Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 5 ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

ΤΟ  ΠΑΖΛ ,ΣΤΟ  ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ Η ΟΜΗΡΙΚΗ  ΙΘΑΚΗ  ΜΑΣ ΕΧΕΙ  ΤΑΛΑΙΠΟΡΗΣΕΙ  ΜΕΡΙΚΕΣ  ΧΙΛΙΑΔΕΣ   ΧΡΟΝΙΑ,  Ο  ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΑ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΠΙΣΤΕΥΩ  ΜΕ ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΑ  ΑΠΛΑ  ΕΜΕΙΣ ΤΑ  ΔΙΕΣΤΡΑΥΛΩΣΑΜΕ!!
ΣΤΟ  ΜΠΛΟΚ  ΠΡΟΝΝΟΙ  ΕΧΩ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ  ΘΕΩΡΕΙΕΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ,,  ΜΕ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ  !

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΘΕΩΡΕΙΑ,, ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

 ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ  ,ΕΙΝΑΙ Η  ΠΡΩΤΗ  ΠΟΥ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΜΕ  ΛΟΓΟ  ΤΗΣ  ΕΠΟΜΕΝΗΣ    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ,,  ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ  ΕΧΩ ΑΝΤΙΓΡΑΨΕΙ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΜΕΛΕΤΗ
ΓΕΡ. ΜΕΤΑΞΑ  ΠΟΥ ΜΑΖΙ  ΜΕ  ΤΙΣ  ΕΡΕΥΝΕΣ  ΥΠΟ  ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΉΓΗΣΗ ΤΟΥ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ  ΑΝΤΩΝΗ  ΒΑΣΙΛΑΚΗ     ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ΧΡΟΝΙΑ  ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ
ΑΝΑΜΕΝΩ  ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ   ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ,,  ΚΑΙ   ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ  ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ  ΣΤΟ ΘΕΜΑ..!

Henriette Putman Cramer και Γεράσιμος Μεταξάς – Αγγελετάτος -γράφοντας αρχικά το 1991 μια συνοπτική μελέτη και ακολούθως μια πληρέστερη το 2000 - τοποθέτησαν το κέντρο της Ομηρικής Ιθάκης στην νοτιοανατολική Κεφαλληνία και συγκεκριμένα στην λεκάνη της κοιλάδας του Ηρακλείου κοντά στην περιοχή των εκβολών του χειμάρρου Βόχυνα όπου βρίσκεται η σημερινή κωμόπολη του Πόρου.
«Ομηρική Ιθάκη» ένα αταύτιστο μυκηναϊκό κέντρο στα νησιά των Κεφαλλήνων. Αθήνα 2000. Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ . ISBN 960-382-408-9 
Πρόννοι και Ομηρική Τοπογραφία. Κεφαλληνία 2005 από τον τόμο :Συνέδριο για την Ιστορία τα γράμματα και την λαογραφία της περιοχής των Πρόννων.
«Εστι τις νήσος Αστερίς»: Το νησί των μνηστήρων. 2011 Εκδόσεις Reithron
Εν Δήμω Ιθάκης. 2011 Εκδόσεις Reithron

ΣΤΟ  ΔΕΥΤΕΡΟ  ΣΕΝΑΡΙΟ   ΕΙΝΑΙ  ΤΟ  ΣΕΝΑΡΙΟ  ΙΘΑΚΗ ΝΑ ΗΤΑΝ Η ΠΑΛΙΚΗ!!
ΔΕΝ  ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΣΤΟ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΩ  ΕΝΑ-ΕΝΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ  ,,ΔΙΟΤΙ  ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΑΝΑΛΥΣΗ  ΑΠΛΑ  ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥΣ,,  ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΜΟΥ ΕΧΕΙ  ΔΙΑΦΥΓΕΙ  ΚΑΠΟΙΟ.!
Αρχαιολογία
Η ομηρική Ιθάκη πιθανώς να είναι η Κεφαλλονιά
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2005 11:27  [Σχόλια: 13, Hits: 1]

Βρετανοί ερευνητές, μετά από έρευνες - συνδυάζοντας τα φιλολογικά τεκμήρια με γεωλογικά δεδομένα και με τη χρήση σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και φωτογραφιών από δορυφόρο- ισχυρίζεται ότι η ομηρική Ιθάκη είναι η Κεφαλονιά, ή τουλάχιστον ένα τμήμα της.

Η βρετανική ερευνητική ομάδα ισχυρίζεται ότι η ομηρική Ιθάκη δεν είναι ολόκληρη η σημερινή Κεφαλλονιά, αλλά μόνο το δυτικό τμήμα της, που, σύμφωνα με την άποψή της, ήταν χωρισμένη από το υπόλοιπο νησί.

Εμπνευστής της έρευνας είναι ο Ρόμπερτ Μπιτλστόουν και μαζί του συνεργάστηκαν δύο πανεπιστημιακοί: ο καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ Τζέιμς Ντιγκλ και ο γεωλόγος, καθηγητής Στρωματογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Τζον Άντερχιλ.

Στο βιβλίο τους Odysseus Unbound: The Search for Homer' s Ithaca, ο κ. Μπιτλστόουν περιγράφει ότι, κατά τη γνώμη του, υπήρχε θαλάσσιο πέρασμα από τον κόλπο της Αγίας Κυριακής μέχρι τον κόλπο του Λιβαδίου, το οποίο κλείστηκε σταδιακά από μεγάλες κατολισθήσεις των προεκτάσεων του Αίνου, του όρους που δεσπόζει στο νησί.
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ  ΤΟ  http://www.focusmag.gr

Ευάγγελος Τσιμαράτος σε μελέτη του που δημοσιεύθηκε μετά τον θάνατό του -το 1998- τοποθέτησε το κέντρο της Ομηρικής Ιθάκης στο κεντρικό κορμό της νήσου Κεφαλληνίας αποδεχόμενος την άποψη του Στράβωνα ότι η χερσόνησος της Παλλικής αποτελούσε εκείνη την εποχή ένα ξεχωριστό νησί .
Ποια η Ομηρική Ιθάκη. Αθήνα: Εταιρεία Μελέτης της Ελληνικής Ιστορίας. 1998.

Νικόλας Γ. Λειβαδάς τοποθέτησε το κέντρο της Ομηρικής Ιθάκης γύρω από την περιοχή του Αγκώνα στον αυχένα της χερσονήσου της Παλλικής. 
Κεφαλληνία: η αποκάλυψη της Ομηρικής Ιθάκης (Κωνσταντίνος Μπίστικας , Εκδότης, μεταφραστής) 


ΤΡΙΤΟ  ΣΕΝΑΡΙΟ,, ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΛΥΩ,,ΑΠΛΑ  ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ  ΠΙΣΤΕΥΩ  ΟΤΙ  ΔΕΝ  ΠΑΙΡΝΕΙ  ΕΥΚΟΛΑ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ..!!!

Βαγγέλης Πανταζής , - έγραψε το 1999 – και θεωρεί ότι το σημερινό νησί της Κεφαλληνίας είναι η Ομηρική Ιθάκη. Το κείμενο αυτό αποτελεί μικρό τμήμα μιας συνολικής μελέτης που αφορά την Ομηρική τοπογραφία στο σύνολό της.
Το μέγεθος της Ομηρικής Ιθάκης, Κεφαλληνιακά Χρονικά τόμος 8 , 1999 σελ. 267-274

Πέτρος Πετράτος – έγραψε το 1999- θεωρεί ότι το σημερινό νησί της Κεφαλληνίας είναι η Ομηρική Ιθάκη. Συνέταξε θεματικές μελέτες για την Ομηρική τοπογραφία
Ομηρικό σπήλαιο των Νυμφών: το σπήλαιο της Μελισσάνης , Κεφαλληνιακά Χρονικά τόμος 8 , 1999 σελ 239-265.
Τα Ομηρικά Κροκύλεια, Κεφαλληνιακά Χρονικά.τομ 9 , 2003, σελ. 155-165.



 ΚΑΙ  ΕΧΟΥΜΕ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ  ΔΥΟ ΠΙΘΑΝΑ  ΣΕΝΑΡΙΑ  , ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ  ΛΕΥΚΑΔΑ , ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΟΠΟΩΣ ΤΑ ΒΡΗΚΑΜΕ!!

Wilhelm Dörpfeld (26 Δεκ 1853 - 25 Απριλίου 1940) - μετά από εκτεταμένες ανασκαφές που πραγματοποίησε σε διάφορες τοποθεσίες της Ιθάκης και της Λευκάδας , πρότεινε ότι το κέντρο της Ομηρικής Ιθάκης βρισκόταν δυτικά του Νυδρίου στη νότια ακτή της Λευκάδας.
Dörpfeld, Wilhelm (1965). Alt-Ithaka, ein Beitrag zur Homer-Frage. Studien und Ausgrabungen aus der insel Leukas-Ithaka. Unter Mitarbeit von Peter Goessler [u.a.](Neudruck der Ausg. 1927. ed.). Osnabrück: Zeller.

Γεράσιμος Βολτέρας - γράφοντας το 1903- θεώρησε ότι η χερσόνησος της Παλικής ήταν το κέντρο της Ομηρικής Ιθάκης, πιστεύοντας στην ορθότητα της πληροφορίας που μετέφερε ο Στράβωνας για την ύπαρξη ισθμού μεταξύ της Παλλικής και του κεντρικού κορμού της Κεφαλληνίας. Την άποψη αυτή ασπάστηκαν αργότερα οι . Bittlestone / Diggle / Underhill, (Βλέπε παρακάτω).
Ομηρική Ιθάκη: ήτοι κριτική μελέτη δι’ ης αποδεικνύεται ότι η Παλική είναι η Ομηρική Ιθάκη. Αθήνα 1903. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου