Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΑ ΣΥΜΙΚΤΑ ΗΛ. ΤΣΙΤΣΕΛΗ

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ  ΑΠΟ Ζ-Ω





ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ:,  ΕΝΩ  ΣΕ ΟΡΗ  ,ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ
ΕΧΟΥΝ  ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΕΡΤΙΟ ΟΡΟΣ, ΑΡΚΗΣΙΟ ΟΡΟΣ  ΚΑΙ  ΠΤΕΡΕΛΑΟ  ΟΡΟΣ
ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ,, ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΚΑΙ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στην ελληνική μυθολογία, ο Πτερέλαος ήταν γιος του Τάφιου και βασιλιάς της πόλης των Ταφίων, που μνημονεύεται στην Οδύσσεια του Ομήρου. Λέγεται πως ο θεός Ποσειδών έκανε αθάνατο τον Πτερέλαο, φυτρώνοντας στα μαλλιά του μια χρυσή τρίχα. [1]
Ο Πτερέλαος απέκτησε εφτά παιδιά: τον Ευήρη, το Χρόμιο, τον Τύραννο, τον Αντίοχο, το Χερσιδάμα, το Μήστορα και την Κομαιθώ.





24 Δεκ 2012
Χωριά Κεφαλονιάς από "Α". από Τα 365 χωριά της Κεφαλονιάς, Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012 στις 11:18 μ.μ. ·. Αγία Ειρήνη; Αγία Ευφημία; Αγία Θέκλη; Αγία Κυριακή; Αγία Σοφία; Αγία Τριάδα; Άγιος Βασίλειος; Άγιος Γεώργιος .ΠΑΛΙΟΙ  ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ  -ΠΡΟΝΕΙΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΕΥΣ 
Σωστό γενικά το κείμενο. (στην ανάρτηση http://porosnews.blogspot.gr/2012/12/blog-post_4014.html, και σχολιασμο δικό μου ότι το Αννινάτα μπορεί να προέρχονται από τι ανίατοι λόγο αιμομιξίας έριχνα φύλλα στην τράπουλα)
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα επώνυμα -οικογενειακά ονόματα έχουν ως πρώτο συνθετικό ΟΝΟΜΑ που συμπληρώνει η κατάληξη ΑΤΟΣ. Παράδειγμα Γεωργάτος, Μαρκάτος, Πετράτος Γρηγοράτος Γαλιατσάτος κλπ.
Αντίθετα στα τοπονύμια λείπε το όνομα το οποίο αντικαθίσταται απο το επώνυμο. Παράδειγμα Βλαχάτα ( Βλάχος) Σιμωτάτα ( Σιμωτάς) Φραγκάτα ( Φράγκος) Μεταξάτα ( Μεταξάς) κ.ο.κ.
Οπου δε η σύνθεση επωνύμου με την κατάληξη ΑΤΑ δεν δημιουργούσε εύηχο αποτέλεσμα τα τοπονύμια χαρακτηρήρστηκαν πάλι απο το επώνυμο-οικογενειακό όνομα της επικρατούσας οικογένειας στήν περιοχή αλλά λίγο διαφορετικά Ετσι έχουμε Στου Μαρκόπουλου ( Μαρκόπουλος) Στου Ξενόπουλου (Ξενόπουλος) Στου Ρένεση ( Ρένεσης, σημαντικότατη οικογένεια για τους γνωρίζοντες κάτι περισσότερο) Στου Κουρνέλου στου Γαρμπούγια κλπ κλπ.
Αννινάτα είναι η περιοχή των Αννινων και μην το ψάχνεις αλλού.
Οπως Ασπρογέρακας είναι η περιοχή που εγκαταστάθηκε μέρος της Κρητικής / Σφακιώτικής οικογένειας Ασπρογέρακα.
Ως γνωστον τα Σφακιά κατελήφυηκαν απο τους Οθωμανούς Πριν τον Χάνδακα /Ηράκλειο που έπεσε τελευταίο.
Η εν λόγω οικογένεια εγκατέλειψε την Κρήτη και εγκαταστάθηκε αρχικά στο Τσιρίγο. Για άγνωστους λόγους έφυγε απο εκεί και διαμοιράστηκε μεταξύ Κεφαλλονιάς και Λευκάδας. (1) Ο κλάδος που εγκαταστάθηκε στην Λευκάδα αργ'οτερα διέπρεψε στούς αγώνες εναντίον των Αγγλων.(2)

(1)Δεν διαθέτω βιβλιογραφία σχετική με τις μετακινήσεις της οικογένειας, Τα αναγραφόμενα μου τα διηγήθηκε κάποιος Ασπρογέρακας απο την Λευκάδα.
(2) Βλέπε Π. Χιώτη



Σακης "Ηράκλα, κωμόπολης Κεφαλληνίας από ήρωος επιχωρίου Ηράκλου Σέλμαντος και Στέρνης, εντός κοιλάδος. της πόλεως Πρόννων τρείς προς τοις δέκα σταδίους διεστώσα, καταντίον του ακρωτηρίου Ηράκλου και ανέμου Καικίου. Ο εξ αυτής Ηρακλεύς και Ηράκλειος, ως Φόβρας. " ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΑ. ΕΥΛΥΡΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΣ ΤΟΥ ΠΥΛΑΡΕΩΣ δημοσιευθέντα υπό Κ.Σιμωνίδου, 1850.

2 σχόλια:

  1. Για τα όρη και τις ονομασίες τους δεν είναι και πολύ πιστικό.
    Ασχολήθηκα λίγο με το κείμενο του Σιμωνίδη φτιάχνοντας ένα χάρτη με τις τοποθεσίες και τις αποστάσεις που αναφέρει. Φαίνεται να γνωρίζει τα μέρη αλλά οι ονομασίες που δίνει δεν φαίνονται να αντιπροσωπεύουν τη πραγματικότητα μια και έχουν πάντα σχέση με πρόσωπα μυθολογίας. Το Λαέρτιο όρος πχ παλιά λεγόταν Σκόλοπας που σημαίνει παλούκι, πάσσαλος στα αρχαία, δύσκολο να λεγόταν Λαέρτιο και να το αλλάξανε. Με την ίδια λογική θα είχαν αλλάξει και τον Αίνο.
    Βέβαια με τις πιθανότητες παίζουμε πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αιγιλιψ,,που ενω λογικά σημαίνει το απόκρημνο μέρος που στα οποία μονο γιδες πάνε ! και λόγο τις γίδας (αιγα) και το ονομα του,, στον σύνδεσμο της ανάρτησης
    ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΑΠΟ 1.550 ΕΩΣ 1.750,,
    αναφέρει στην περιοχή Σάμης,,που ως γνωστόν η τωρινή Σάμη τον προηγούμενο αιώνα λέγονταν Αιγιαλός (με κοινα τα 4 πρωτα γράμματα) επειδή μου αρέσει να παίζω με τις λέξεις,, και αναφέρει και το Τάφειο όρος!!,, και εδώ επειδή εγω ακόμη δεν έχω γεωγραφήσει το κάθε όρος,, γιατί να μην υποθέσουμε για να αποκτησει γοητεία και ενδιαφέρον η αναζήτηση,,ότι με αυτές τις ονοιμασίες αυτα τα όρη,,θα μπορούσαν να ήταν οι μεγαλοπρεπείς τάφοι των αρχαίων αυτών ηρώων!!?

    ΑπάντησηΔιαγραφή