Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Σάββατο 27 Οκτωβρίου - ΟΘΕΛΟΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
The MET Live in HD
GIUSEPPE VERDI: ΟΘΕΛΛΟΣ
    
ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΤΕΝΝΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012 ώρα:19:55                                                                                        ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ»
Τιμές εισιτηρίων: 20€, 15€ (μαθητικό-φοιτητικό-ανέργων)

Giuseppe Verdi: Οθέλλος
Όπερα σε τέσσερις πράξεις σε λιμπρέτο του Arrigo Boito
Προβολή με ελληνικούς υπέρτιτλους
[H προβολή μαζί με το διάλειμμα διαρκεί περίπου 3,5 ώρες]


Με την υποστήριξη του Antenna Group και με τη συνεργασία της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. σε ζωντανή μετάδοση τα  μεγαλύτερα έργα της παγκόσμιας όπερας από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, το αριστούργημα του Verdi Οθέλλος (Otello), βασισμένο στην τραγωδία του Σαίξπηρ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Live in HD.                                                                                                         Ο Semyon Bychkov διευθύνει ένα εξαιρετικό cast, με επικεφαλής τον Johan Botha στον ομώνυμο ρόλο του ζηλιάρη Μαυριτανού της Βενετίας απέναντι από τη Renée Fleming σε έναν από τους μεγαλύτερους ρόλους της, αυτόν της αθώας γυναίκας του Οθέλλου, Δυσδαιμόνας. Ο Falk Struckmann ερμηνεύει τον Ιάγο, τον άπιστο υποτακτικό του Οθέλλου, και ο Michael Fabiano είναι ο πλοίαρχος Κάσσιος.

Σκηνοθεσία: Elijah Moshinsky                                                    Desdemona: Renée Fleming
 Σκηνικά: Michael Yeargan                                                          Cassio: Michael Fabiano
Κοστούμια: Peter J. Hall                                                               Iago: Falk Struckmann  
Φωτισμοί: Duane Schuler                                                            Otello: Johan Botha
Χορογραφίες: Eleanor Fazan                                                                                                       
                                                                                                        
Ορχήστρα της Metropolitan Opera
Μουσική Διεύθυνση: Semyon Bychkov
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ
                                                                                     Άγγελος Κωνσταντάκης                                                                                                          

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ»ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«The Met: Live in HD» στην ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ                                                              «ΟΘΕΛΛΟΣ» του Verdi


                                                                                                                                      Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012  Ώρα έναρξης: 19:55


Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ!


Το σαιξπηρικό αριστούργημα του Verdi επιστρέφει στη ΜΕΤ με τον Johan Botha στον ομώνυμο ρόλο και μαζί του την περίφημη Δυσδαιμόνα της σοπράνο Renée Fleming. Διευθυντής ορχήστρας ο Semyon Bychkov.
Λιμπρέτο του Arrigo Boito, βασισμένο στο θεατρικό έργο του William Shakespeare

Υπόθεση 
Πράξη Ι
Κύπρος, τέλος του 15ου αιώνα. Οι Κύπριοι παρακολουθούν με αγωνία από την ακτή, καθώς μια σφοδρή θύελλα χτυπά τον ενετικό στόλο που στάλθηκε για να υπερασπιστεί το νησί ενάντια στους Τούρκους. Ο μαυριτανός Οθέλλος, βενετσιάνος στρατηγός και κυβερνήτης της Κύπρου, αράζει με τη ναυαρχίδα του σώα και αβλαβή στο λιμάνι και ανακοινώνει την καταστροφή του τουρκικού στόλου. Ο Ιάγος, υποπλοίαρχος του Οθέλλου, συζητάει με τον πλούσιο Ροντερίγκο που είναι ερωτευμένος με τη Δυσδαιμόνα, μια ενετή καλλονή, η οποία πρόσφατα έχει παντρευτεί τον Οθέλλο. Με την υπόσχεση ότι θα τον βοηθήσει, ο Ιάγος διαβεβαιώνει τον Ροντερίγκο ότι σύντομα η Δυσδαιμόνα θα βαρεθεί τον άντρα της. Αποκαλύπτει το μίσος του για τον Οθέλλο που δεν του έδωσε προαγωγή και έβαλε στη θέση του τον Κάσσιο. Ενώ οι πολίτες γιορτάζουν τη νίκη και την ασφαλή επιστροφή του κυβερνήτη τους, ο Ιάγος προτείνει μια πρόποση. Ο Κάσσιος δεν θέλει να πιει, αλλά ο Ιάγος του λέει ότι δεν μπορεί να μην ευχηθεί στη νέα γυναίκα του Οθέλλου. Ο Κάσσιος δέχεται και μεθάει, ενώ ο Ιάγος προκαλεί τον Ροντερίγκο να μαλώσει με τον Κάσσιο. Ο Μοντάνο, ο πρώην κυβερνήτης, προσπαθεί να τους χωρίσει, αλλά ο Κάσσιος επιτίθεται και σ’ αυτόν. Ο Οθέλλος έρχεται από το κάστρο να επιβάλλει την τάξη, εξοργισμένος από τη συμπεριφορά των στρατιωτών του. Όταν βλέπει τη Δυσδαιμόνα να ταράζεται από τη συμπλοκή, αναιρεί την προαγωγή του Κάσσιου και διατάζει όλον τον κόσμο να φύγει. Μόνοι τους πια, οι δυο ερωτευμένοι θυμούνται την αρχή του έρωτά τους και διαβεβαιώνουν ο ένας τον άλλον για την αγάπη τους.

Πράξη II
Ο Ιάγος συμβουλεύει τον Κάσσιο να υποβάλλει το αίτημά του στη Δυσδαιμόνα. Του λέει ότι η επιρροή της στον στρατηγό θα φέρει οπωσδήποτε την αποκατάσταση του Κάσσιου. Μόλις ο Κάσσιος φεύγει, ο Ιάγος εκφράζει την πεποίθησή του ότι ένας αμείλικτος Θεός έπλασε τον άνθρωπο κακό και ότι η ζωή δεν έχει κανένα νόημα. Παρακολουθεί τον Κάσσιο που πλησιάζει τη Δυσδαιμόνα στον κήπο. Όταν μπαίνει ο Οθέλλος, ο Ιάγος πετάει δήθεν τυχαία σχόλια για την πίστη της Δυσδαιμόνας. Μαγεμένος από την ομορφιά της γυναίκας του, ο Οθέλλος την υποδέχεται τρυφερά, μα όταν εκείνη αναφέρει το θέμα της υποβάθμισης του Κάσσιου, ο Οθέλλος εξοργίζεται και λέει ότι έχει πονοκέφαλο. Του προσφέρει ένα μαντίλι να δροσίσει το μέτωπό του, μα εκείνος το πετάει κάτω. Το σηκώνει η ακόλουθος της Δυσδαιμόνας, η Αιμιλία που είναι γυναίκα του Ιάγου. Ενώ η Δυσδαιμόνα προσπαθεί να ηρεμήσει τον Οθέλλο, ο Ιάγος αρπάζει το μαντίλι από την Αιμιλία. Ο Οθέλλος ζητάει να μείνει μόνος και όλοι φεύγουν, εκτός από τον Ιάγο που μένει και παρατηρεί τις ολοένα και μεγαλύτερες υποψίες του Οθέλλου. Για να ρίξει λάδι στη φωτιά, σκαρώνει μια ιστορία για το πώς παραμιλούσε ο Κάσσιος για τη Δυσδαιμόνα στον ύπνο του, και λέει ότι είδε το μαντίλι της στα χέρια του Κάσσιου. Μανιασμένος από οργή και ζήλια, ο Οθέλλος ορκίζεται εκδίκηση και ο Ιάγος του τάζει τη βοήθειά του.

Πράξη III
Ένας αγγελιαφόρος πληροφορεί τον Οθέλλο για την επικείμενη άφιξη των ενετών πρέσβεων. Ο Ιάγος λέει στον στρατηγό ότι σύντομα θα έχει περισσότερες αποδείξεις για την προδοσία της συζύγου του και του Κάσσιου. Μπαίνει η Δυσδαιμόνα και ο Οθέλλος της μιλάει ήρεμα μέχρι που εκείνη αναφέρεται στο θέμα του Κάσσιου. Όταν ο Οθέλλος ζητάει το μαντίλι που της χάρισε, εκείνη συνεχίζει να παρακαλάει για τον Κάσσιο. Ανίκανος πια να ελέγξει την οργή του, ο Οθέλλος την κατηγορεί για απιστία και τη διώχνει. Όταν μένει μόνος, βυθίζεται στην απόγνωση, οικτίρει τον εαυτό του, και κρύβεται βλέποντας τον Ιάγο να επιστρέφει με τον Κάσσιο. Ο Ιάγος του δείχνει κρυφά το μαντίλι που έκλεψε και οδηγεί τη συζήτηση με τον Κάσσιο με τέτοιο τρόπο ώστε ο Οθέλλος να την ακούει αποσπασματικά και να βγάλει το λαθεμένο συμπέρασμα ότι μιλούν για τη Δυσδαιμόνα. Ενώ οι σάλπιγγες αναγγέλλουν τους ενετούς αξιωματούχους, ο Οθέλλος που η οργή του ολοένα φουντώνει, ορκίζεται να σκοτώσει τη γυναίκα του το ίδιο κιόλας βράδυ. Μετά υποδέχεται τον πρέσβη Λοντοβίκο που τον ανακαλεί στη Βενετία και ορίζει τον Κάσσιο στη θέση του κυβερνήτη της Κύπρου. Χάνοντας εντελώς τον έλεγχό του μ’ αυτά τα νέα, ο Οθέλλος σπρώχνει τη γυναίκα του και τη σωριάζει στο πάτωμα, ουρλιάζοντας προσβολές. Διατάζει να βγουν οι πάντες έξω και καταρρέει, έρμαιο μιας κρίσης, ενώ ο Ιάγος αναγαλλιάζει.

Πράξη IV
Η Αιμιλία βοηθάει τη Δυσδαιμόνα να πέσει για ύπνο. Έντρομη η Δυσδαιμόνα, τραγουδάει για μια κοπέλα που την εγκατέλειψε ο αγαπημένος της και μετά λέει ένα συγκινητικό αντίο στην Αιμιλία και προσεύχεται. Μόλις την παίρνει ο ύπνος, μπαίνει ο Οθέλλος και την ξυπνάει μ’ ένα φιλί. Όταν ο Οθέλλος της λέει ότι θα τη σκοτώσει, εκείνη έντρομη διαμαρτύρεται λέγοντας πως είναι αθώα, μα ο Οθέλλος την στραγγαλίζει. Έρχεται η Αιμιλία για να ειδοποιήσει ότι ο Κάσσιος σκότωσε τον Ροντερίγκο. Τα χάνει βλέποντας τη Δυσδαιμόνα ετοιμοθάνατη και καλεί βοήθεια. Η σκευωρία του Ιάγου τελικά αποκαλύπτεται και ο Οθέλλος συνειδητοποιεί τι έκανε. Αφού αναλογίζεται την παλιά του δόξα, τραβάει ένα μαχαίρι και αυτοκτονεί, δίνοντας την τελευταία του πνοή σ’ ένα φιλί στη γυναίκα του.

Τιμές Εισιτηρίων:
20 € (γενική είσοδος)
15 € (παιδιά – φοιτητές – άνεργοι)
Διάρκεια: 3 ώρες, 30 λεπτά

Αίθουσα προβολής: Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «ο Κέφαλος»
Τηλέφωνο: 2671025600 & 2671025280



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου