Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Προφυλάξεις για την οδήγηση στο χιονι


Προφυλάξεις για την οδήγηση -  
Χαράλαμπος Μοσχόπουλος
Οι χιονοπτώσεις και ο παγετός είναι συνηθισμένα φαινόμενα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.  Για να μην πιαστούμε όμως απροετοίμαστοι, καλό θα ήταν να έχουμε υπ' όψιν μας τις παρακάτω συμβουλές, όταν χρειαστεί να ταξιδέψουμε με το αυτοκίνητό μας.

Αυτοκίνητο και εξοπλισμός
Θα πρέπει να ελέγξουμε την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου μας (κινητήρα, σύστημα τροχοπέδησης, υαλοκαθαριστήρες), τα ελαστικά του και να φροντίζουμε να έχουμε το ντεπόζιτο γεμάτο με καύσιμο.  Επίσης, θα πρέπει να έχουμε πάντοτε μαζί μας αλυσίδες χιονιού και να ξέρουμε να τις τοποθετούμε προτού πατήσουμε το χιόνι, διότι μετά θα μας είναι εξαιρετικά δύσκολο και αν δεν έχουμε υποστεί κάποιο ατύχημα από την ολισθηρότητα.  Εάν πρόκειται να ταξιδέψουμε σε άγνωστα μέρη, θα πρέπει να έχουμε μαζί μας κάποιο χάρτη, σημειώνοντας παράλληλα και εναλλακτικές διαδρομές.  Για κάθε ενδεχόμενο, ο εφοδιασμός με ένα ζευγάρι γαλότσες, γάντια, αδιάβροχο, ομπρέλα,  μπορούν να φανούν κρίσιμα σε ακραίες περιπτώσεις.

Συμπεριφορά στο δρόμο
Επειδή τα δεδομένα το χειμώνα αλλάζουν, θα πρέπει να οδηγούμε πιο προσεκτικά από τις άλλες εποχές.  Δε θα πρέπει να δείχνουμε υπεραισιοδοξία για αυτοκίνητό μας, όσο ικανά συστήματα και αν διαθέτει, αλλά ούτε και για τις δικές μας ικανότητες,  ενώ οι αποστάσεις που πρέπει να  κρατάμε από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από άλλες φορές με καλό καιρό.  Οι κινήσεις του τιμονιού, του φρένου και του γκαζιού θα πρέπει να είναι ομαλότερες, διότι ο έλεγχος μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα.  Καλό επίσης είναι να βλέπουμε μπροστά από την κυκλοφορία των οχημάτων,  ώστε να αντιληφθούμε γρηγορότερα ένα συμβάν, π.χ. ένα ξαφνικό φρενάρισμα. 

Πριν ξεκινήσουμε
Εφ' όσον πρόκειται να διέλθουμε από ορεινές και πιθανόν δύσβατες διαδρομές,  καλό είναι να ενημερώσουμε κάποιο συγγενή ή φίλο για τις ώρες αναχώρησης και άφιξης, καθώς και για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε. Τέλος, πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να ενημερωθούμε για τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου που θα ταξιδέψουμε.

Γενικά δεν πρέπει να βλέπουμε εικόνες οδηγών να κυκλοφορούν σε χιονισμένους δρόμους χωρίς αλυσίδες.

Χαράλαμπος Μοσχόπουλος
Αρχηγός Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών
& Ναυαγοσωστών Κεφαλληνίας

POROSNEWS:
Το στρίψιμο, το φρενάρισμα και, βέβαια, η επιτάχυνση πρέπει να γίνονται με απαλές ή ακόμα και ήπιες κινήσεις. Σε κατηφόρες έχετε εμπλεκόμενη την πρώτη ταχύτητα, ώστε να φρενάρει το αυτοκίνητο μέσω του κινητήρα, ενώ, σε έντονες κατηφόρες, επιστρατεύστε και το χειρόφρενο με σήκωμά του κατά μερικές σκάλες.Αν μένετε σε περιοχές που, το χιόνι είναι συχνό φαινόμενο, καλό είναι να προμηθευτείτε ειδικό σετ ελαστικών χιονιού.Αποφύγετε την κίνηση των τροχών σε αυλάκια, που δημιουργούνται από τα προπορευόμενα οχήματα, αν είναι δυνατόν.

Τips
• Έχετε αναμμένα τα φώτα σας

• Με την προϋπόθεση ότι, έχετε σταθμεύσει σε επίπεδο έδαφος, μην τραβήξετε το χειρόφρενο μέχρι το ανώτερο σημείο του κατά το παρκάρισμα, αφού λόγω των χαμηλών νυχτερινών θερμοκρασιών, ενδέχεται να μπλοκάρει το χειρόφρενο.

• Αν δεν μπορείτε να ανεβείτε μια ανηφόρα, δοκιμάστε να την ανεβείτε με την όπισθεν.

• Αν το κλειδί δε μπαίνει στην κλειδαριά, ζεστάνετέ την με έναν αναπτήρα ή ειδιικό σπρέϊ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου