Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Συνέντευξη από Γεώργιο Μεταξά το 2009, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου


Ο κ. Γ. Μεταξάς, ο Πρόεδρος του Σωματείου των ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων του Πόρου βρίσκει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή την περίοδο είναι η λειψή τουριστική προβολή, αλλά θεωρεί, ότι πριν απ όλα, χρειαζόμαστε μια καλή προβολή της Κεφαλονιάς γενικά. Όπως θα διαπιστώσετε από την συζήτηση που παραθέτουμε στη συνέχεια, το Σωματείο, και έργο έχει πραγματοποιήσει και έχει ξεκαθαρίσει σε σημαντικό βαθμό τι θέλει να κάνει, αλλά… «ΔΕΙ,ΔΗ, ΧΡΗΜΑΤΩΝ»  

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ «ΟΙ ΠΡΟΝΟΙ»
29/12/2009  πηγη  http://www.eeki.gr
-Δυστυχώς, ,στο Σωματείο μας δεν έχουν εγγραφεί όλοι όσοι θα έπρεπε με αποτέλεσμα τα οικονομικά μας να είναι περιορισμένα και να μην μπορούμε να κάνουμε όλα όσα επιθυμούμε. Εν τούτοις, με αυτά τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, προσπαθήσαμε τα τελευταία χρόνια να προβάλουμε την περιοχή μας με ανακοινώσεις σε εφημερίδες και περιοδικά, φέραμε την Ε.Τ 3 («Κυριακή στο χωριό»), μέσα από το «Μένουμε Ελλάδα» προσφέραμε μια εβδομάδα δωρεάν διακοπών στον Πόρο…Εγώ πιστεύω, όμως, ότι για να είναι αποτελεσματικές οι προσπάθειες προβολής των επί μέρους περιοχών, π.χ. του Πόρου, πρέπει να προβληθεί σωστά συνολικά όλη η Κεφαλονιά.
 
-Άρα, δεν συμφωνείτε με τον τρόπο που γίνεται αυτή τη στιγμή η συνολική προβολή της Κεφαλονιάς! -Αυτό που κάνει η Νομαρχία, να μετέχουμε, δηλαδή, στις διάφορες τουριστικές Εκθέσεις είναι καλό, αλλά πρέπει να δηλώνουν το παρόν σε αυτές, εκπρόσωποι των Σωματείων, να κάνουν τις απαραίτητες επαφές με τους πράκτορες κ.λ.π.
-Η Νομαρχία λέει ότι εσείς δεν εκδηλώνετε το απαιτούμενο ενδιαφέρον, δεν δηλώνετε συμμετοχή!σ
-Τον τελευταίο καιρό δεν πάμε διότι δεν έχουμε τα απαιτούμενα χρήματα για να πάμε! Κατά το παρελθόν ερχόμασταν σε συνεννόηση μεταξύ μας, βάζαμε κάποια χρήματα και πηγαίναμε στις Εκθέσεις-ο Πρόεδρος ή ο Γραμματέας με μια ή δυο κοπέλες. Βοηθούσε και ο Δήμος- κάλυπτε κάποια έξοδα της αποστολής-αλλά δεν το κάνει πλέον! Καταλαβαίνουμε, βέβαια, ότι ο Δήμος δεν έχει οικονομική ευχέρεια αλλά…  το έχουμε παράπονο!
-Άλλα προβλήματα με τον Δήμο έχετε;-Όχι! Συνεργαζόμαστε καλά και με την Δημοτική Αρχή και με το Δημοτικό Συμβούλιο! Εκτός από τα «τουριστικά» κάνουμε συχνά αναφορές για τα διάφορα έργα στο χωριό μας και κάθε φορά που διατυπώνουμε αιτήματα, ο Δήμος σπεύδει και τα ικανοποιεί!
-Για να είμαστε ειλικρινείς παρά το ότι έχουν γίνει σημαντικά πράγματα-οδοποιία Πόρου,λιμάνι,Περιφερειακός-τα της αποχέτευσης δεν έχουν ακόμη τακτοποιηθεί! 
-Θα γίνει, όμως! Έχει προχωρήσει αρκετά το όλο θέμα και σε μερικά χρόνια θα γίνει  αποχετευτικό δίκτυο και στην δικιά μας περιοχή. Θα προηγηθεί η κατασκευή στην Σκάλα και στον Κατελειό και μετά θα γίνει το έργο και στον Πόρο! Το έργο είναι πολύ μεγάλο! Θέλει υπομονή. Δεν μπορώ να πω, πάντως, ότι το θέμα της αποχέτευσης είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για τον τουρισμό στα μέρη μας!
-Πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα του τουριστικού αγκυροβόλιου;
-Εδώ και δέκα χρόνια προσπαθούμε να γίνει στον Πόρο ένα αγκυροβόλιο, διότι πιστεύουμε ότι όλοι θα έχουμε μεγάλο κέρδος! Πού βρίσκεται το όλο θέμα δεν γνωρίζω!
-Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πόρου θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τα εξαιρετικού ενδιαφέροντος αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία θα μπορούσαν να εμπνεύσουν έναν τουρισμό άλλου είδους!
Ζητήσαμε και ζητάμε πάντοτε αυτά τα πράγματα να αξιοποιηθούν! Ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένα Μουσείο στον Πόρο για να συγκεντρωθούν τα ευρήματα που βρίσκονται από δω κι από κει και να μπορούν να τα επισκέπτονται οι τουρίστες μας! Αυτό δεν έχει γίνει! Αυτή την περίοδο βρίσκεται, εδώ, μια ομάδα από μεταπτυχιακούς φοιτητές του Simon Frazer οι οποίοι ασχολούνται με αρχαιολογική έρευνα και αυτό είναι ,ασφαλώς, θετικό! Είναι κρίμα που έχουμε στην περιοχή τόσα σημαντικά ευρήματα και δεν τα αξιοποιούμε όπως πρέπει! Ο θολωτός τάφος χρειάζεται, επίσης, να προβληθεί πιο δυναμικά  
-Ποιο είναι, τέλος πάντων, τα πιο σημαντικό για σας;
-Να μπορέσουμε να ελκύσουμε κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό! Για να γίνει, όμως, αυτό πρέπει να υπάρχουν φυλλάδια προβολής σε όλες τις Αγορές για τις οποίες ενδιαφερόμαστε. Εγώ, λέω, ότι θα πρέπει να προβάλουμε την Κεφαλονιά τόσο έντονα και με τόσο σύγχρονους τρόπους, όσο έντονα και σύγχρονα προβάλλονται η Κέρκυρα ή η Κως! Δεν πρέπει να υστερούμε!  Είχα πάει προ καιρού στο Παρίσι -και μόνο από την Κέρκυρα υπήρχε σχετικό υλικό!
-Είναι γνωστό πώς στην Κεφαλονιά δεν έχουμε «καλές σχέσεις» με τους Γάλλους!
-Κάποτε, όμως, είχαμε «πλημμυρίσει» από τους Γάλλους και παρά το ότι δεν είχαμε τότε καθόλου υποδομές, έρχονταν για μια εξαετία! Τέλος πάντων! Αυτό γινότανε τα πολύ παλιά χρόνια! Εμένα, τώρα, στην Γαλλία, μου είπανε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει απ ευθείας πτήση από το Παρίσι-Λυών στην Κεφαλονιά, είναι δύσκολο να έρθουν. Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε αεροπλάνο και από την Γαλλία, όπως έχουμε και από την Αγγλία;
-Οι Γάλλοι, όμως, είναι απαιτητικοί επισκέπτες! Και αν έρθουν στην Κεφαλονιά γιατί να έρθουν στον Πόρο;   
-Σωστά! Ο Πόρος είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κεφαλονιάς, αλλά έχουμε μόνο μικρές εκμεταλλεύσεις-από δυο μέχρι είκοσι δωμάτια-και δεν έχουμε ένα μεγάλο συγκρότημα των εβδομήντα ατόμων για να φιλοξενήσουμε τους επιβάτες ενός αεροπλάνου! Τα δωμάτιά μας ,έπειτα, έχουν αρκετές παροχές, αλλά είναι μικρά! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα καταλύματα έγιναν την δεκαετία του 1980 και δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε με της Σκάλας ή του Κατελειού. Επομένως, όταν ένας επισκέπτης επιλέγει πού θα μείνει, εμείς, είμαστε σε μειονεκτική θέση…
-Κατά συνέπεια, χρειάζεται να «ρίξετε τοίχους»!
-Πολλοί συνάδελφοι αυτό ακριβώς κάνουν αυτή την εποχή! Ρίχνουν τοίχους για να προσθέσουν τετραγωνικά μέτρα στα καταλύματά τους, χάνοντας έτσι από απόψεως αριθμού κλινών, αλλά κερδίζοντας από απόψεως παροχής υπηρεσιών!
-΄Επειτα, χρειάζεστε νέα, σύγχρονα καταλύματα!
-Αυτή την εποχή της μεγάλης κρίσης δεν εύκολο να γίνουν επενδύσεις! Το ρίσκο είναι μεγάλο, τα δάνεια δύσκολα…
-Υπάρχει, τέλος, η «λύση» των πολύ χαμηλών τιμών!
-Ξεκινάμε από τα είκοσι Ευρώ τον Μάϊο και φθάνουμε τα πενήντα Ευρώ το δίκλινο, τον Αύγουστο. Υπάρχουν, φυσικά, και κάποια δωμάτια τα οποία είναι καλύτερα και γι αυτό είναι και ακριβότερα. Έχουμε, όμως, κλίνες για όλα τα βαλάντια! Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι ο Πόρος είναι ακριβός .Δεν είναι αλήθεια!
-Είναι Άγγλοι οι περισσότεροι επισκέπτες σας;
-Μέχρι τώρα ήταν Άγγλοι!. Τώρα πια ,όμως, οι περισσότεροι είναι Έλληνες, χάρη στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Αν συγκρίνουμε τις τιμές που «απολαμβάνουν» αυτοί οι επιχειρηματίες που έχουν συμβληθεί και υλοποιούν αυτά τα προγράμματα  με αυτές των «ελεύθερων», διαπιστώνουμε ότι είναι περίπου το ίδιο πράγμα! Άλλωστε, οι Έλληνες, είναι γνωστό πως όπου πάνε  ξοδεύουν χρήματα! Είναι δύσκολο να έχουμε τουρισμό υψηλού επιπέδου, λόγω των δυσκολιών που αναφέραμε. Έχουμε, βέβαια και Άγγλους επισκέπτες-πρόκειται, κυρίως, για επαναλαμβανόμενο τουρισμό- οι οποίοι χάρη στα charter έρχονται στην Κεφαλονιά πολύ φθηνά, αλλά στον Πόρο δεν υπάρχουν οι αγαπημένες τους πισίνες κι έτσι δεν είμαστε κι ο πιο αγαπημένος τους προορισμός! Τώρα τελευταία ορισμένοι από εμάς-μέσα σε αυτούς κι εγώ-έχουμε «ανοίξει λογαριασμό» με Γάλλους! Οι Γάλλοι μας βρήκαν μέσω ενός Γαλλικού έντυπου ταξιδιωτικών εμπειριών στο οποίο είμαστε καταχωρημένοι και το οποίο εμπιστεύονται! 

-Ισχυρίζεστε, λοιπόν, ότι αν προσπαθήσουμε με τη γαλλική Αγορά έχουμε καλές πιθανότητες;
-Στη Γαλλία δεν γνωρίζουν καθόλου την Κεφαλονιά! Μπορούμε να έχουμε έντονη παρουσία στις γαλλικές τουριστικές Εκθέσεις και πιστεύω ότι έχουμε μέλλον σε αυτή την Αγορά. Δεν είναι όλοι οι Γάλλοι ιδιότροποι! Υπάρχουν οικογένειες που ενδιαφέρονται για τουρισμό-στη -φύση.
-Και με τον εσωτερικό τουρισμό  πρέπει να κάνετε κάποιες ενέργειες! Είστε, μόλις, μιάμιση ώρα από την απέναντι ακτή και μπορείτε να προσκαλέσετε τους «απέναντι» για Σαββατοκύριακο στον Πόρο!
-Το έχουμε κάνει αυτό! Πέρυσι προσφέραμε ένα «πακέτο»  διακοπών 250 Ευρώ για επτά ημέρες στον Πόρο μέσω εφημερίδας της Θεσσαλονίκης και του πατρινού καναλιού SUPER B και είχαμε μια κάποια ανταπόκριση! Θα πρέπει, όμως, να φροντίζουμε να προσφέρουμε σε αυτούς τους επισκέπτες μας την δυνατότητα να γνωρίσουν το νησί οργανώνοντας εκδρομές, μια και οι περισσότεροι έρχονται στον Πόρο χωρίς αυτοκίνητο…
-Να μιλήσουμε για λίγο και για τα μέσα προβολής που χρησιμοποιείτε. Έχετε μπροσούρα, αφίσες κ.λ.π.; 
-Πρώτα-πρώτα έχουμε το…poros-kefalonia.gr! Μέσα από το σάϊτ μας ενημερώνουμε τα μέλη μας, ενημερώνουμε τους επισκέπτες μας για τον Πόρο και το τι μπορούν να δουν σε αυτόν, ενημερώνουμε για τις επιχειρήσεις γενικώς και, βεβαίως, για τα καταλύματά μας. Το σάϊτ μας δεν είναι δύσκολο να βρεθεί από αυτούς που ψάχνουν για ενοικιαζόμενα δωμάτια και παρέχουμε την δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, να το πράξουν είτε με e-mail
, είτε τηλεφωνώντας. 
Το Σωματείο μας, έπειτα, έχει εκδώσει ένα φυλλάδιο είκοσι δυο σελίδων με όλα τα καταλύματα το οποίο «ταξίδεψε» σε πολλές Εκθέσεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Το φυλλάδιο δημιουργήθηκε και τυπώθηκε σε δεκαπέντε χιλιάδες κομμάτια, αποκλειστικά με δικά μας έξοδα, με αυτά τα «ψίχουλα» που έχει στο ταμείο του το Σωματείο μας. Έχουμε ακόμη μερικά «κομμάτια», αλλά χρειάζεται να βρούμε τουλάχιστον πέντε χιλιάδες Ευρώ για να τυπώσουμε κι άλλα.
-Δεν θέλετε dvd; Αφίσες έχετε;     
-Και βέβαια θέλουμε dvd ! Συνεννοηθήκαμε κάποια στιγμή με έναν επαγγελματία εξ Αθηνών να μας φτιάξει ένα dvd για τον Πόρο. Αν κάνετε «κλικ» στο play video, μέσα από το  poros-kefalonia.gr  θα διαπιστώσετε ότι στην πραγματικότητα έχουμε αυτό που χρειαζόμαστε! Ο επαγγελματίας μας είπε ότι αν «τυπώσουμε»το συγκεκριμένο σε δυο ή τρεις χιλιάδες «δισκάκια» και το προσφέρουμε στους τουριστικούς πράκτορες κ.λ.π. είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε! Γιατί δεν το έχουμε κάνει; Διότι δεν έχουμε τα χρήματα! Αφίσες έχουμε ακόμη μερικές, αλλά θα ζητήσω από τον Δήμο μας να αναλάβει την δημιουργία πρόσθετου υλικού. Ελπίζουμε να το κάνει!
-Η τουριστική περίοδος του 2009 πόσο υστέρησε σε σχέση με το 2008;
-Εφέτος, η περίοδος ήταν από 4 μέχρι 20 Αυγούστου! Σε σχέση με το 2008 η πτώση ήταν παραπάνω από 10%.Γενικώς, όμως, τα τελευταία πέντε χρόνια κάθε… πέρσι είναι και καλύτερα! Για να υπάρξει ανάκαμψη χρειαζόμαστε βοήθεια από την Πολιτεία στην κατεύθυνση να εντείνει τις προσπάθειες προβολής τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό  και στην κατεύθυνση να έρθουμε σε συνεννόηση με κάποιους tour operators συνάπτοντας συμφωνίες προς όφελος και των δυο πλευρών. -Φοβάστε ότι θα είναι χειρότερο το 2010;
-Φοβάμαι ότι παγκοσμίως θα είναι χειρότερα! Δυσκολεύομαι να σκεφθώ αυτή την στιγμή κάποια Αγορά του εξωτερικού στην οποία μπορούμε να απευθυνθούμε και να έχουμε μια αξιοσημείωτη ανταπόκριση! Όλη η Ευρώπη είναι σε δύσκολη κατάσταση αυτή την ώρα!
-Με τους άλλους επιχειρηματίες του τουρισμού πώς τα πάτε;
-Δεν μπορώ να πω ότι έχω παράπονο, αλλά πρότεινα στους εστιάτορες να δημιουργήσουμε «πακέτα προσφοράς» και είχα ανταπόκριση μόνο από δυο ήτρεις! Εγώ,  όμως, θέλω να είναι όλοι, διότι έτσι πρέπει και διότι αν προχωρήσουμε μόνο με τους δυο ή τρεις θα κατηγορηθούμε για μεροληψία!

Το Σωματείο Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων «ΟΙ ΠΡΟΝΟΙ», αυτή τη στιγμή αποτελεί το μοναδικό σωματείο στο είδος του στην περιοχή του Δήμου Ελειού-Πρόννων.(Η Σκάλα δεν έχει ακόμη δικό της Σύλλογο(!), αλλά και στο Σωματείο του Πόρου δεν έχουν ενταχθεί όλοι οι επιχειρηματίες του χώρου).Είναι το πρώτο Σωματείο ενοικιαζομένων καταλυμάτων που δημιουργήθηκε στην Κεφαλονιά! Ιδρύθηκε πριν από τριάντα χρόνια και στην αρχή περιελάμβανε στους κόλπους του το σύνολο των επιχειρηματιών που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό. Στη συνέχεια ,ο νόμος επέβαλε, να περιοριστούν μόνο στα ενοικιαζόμενα( 1999), πράγμα που συνέβη. Τα εγγεγραμμένα μέλη του Σωματείου είναι περίπου πενήντα (50) άτομα, όλα από τον Πόρο(Αν είχαν εγγραφεί και οι επιχειρηματίες Σκάλας και Κατελειού, το Σωματείο θα είχε περίπου εκατόν πενήντα μέλη) Ο νυν Πρόεδρος κ. Γιώργος Μεταξάς βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2002 και δηλώνει ότι ευχαρίστως θα παραχωρούσε τη θέση του αν κάποιοι νεότεροι επιθυμούσαν να αναλάβουν τις σχετικές ευθύνες. Το νέο Δ.Σ. όπως προέκυψε από τις αρχαιρεσίες στις 30/09/09 έχει ως εξής:Μεταξάς-Μαριάτος Γιώργος  (Πρόεδρος) ,Άννινος Χαράλαμπος (Αντιπρόεδρος) Τραυλός  Βασίλης( Γραμματέας ) Καμπίτσης Παναγιώτης(Ταμίας) και Τζαμαρίας Γιώργος( Μέλος) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου