συγκέντρωση υπογραφών:

http://secure.avaaz.org/en/petition/Ecigs_to_be_General_Use_products_in_Europe/

Το πρόβλημα με την έγκριση από τον ΕΟΦ έχει πολλές πτυχές:


1) Πρακτικά απαιτείται διάστημα 18-24 μηνών για τις πρώτες εγκρίσεις, διάστημα στο οποίο καλούμαστε να επιστρέψουμε στο "περίπτερο". Αυτό συνεπάγεται αποδεδειγμένη βλάβη στην υγεία μας καθώς μέχρι τώρα το τσιγάρο αποδεδειγμένα οδηγεί σε αποφρακτική πνευμονοπάθεια, λοιπές καρδιοπάθειες και καρκίνο.
2) Εφόσον λάβει έγκριση από τον ΕΟΦ θα πωλείται αποκλειστικά στα φαρμακεία ως φάρμακο. Άρα τίθεται η ταμπέλα ότι είμαστε "ασθενείς" εκτός και επισκεφθούμε το "περίπτερο".
3) Είναι κοστοβόρα διαδικασία καθώς απαιτείται ποσό 20.000 ευρώ για κάθε κωδικό προϊόντος, ποσό αστρονομικό για το μέγεθος των επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τσιγάρου (δεν είναι φαρμακοβιομηχανίες βλέπετε). Άρα τίθεται σοβαρό ερώτημα αν θα προχωρήσουν τη διαδικασία αυτή οι εταιρείες ή όχι, οπότε και θα βάλουν "λουκέτο" αφήνοντας κι άλλους ανέργους.

Ο παραλογισμός της πρότασης της Κομισιόν έγκειται στο γεγονός πως "επιθυμούν την ασφάλεια του καταναλωτή" παρότι:
1) Επιτρέπουν την ελεύθερη πώληση παντού των τσιγάρων που αποδεδειγμένα προκαλούν σοβαρές βλάβες στον άνθρωπο ενώ αντιθέτως περιορίζουν εξαιρετικά την κυκλοφορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου που στοχεύει αποκλειστικά το ίδιο κοινό (ενήλικους καπνιστές) και για το οποίο ούτε μία μελέτη δεν υπάρχει να το ενοχοποιήσει για κάποια βλάβη.
2) Ως φάρμακο το υγρό αναπλήρωσης ούτε σημάνσεις έχει, ούτε πώμα ασφαλείας, ούτε εικονογράμματα. Το κάθε παιδί που θα το πάρει στα χέρια του μπορεί να το χρησιμοποιήσει χωρίς να έχει κάποια προειδοποίηση περί του επικίνδυνου για αυτό περιεχομένου (βλ. σιρόπια κλπ). Αντίθετα, τα υγρά αναπλήρωσης κατηγοριοποιημένα ως προϊόντα Γενικής Χρήσης φέρουν απαραίτητες ενδείξεις, καπάκι ασφαλείας για παιδιά και γραπτές προειδοποιήσεις με εικονογράμματα.
3) Ορίζει πως τα υγρά αναπλήρωσης πρέπει να είναι διαχειρίσιμα ως καπνικά προϊόντα την ώρα που δεν περιέχουν καπνό αλλά γλυκερίνη (όπως τα σαμπουάν, τα καλλυντικά, οι οδοντόκρεμες), βρώσιμα αρώματα και νικοτίνη εξαιρετικής καθαρότητας.

Πρέπει δε να υπογραμμίσουμε πως το Ευρωκοινοβούλιο έκανε και το εξής "πραξικόπημα" για τη συνεδρίαση της 25ης Φλεβάρη 2013:
Κάλεσε σε ακρόαση 5 επιστήμονες-πραγματογνώμονες από αντικαπνιστικούς φορείς για να ακούσει τις απόψεις τους. Η ακρόαση είναι κλειστή και δεν μπορεί να μετέχει κάποιος άλλος. Ουδείς εξ αυτών έχει σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ερευνητικά ή όχι και άρα η εκπροσώπηση είναι μονομερής. Υπενθυμίζουμε ότι θα μπορούσαν να κληθούν επιστήμονες ερευνητές π.χ. από το FAME LAB του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έκαναν μελέτη και απέδειξαν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ΔΕΝ επιβαρύνει τους πνεύμονες ή από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό την ομάδα του Δρ.Φαρσαλινού που μελέτησε την επίδραση στην καρδιακή λειτουργία και "αθώωσε" το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε σχέση με το συμβατικό.

Παρακαλείστε να υπογράψετε και εσείς, ενώ παράλληλα είναι σημαντικό να αποστείλετε και στους φίλους σας το σύνδεσμο προκειμένου να πολλαπλασιάσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εδώ και μήνες, όσοι έχουμε εγκαταλείψει το καρκινογόνο κάπνισμα, παρατηρούμε μία απίστευτη μάχη από τα συμφέροντα των καπνο-φαρμακοβιομηχάνων προκειμένου να ενοχοποιήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η απαγόρευση που επίκεται αν τελικά περάσει η πρόταση της Κομισιόν θα είναι καταστροφική αφού θα μας αναγκάσει να γυρίσουμε σε ό,τι εγκαταλείψαμε.


Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

Με εκτίμηση,

Πάνος Παναγιωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου