Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΤ. ΑΡ. ΣΥ. Α ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ


 ΛΟΥΚΕΤΟ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΡΟΙΚΑ
Η τρικομματική κυβέρνηση του κοινωνικού πολέμου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, χέρι-χέρι με την ΕΕ και  το ΔΝΤ, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, στρέφοντας για μια ακόμα φορά τα πυρά της εναντίον των πανεπιστημίων. Χτυπάνε όπως λένε τις «συντεχνίες» που εμποδίζουν την ανάπτυξη, όπως έγινε και με τους εργαζόμενους στο Μετρό, τη φτωχομεσαία αγροτιά και τους εργαζόμενους στα λιμάνια. Αυτό που επιχειρείται όμως στην πραγματικότητα, είναι η πλήρης αναδιάταξη των πανεπιστημίων σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου

.Το σχέδιο «Αθηνά» που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 31/12 από τον υπουργό «παιδείας» κ. Αρβανιτόπουλο σε συνέντευξη τύπου, καμία σχέση δεν έχει με τη «χωροταξική αναδιάρθρωση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως διατυμπάνιζε. Στην πραγματικότητα, 20.000 φοιτητές αναγκάζονται να αλλάξουν πόλεις (αφού οι σχολές τους «μετακομίζουν»), εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύονται, ενώ τελείως διαφορετικό θα είναι το τοπίο στις κοινωνικές σχολές και τα ΤΕΙ. Ενδεικτικά στις σχολές ανθρωπιστικών-κοινωνικών επιστημών οι θέσεις μειώνονται κατά 10%, ενώ στα ΤΕΙ σβήνουν από το χάρτη 80 περίπου τμήματα και συνολικά 7.000 θέσεις μαζί και τα περισσότερα τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ένα ΤΕΙ που δημιουργήθηκε χωρίς τον σωστό προγραμματισμό, χωρίς την ορθή υποδομή, με την μερική επάνδρωση του σε επιστημονικό προσωπικό, χωρίς να προσφέρει καμμιά παροχή σίτισης και στέγασης στους σπουδαστές του. Αντί λοιπόν να αντιμετωπισθούν αυτά τα προβλήματα που διεκδικούσαν σπουδαστές και φορείς του νησιού μας, με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ  καταργείται ολόκληρο το ΤΕΙ εντελώς. Με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, την ίδια στιγμή που οι συγκεκριμένοι τομείς κρίνονται ως μη «αποδοτικοί» και «χρήσιμοι» για την κερδοφορία του κεφαλαίου και συρρικνώνονται, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση θέσεων στις σχολές θετικών, οικονομικών και τεχνολογικών επιστημών. Στις σχολές δηλαδή που παίζουν μπάλα οι μεγαλοκαρχαρίες των πολυεθνικών. Στις σχολές που η έρευνα είναι σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα χρηματοδοτούμενη από αυτές και άρα κατευθυνόμενη με βάση τις απαιτήσεις τους. Επιπλέον, πέρα από τις συγχωνεύσεις τμημάτων, μειώνονται οι προϋπολογισμοί στα τμήματα που παραμένουν, καθιστώντας αδύνατη τη λειτουργία των περισσοτέρων, αν δεν βρουν άμεσα εξωτερικούς χρηματοδότες. Το σχέδιο «Αθηνά», τέλος, μιλάει για ενοποίηση γνωστικών αντικειμένων και «ισχυρά πτυχία», όταν λίγο καιρό πριν, η ίδια κυβέρνηση έχει διαλύσει τις συλλογικές συμβάσεις και κάθε επαγγελματικό και εργασιακό δικαίωμα και έχει δεδηλωμένο στόχο να διασπάσει τα πτυχία
.Αν όλα αυτά συνδεθούν με τις προηγούμενες αλλαγές των νόμων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, με τα Συμβούλια Διοίκησης (και κυρίως τα πρόσωπα που τα στελεχώνουν) και το «εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων», ένα εντελώς νέο μοντέλο φοιτητή-εργαζόμενου αποκρυσταλλώνεται. Πρότυπο της «νέας εποχής», καταλύτης της «ανάπτυξης», μαθημένος στο «νόμος και τάξη». Εξειδικευμένοι, αναλώσιμοι, υπάκουοι και εξαθλιωμένοι θα είναι οι νέοι μισοεργαζόμενοι-μισοάνεργοι που θα παράγει το «εξορθολογισμένο» πανεπιστήμιο του κ. Αρβανιτόπουλου.
Πολλοί καλοθελητές μπορεί να σπεύσουν να υπερασπιστούν  το σχέδιο «Αθηνά» ως «αναγκαίο κακό». Ακόμα περισσότεροι θα βρεθούν να το παρουσιάσουν σαν κάτι αποκομμένο, ένα ζήτημα που αφορά μια μικρή κοινωνική ομάδα και μπορεί να μικροαλλαγές να βελτιωθεί. Η ουσία είναι μία όμως και η νεολαία το ξέρει καλά! Ό,τι αλλαγές και αν πάει να κάνει η κυβέρνηση και η ΕΕ στο χώρο της εκπαίδευσης δένονται απόλυτα με την επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον των εργαζόμενων και του λαού. Πάνε να ευνουχίσουν τη νέα γενιά, να αλλάξουν από τη ρίζα την εκπαίδευση για να ταιριάζει με τα πρότυπα και της ανάγκες της παραγωγής. Ανασυγκροτούν τον εκπαιδευτικό χάρτη με μόνο κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αλλωστε το ίδιο γίνεται και στον χώρο της Υγείας με την συγχώνευση των Νοσοκομείων εξού και το κλείσιμο του Νοσοκομείου του Ληξουριού, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, του νερού κλπ.
Συμμετέχοντας στο Πανκεφαλληνιακό Συλλαλητήριο την Τετάρτη 6-02-2013 την 1 μμ στην Κεντρική Πλατεία του Αργοστολιού θέλουμε να διατρανώσουμε την αντίθεση μας στο  σχέδιο ΑΘΗΝΑ  στο σύνολο του και στο κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αλλά παράλληλα πιστεύουμε ότι  αυτό το ζήτημα είναι άρρηκτα συνδεδεμμένο με τα  άλλα προβλήματα που δημιούργησε η αντιδραστική πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΕΕ-ΔΝΤ.Η νεολαία θα απαντήσει! Το φοιτητικό κίνημα μαζί με το ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα θα βάλει λουκέτο στις τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού. Θα απαιτήσει το δικαίωμα στις σπουδές, την δουλειά και  ζωή με μόνο κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Γι αυτό δεν πρέπει μόνο να  εμποδίσουμε τις αλλαγές που μας επιβάλλει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ , αλλά πρέπει να  ανατρέψουμε  την κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφάλαιο και να πετάξουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους δυνάστες των ζωών μας και τον κόσμο τους!
                                          ΑΝΤ. ΑΡ. ΣΥ. Α  ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου