Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ INKEFALONIA


Ανδρέας Ζαπάντης: «Ταξιδεύοντας με τον θαλασσοπόρο Ιωάννη Φωκά»

Ανδρέας Ζαπάντης: «Ταξιδεύοντας με τον θαλασσοπόρο Ιωάννη Φωκά»  http://www.inkefalonia.gr


Με την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Κεφαλλονίτη θαλασσοπόρου Ιωάννη Φωκά ( Juan de Fuca) που έγινε στο χωριό καταγωγής του στο Βαλεριάνο , στο χαιρετισμό του ο πρ. Δήμαρχος Ελειού-Πρόννων κ. Ανδρέας Ζαπάντης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και προβολή της ζωής και της δράσης του συμπατριώτη μας θαλασσοπόρου.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:
Φίλες και φίλοι
Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση . Τιμάμε το συμπατριώτη μας θαλασσοπόρο Ιωάννη Φωκά στο χωριό καταγωγής του στο Βαλεριάνο , εδώ στον Ελειό . Η τοποθέτηση της προτομής του εδώ στην πλατεία στο Βαλεριάνο είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της .
Χρειάστηκε να περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να αναδειχθεί και να προβληθεί η γεμάτη περιπέτειες ζωή και η δράση του Ιωάννη Φωκά ιδιαίτερα εδώ στον τόπο καταγωγής του .
Ο Ιωάννη Φωκάς , ένας τυχοθήρας του 16ου αιώνα αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική ελληνική παρουσία στη διάρκεια αυτής της συγκλονιστικής εποχής των ανακαλύψεων .
Μακρινά ταξίδια , άγνωστες θάλασσες γεμάτες κινδύνους , νέοι κόσμοι που αποκαλύπτονται στα μάτια των ταξιδευτών .
Οι αφηγήσεις τους , οι περιπέτειες τους , η δράση τους πολλές φορές κινούνται ανάμεσα στην πραγματικότητα και στο μύθο .
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ "ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ"
Ο Ιωάννης Φωκάς βρίσκεται και αυτός στην αναζήτηση μιας "χίμαιρας".
Θέλει να ανακαλύψει το περίφημο "Βορειοδυτικό Πέρασμα" , τη θαλάσσια σύνδεση δηλαδή του Ειρηνικού μα τον Ατλαντικό Ωκεανό από τα Βόρεια .
Όλες οι μεγάλες ναυτικές δυνάμεις της εποχής το αναζητούν .
Είναι γνωστό πόσο μακρινό και επικίνδυνο ήταν το ταξίδι του περίπλου της Νότιας Αμερικής , όπου τα περισσότερα πλοία χάνονταν σε ναυάγια στο νοτιότερο άκρο του ταξιδιού , στα επικίνδυνα στενά του Μαγγελάνου .
Πολλοί εξερευνητές και θαλασσοπόροι χάθηκαν στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν το "Βορειοδυτικό Πέρασμα".
O Ιωάννης Φωκάς , σε μια αποστολή του στην υπηρεσία της Ισπανίας, αντί για αυτό , ανακαλύπτει τα Στενά στο νησί Βανκούβερ του Καναδά .
Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη του Κεφαλλονίτη θαλασσοπόρου είχε τελικά αποτέλεσμα τα στενά αυτά να πάρουν το όνομα του .
Η ανάδειξη και προβολή της ζωής και της δράσης επιφανών συμπατριωτών μας αποτελεί καθήκον και ευθύνη όλων μας .
Για το λόγο αυτό ο τότε Δήμος Ελειού-Πρόννων , την περίοδο που είχα την τιμή να είμαι Δήμαρχος , ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναδείξει και να προβάλλει αυτή την κορυφαία προσωπικότητα με εκδηλώσεις στον τόπο καταγωγής του .
Για πρώτη φορά στο γενέθλιο τόπο του , στο Βαλεριάνο την 1η Αυγούστου 1999 οργανώθηκε εκδήλωση μνήμης για τον Ιωάννη Φωκά.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής κ. Πέτρος Πετράτος , ο οποίος όχι μόνο συμμετείχε στην εκδήλωση αλλά στήριξε και ενθάρρυνε την προσπάθεια που ξεκινούσε και για τους λόγους αυτούς τον ευχαριστούμε θερμά .
Τίτλος της ομιλίας του ήταν : « Ταξιδεύοντας με το θαλασσοπόρο Ιωάννη Φωκά ( Juan de Fuca ) ».
Ήταν η αρχή ενός μεγάλου και ωραίου ταξιδιού όπου ένας σταθμός του είναι και η σημερινή εκδήλωση .
ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΚΑΣ , Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
Την επόμενη χρονιά στις 30 Ιουλίου 2000 η εκδήλωση είχε τίτλο :
« Ιωάννης Φωκάς , ο Οδυσσέας της Αναγέννησης .
Ο κορυφαίος Κεφαλλονίτης Ιδαλγός των θαλασσών . »
Ομιλητής ο κ. Γεράσιμος Αποστολάτος , ποιητής και λογοτέχνης , Πρόεδρος τότε της Ενωτικής Πορείας Συγγραφέων , Εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού "Ομπρέλλα".
Ο αείμνηστος Μάκης Αποστολάτος δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας . Αξίζει να πούμε δυο λόγια παραπάνω γιαυτόν .
Με καταγωγή από την περιοχή μας , από την Πάστρα , οργανώνει στα 1992 τη Διεθνή Πολιτιστική Συνάντηση "Θάλασσα-Ταξίδι-Περιβάλλον" σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Κραναίας , την Κοινότητα Μεταξάτων και την Ενωτική Πορεία Συγγραφέων .

Η συνάντηση είναι αφιερωμένη στα 400 χρόνια (1592-1992) από την ανακάλυψη των στενών του Βανκούβερ από τον Ιωάννη Φωκά.
Συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Πρέσβυς του Μεξικού καθώς και εκπρόσωπος της Καναδικής Πρεσβείας με εισήγηση-αναφορά στον Ιωάννη Φωκά .

Στη συνέχεια αναφέρω δύο ακόμα εκδηλώσεις που έγιναν από τον τότε Δήμο Ελειού-Πρόννων στο Βαλεριάνο .
Εκείνη στις 29 Ιουλίου 2001 με ομιλήτρια την Ευριδίκη Λειβαδά και τίτλο : « Ιωάννης Απόστολος Φωκάς Βαλεριάνος , ο αναζητητής του αγνώστου ».
Επίσης εκείνη στις 28 Ιουλίου 2002 με ομιλήτρια την κ. Ρουμπίνα Μενεγάτου , καθηγήτρια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων και θέμα : « Ο Κεφαλλονίτης Juan de Fuca ».
Η ομιλία της κ. Ευρυδίκης Λειβαδά και η μετέπειτα έρευνα της οδήγησαν και στην έκδοση από τον τότε Δήμο Ελειού-Πρόννων , το 2002 , του βιβλίου : « JUAN DE FUCA , Ιωάννης Απόστολος Φωκάς-Βαλεριάνος , Ο Κεφαλλονίτης τυχοθήρας του 16ου αιώνα ».
Ακολούθησαν στη συνέχεια και άλλες δραστηριότητες .
Σήμερα γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα σε αυτή τη διαδρομή , τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Φωκά στον τόπο καταγωγής του στο Βαλεριάνο .
Συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία Απόδημων Κεφαλλήνων , σε όλα τα μέλη της , στα μέλη του Δ.Σ. και στον Πρόεδρο της .
Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του τότε Δήμου Ελειού-Πρόννων που στήριξαν διαχρονικά αυτές τις εκδηλώσεις .
Τον τότε Πρόεδρο κ. Διον. Λουρδά του Τοπικού Συμβουλίου Βαλεριάνου και τα μέλη του γιατί σε συνεργασία μαζί τους ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις και το όμορφο αυτό ταξίδι στην πορεία του Ιωάννη Φωκά .
Σε συνεργασία μαζί τους επίσης έγινε η μελέτη και η έναρξη κατασκευής αυτής της πλατείας , ενός όμορφου χώρου που φιλοξενεί πλέον την προτομή του περίφημου θαλασσοπόρου και είναι αφιερωμένη σε αυτόν .
Η πλατεία αυτή ολοκληρώθηκε στη συνέχεια από τις Δημοτικές Αρχές του Δήμου Ελειού-Πρόννων που ακολούθησαν .
Επίσης πρέπει να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους της περιοχής που στήριξαν αυτές τις δράσεις .
Ακόμη τους τοπικούς φορείς της περιοχής που πήραν τη σκυτάλη και συνεχίζουν με ζωντάνια και διάθεση προσφοράς να έχουν δραστηριότητες όπως ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Το Κορώνι" που συνδιοργανώνει τη σημερινή εκδήλωση και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Ιωάννης Φωκάς " .
Και βέβαια σήμερα το Δήμο Κεφαλλονιάς και τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού που στήριξαν αυτή την εκδήλωση .
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω ειδικά τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Βαλεριανέων "Το Κορώνι" για τη μεγάλη τιμή που μου έκανε με το βραβείο στη σημερινή εκδήλωση .
Το ωραίο αυτό ταξίδι πρέπει να συνεχιστεί. Πολλά πράγματα μπορούν ακόμη να γίνουν όπως :
1. Συνέχιση της έρευνας κυρίως σε αρχειακές πηγές για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνουμε και να κινητοποιήσουμε ερευνητές .
2. Συγκέντρωση όλης της σχετικής βιβλιογραφίας που έχει αναφορά στον Ιωάννη Φωκά , από την Ελλάδα και το Εξωτερικό .
3. Δημιουργία Εκθεσιακού χώρου και Μουσείου στον Ελειό αφιερωμένου στον Ιωάννη Φωκά .
4. Αδελφοποίηση του Δήμου μας , με Δήμο της ευρύτερης περιοχής των Στενών . Επισημαίνουμε για παράδειγμα ότι στην πόλη Port Angeles στην περιοχή του Seattle πραγματοποιούνται εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Ιωάννη Φωκά (Juan de Fuca Festival of the Arts) .
Όλες αυτές οι δραστηριότητες και πρωτοβουλίες αφιερωμένες στον Ιωάννη Φωκά , αυτόν τον κορυφαίο Κεφαλλονίτη θαλασσοπόρο , που αποτελεί τη μοναδική επώνυμη Ελληνική παρουσία την συγκλονιστική εποχή των ανακαλύψεων και που το όνομα του φέρουν τα στενά του Βανκούβερ στον Καναδά που αυτός ανακάλυψε
Σας ευχαριστώ όλους .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου