Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΣΤΕΡΙΔΑΣ


15 Ιουλ 2012
ἔστι δέ τις νῆσος Ἀστερίς «ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΜΝΗΣΤΗΡΩΝ»</p> HENRIETTE. Το παρόν ένθετο που φέρει τον τίτλο «ΑΣΤΕΡΙΣ το νησί των μνηστήρων» αποτελεί ένα ακόμα εκλαϊκευμένο αυτοτελές απόσπασμα μιας συνολικής ...


Αγαπητέ e-poros. Έχεις επηρεαστεί από Henriette Putman Cramer και Γεράσιμο Μεταξά.. Θα πρέπει όμως να μελετήσεις λίγο πιο πολύ τον Όμηρο! Όταν ο Τηλέμαχος επέστρεφε από την Πύλο και ήταν ενημερωμένος από την Θεά Αθηνά ότι πριν φτάσει στην πατρίδα του "πριν πατρίδα γαίαν ικέσθαι" του έχουν στήσει καρτέρι δολοφονικό οι μνηστήρες σε ένα νησί με δίδυμα λιμάνια, με ανεμοδαρμένα ύψη κλπ. χαρακτηριστικά τα οποία όντως τα έχει η Οξειά, αλλά αυτό δεν την καθιστά αμέσως και Αστερίδα και μάλιστα όταν θεωρείς την Κεφαλονιά σαν Ομηρική Ιθάκη, γιατί η Οξειά δεν είναι ένα νησί που υποχρεωτικά θα περάσεις από κει για να πας στην Ιθάκη του Οδυσσέα, γιατί αν υπήρχε δυνατότητα να το περάσει κανείς χωρίς να τον παρουν χαμπάρι τότε ο Αντίνοος θα έστελνε και δεύτεο πλοίο για την ενέδρα, κάτι που σημαίνει πως ήταν σίγουρος ότι δεν θα του ξεφύγουν, γι' αυτό τα έβαλε με τους Θεούς όταν τον πληροφόρησαν ότι το πλοίο του Τηλέμαχου γύρισε σώο! Δεν πρόσεξες όμως ένα σημαντικότατο στοιχείο της πλεύσης του Τηλέμαχου. Φτάνοντας στις Φαιές αμέσως έστριψε προς τις Εχινάδες. Τον είχες για τόσο ηλίθιο να πάει στη φωλιά του κούκου; Και μόνο αυτή καθ' αυτή η κίνηση αποδεικνύει πως με τον Σιρόκο άνεμο εντελώς ευνοϊκό για στροφή προς την Κεφαλονιά, αν όντως η Κεφαλονιά (Πόρος ή Παλική) ήταν η Ομηρική Ιθάκη, θα έπρεπε να κατευθυνθεί με ακρίβεια και με ούριο άνεμο προς την Ιθάκη του. Για να στρίψει προς Εχινάδες, αυτό είναι πλέον σαφέστατο σε όποιον γνωρίζει Ιστιοπλοΐα Ανοιχτής θαλάσσης, πήγε προς τα εκεί για να πάρει περισσότερο ούριο άνεμο Σιρόκο, ώστε να πάει πολύ βορειότερα, είτε προς Κιόνι - Φρίκες είτε προς Λευκάδα. Γιατί για να πάει είτε προς την Κεφαλονιά είτε προς την Ν. Ιθάκη (Κόλπος Αγ. Ανδρέα), ο Σιρόκος από τις Φαιές του έφτανε και του περίσσευε! Πάρε χάρτη και θα με θυμηθείς
ΚΑΙ  ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΣΤΕΡΙΔΑΣ!!
08 Οκτ 2012
ἔστι δέ τις νῆσος Ἀστερίς «ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΜΝΗΣΤΗΡΩΝ»</p> HENRIETTE. Το παρόν ένθετο που φέρει τον τίτλο «ΑΣΤΕΡΙΣ το νησί των μνηστήρων» αποτελεί ένα ακόμα εκλαϊκευμένο αυτοτελές απόσπασμα μιας συνολικής .

3 σχόλια:

  1. Άντε το γαϊτανάκι πάλε!
    Εδώ είμαστε λοιπόν.
    Γιατί ο καθένας αναφέρει αυτά που τον συμφέρουν μόνο και ξεχνά τα άλλα μισά από την Οδύσσεια?
    Ντε φάκτο φαίνεται ότι Οδύσσεια και Τζανάτα δεν ταιριάζουν όσο αφορά την περιγραφή της Ομηρικής Ιθάκης.
    Θα πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε αν δεχθούμε την Ομηρική Ιθάκη στα Τζανάτα χρησιμοποιούμε την Οδύσσεια για προσάναμμα και ησυχάζουμε.
    Μου αρέσουν τα «δίδυμα νησιά» γιατί δε τα λέει δίδυμα αλήθεια αλλά τους λιμένες στην Αστερίδα τους ψιλολέει?
    Και εκείνη τη μαυροκακομοίρα την Ιθάκη την αφαλοκόψανε!
    Εκτός από πανυπερτάτη από τη θάλασσα, τη λέει και χθαμαλή αμέσως πρίν.
    Μας διέφυγε?
    Άρα είναι χαμηλή ως προς τι κοντινό, αλλά σε ικανό ύψος από τη θάλασσα?
    Εγώ λύση έχω πάντως, εσείς?

    Λύση για την αναφορά της Οδύσσειας βέβαια, γιατί αν είναι για προσάναμμα να ρωτήσετε τους ειδικούς που λέει και ο φίλος ο Poros.

    Έχουνε αρχίσει να μου μπαίνουν και κάτι διαόλοι μέσα μου τώρα τελευταία.
    Λες ορέ να βρεθεί κάνας καινούριος « θησαυρός» του Ατρέως?
    Μπας και είναι έτοιμος ο Θησαυρός του Οδυσσέως????

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΓΩ ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΠΑΝΤΩΣ,, ΑΠΛΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ,, ΚΑΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΝΕΙ,, ΜΕΧΡΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ
    ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και για να σοβαρευτούμε λίγο δε μπορεί ο καθένας να γράφει ότι θέλει, και όπως τον συμφέρει γιατί παρασύρει τους δικαιολογημένα μη γνωρίζοντας αναγνώστες.

    Πως θα μεταφραστεί το «ἤματα μὲν σκοποὶ ἷζον ἐπ᾽ ἄκριας ἠνεμοέσσας» ‘όταν πρόκειται για νήσον ού μεγάλη δηλαδή την Αστερίδα?

    Σκοποί στα ανεμόδαρτα ύψη, ή στα ανεμόδαρτα ακρωτήρια?
    Γιατί σε μικρή νήσον συνήθως δεν υπάρχουν ψηλά βουνά για να μεταφράσουμε το «άκριας» = βουνά αλλά ακρωτήρια.
    Αλλά άμα γράφεις την άποψη με τις περισσότερες πιθανότητες κάποιοι τσινάνε εδώ μέσα.
    Δε πειράζει εγώ το λεμόνι θα το ρίχνω να νοστιμίζει η σούπα και ας αλλάζει γεύση.

    Χα χα χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή