Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

H ΛΕ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων απαντά στο δημοσίευμα kefaloniapress για τα Κυκλώπεια Τείχη

 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΦΥΣΙΚΑ  ΑΠΟ  ΤΗΝ   KEFALONIAPRESS
-                                                                              
 
kyklopia_xorisma.jpg
 Η υπηρεσία απαντά σε άρθρο  που δημοσιεύσαμε σήμερα, εδώ : Ποιός γκρέμισε τα Κυκλώπεια Τείχη;
Ανωτέρω βλέπετε την επίμαχη φωτογραφία  στην οποία φαίνεται ότι μέρος των τειχών έχει πέσει καθώς και ο αγροτικός δρόμος. 
Διαβάστε την απάντηση της αρμόδιας Υπηρεσίας που είναι η ΛΕ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην οποία προϊσταται ο κ. Σωτηρίου. 
 
 Προς Kefalonia Press
                                                                                                      1/10/2012

Σχετικά με το δημοσίευμά σας την 1η/10/2012  στην ηλεκτρονική σας σελίδα, σας γνωρίζουμε τα εξής:
O αγροτικός δρόμος που ξεκινά από τη θέση Άη Λιας και καταλήγει στα Κυκλώπεια Τείχη, υφίσταται εδώ και χρόνια. Εξάλλου ο δρόμος χρησιμοποιήθηκε από την Εφορεία μας για τις εργασίες στο πλαίσιο του έργου «Ανάδειξη-Ανάπλαση Αρχαιολογικού Χώρου Κράνης», ύψους 506.380,00 ευρώ το οποίο πραγματοποιήθηκε από την 1η/7/2004 έως την 31η/12/2008.

Πριν από την έναρξη των εργασιών πεδίου, στο σημείο όπου περνά ο δρόμος, το τείχος δεν ήταν ορατό επειδή καλυπτόταν από πυκνή βλάστηση και όγκους χωμάτων. Με τη χρήση χειρωνακτικών μέσων και κατάλληλων μηχανημάτων κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί η ακριβής εσωτερική πορεία του τείχους, η οποία βαίνει παράλληλα με τον αγροτικό δρόμο (φωτ.3-6).
Δεν έγινε καμία καταστροφή όπως διαστρεβλωμένα δηλώνεται στο δημοσίευμά σας ενώ είναι άξιο απορίας που μετά από 4 χρόνια που ολοκληρώθηκε το έργο και λειτουργεί ο δρόμος διαπιστώσατε, ακριβώς στην παρούσα φάση, την υποτιθέμενη “καταστροφή”.
Τα όσα διατυπώνονται στο δημοσίευμά σας είναι ψευδή και παρακαλούμε άμεσα για την αποκατάσταση της αλήθειας. Η άδικη εκτόξευση κατηγοριών χωρίς προηγουμένως να έχουν εξακριβωθεί και διασταυρωθεί φθάνει στα όρια της συκοφαντικής δυσφήμισης και προσβάλουν  άτομα και φορείς.
√  Στο πλαίσιο του έργου «Ανάδειξη-Ανάπλαση Αρχαιολογικών Χώρων Κράνης, Σάμης και Αλαλκομενών» συνολικού ύψους 1.467.351,00 ευρώ, έγιναν εργασίες ανάδειξης των τριών σημαντικών Ακροπόλεων Κράνης και Σάμης στην Κεφαλονιά και των Αλαλκομενών στην Ιθάκη.
Συγκεκριμένα στην Κράνη οι εργασίες έγιναν καθόλο το μήκος των Κυκλώπειων τειχών και στους λόφους Καστέλλι και Πεζούλες που σχηματίζουν την Ακρόπολη της πόλης:
-       Εργασίες πεδίου: αποψιλώσεις-καθαρισμοί-αποχωματώσεις όλου του αρχαιολογικού χώρου, δημιουργία αντιπυρικής ζώνης
-       Προστασία και ανάδειξη οχυρωματικού τείχους Ραζάτων και  Ακρόπολης Κράνης στο λόφο Καστέλλι (αρμολογήματα, στερεώσεις, συντήρηση ευρημάτων)
-       Έρευνα και τεκμηρίωση του αρχαιολογικού χώρου (αρχαιολογική τεκμηρίωση, μελέτες, σχεδιαστική αποτύπωση-αεροφωτογράφιση(φωτ1-2)
-       Υποδομές και εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης κοινού (φυλάκιο, διαδρομές επισκεπτών, πινακίδες ενημέρωσης)

                                           
                                                                      Ανδρέας Σωτηρίου
                                                        Αρχαιολόγος, προϊστάμενος ΛΕ΄Ε.Π.Κ.Α.



 
 1.png
 
 2.png
 
 3.png
 
4.png
 
5.png
 
 6.png

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου