Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί οι Έλληνες δεν μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά στο σχολείo;


Γιατί οι Έλληνες δεν μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά στο σχολείo;Η Βρετανία ετοιμάζεται να υιοθετήσει ως δεύτερη γλώσσα στα σχολεία της, τα αρχαία ελληνικά, κι εμείς οι Ελληνες, τα έχουμε καταργήσει εδώ και χρόνια από την εκπαίδευση των παιδιών.
Δικαίως λοιπόν θα λέγαμε πως ο αναγνώστης που έγραψε το παρακάτω κείμενο, είναι γεμάτος αγανάκτηση και ερωτηματικά για την παιδεία στην πατρίδα μας.
Διαβάστε το κείμενο του, μέρος του οποίου, αναδημοσιεύουμε από το "Πενταπόσπαγμα".
" Ο βασικός λόγος που τα ελληνόπουλα δεν μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά στο σχολείο είναι διότι το υπουργείο παραπαιδείας εδώ και δεκαετίες έχει θέσει ως σκοπό του να μην διδάσκεται σωστά η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα.

Η γλώσσα είναι εργαλείο σκέψεως. Όσο πιο πολλές λέξεις χρησιμοποιούμε, όσο… πιο αφηρημένες έννοιες συλλαμβάνουμε, όσο πιο καλή σύνταξη προτάσεων οικοδομούμε, τόσο περισσότερο ακονίζουμε την σκέψη μας. Όποιος δεν χρησιμοποιεί σωστά την γλώσσα, δεν μπορεί να μεταφέρει τις σκέψεις του στον έξω κόσμο. Δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τους γύρω του, δεν μπορεί να ενεργήσει γρήγορα.
Αυτός μάλλον πρέπει να είναι ο σκοπός του υπουργείου παραπαιδείας για να διδάσκει με τέτοιο βασανιστικό τρόπο την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα στα δύσμοιρα ελληνόπουλα.
Επιβάλλει στους μαθητές να μαθαίνουν αμέτρητους τύπους, καταλήξεις και κανόνες. Αυτό αποτελεί σαδομαζοχιστική τάση. Μετά 3 χρόνια διδασκαλίας οι Έλληνες μαθητές δεν μπορούν να καταλάβουν τί θέλει να πει ένα απλό Αρχαίο Κείμενο. Και ακόμη χειρότερα: Οι μαθητές δεν μπορούν να γράψουν ένα απλό κείμενο στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, αλλά ούτε και να μιλήσουν Αρχαία Ελληνικά.
Αλλά αυτός ακριβώς είναι ο βασικός σκοπός εκμαθήσεως μίας γλώσσης, το να γράφεις, το να σκέφτεσαι και το να μιλάς με αυτή την γλώσσα. Και όχι απλώς να γνωρίζεις τους γραμματικούς κανόνες και το συντακτικό.
Γιατί λοιπόν τα ελληνόπουλα δεν μαθαίνουν την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα; Διότι απλούστατα το υπουργείο παραπαιδείας δεν ακολουθεί κανόνες διδασκαλίας που ισχύουν για όσους μαθαίνουν μία ξένη γλώσσα ή κανόνες που ακολουθούνται για τα νήπια.
Για παράδειγμα όποιος πηγαίνει σε ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών για να
Πότε επιτέλους θα κατανοήσει το υπουργείο παραπαιδείας ότι με την διδασκαλία ατελείωτων συντακτικών και γραμματικών κανόνων δεν πρόκειται ποτέ να μιλήσεις μία γλώσσα;
Ακόμη και αν κάποιος μαθητής απομνημονεύσει όλους τους γραμματικούς κανόνες η ψυχολογία διδάσκει ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα τους ξεχάσει. Οτιδήποτε δεν χρησιμοποιείς, το ξεχνάς. Γιατί δεν σκέπτονται οι κύριοι του υπουργείου παραπαιδείας πώς τα νήπια μαθαίνουν τα Νέα Ελληνικά; Μήπως οι μητέρες στέκονται πάνω από την κούνια τους και αρχίζουν να τους μαθαίνουν τις χρονικές καταλήξεις των ρημάτων; Προφανώς όχι. Αρχίζουν και τους προφέρουν λέξεις τις οποίες τα βρέφη σιγά-σιγά συνδυάζουν στο μυαλό τους με εικόνες, αντικείμενα, μορφασμούς προσώπων κλπ. Τα νήπια δεν καταλαβαίνουν αφηρημένες έννοιες αλλά κατανοούν αντικείμενα όπως τόπι, νερό, μαμά, κούκλα, κ.α.
Έτσι ακριβώς θα μάθουν και τα ελληνόπουλα τα Αρχαία Ελληνικά, συνδυάζοντας λέξεις με αντικείμενα και εικόνες.
Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια εισήλθαν πολλοί ξένοι, νόμιμοι και παράνομοι. Ορισμένοι από αυτούς έμαθαν τα Νέα Ελληνικά σε πολύ καλό επίπεδο. Πώς τα έμαθαν; Μήπως με την μέθοδο του υπουργείου παραπαιδείας
Οι περισσότεροι Έλληνες αγρότες είναι αγράμματοι, δεν ξέρουν τί σημαίνει απαρέμφατο, και όμως μιλούν τα Νέα Ελληνικά. Δεν χρειάζονται ατελείωτοι γραμματικοί κανόνες για να μιλήσει κάποιος την Αρχαία Ελληνική. Απαιτείται να την χρησιμοποιεί στην ομιλία του. Απαιτείται η καθημερινή χρήση της Αρχαίας μας Γλώσσης στην οικία, στο σχολείο, στην εργασία."


Read more: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/rokanidia/story/259253/giati-oi-ellines-den-mathainoyn-arhaia-ellinika-sto-sholeio#ixzz2EBbovqjV

1 σχόλιο:

  1. 1)Σύ τέκνον μου μετά του κυανού χιτώνος ειπέ μοι πως διάγη η μήτηρ σου?
    - Διάγη βίον ἐνάρετο διδασκάλισσα.

    2)- Τι τινικάδε αφίξαι ώ Γεώργιε?

    Μεταξύ των δύο γλωσσών θα επροτίμων τη του Σωκράτους! (Νο 2)
    Χα χα χα.Και γιατί εγώ που πήγαινα μέχρι τα 14 που τσακώθηκα με το νεωκόρο και δε με ματαείδανε στην εκκλησιά, έκανα το σταυρό μου όταν τον έκαναν και οι άλλοι στο «υπέρ του αγίου οίκου τούτου», γιατί όλοι ελέαμε ότι ο παπάς λέει υπέρ του αγίου Κουτούτου και έψαχνα καμία εικόνα του? Αρχαία δε λένε και μάλιστα από τα νεότερα τσι εκκλησιές? Μήπως γιατί ήμουνα παπαδάκι και δεν άκουα μέσα στο ιερό?

    Ωραία και πλούσια η αρχαία Ελληνική, αλλά μη το παρατραβάμε, θα τα τρελάνουμε τα παιδιά. Έλεος γιατί με τρελάνανε και μένα. Ας βάζανε κάποιον σοβαρό άνθρωπο να διδάξει την ουσία ορισμένων κομματιών της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας μπας και ξεστραβωθούμε λιγάκι σαν άνθρωποι, σαν πολίτες, και μη φτάνουμε σε υπερβολές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή