Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

«Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δε η αλήθεια».


Αγαπητέ Γιώργο
Σε απάντηση των ερωτημάτων που μου απεύθυνες έχω να σου πω τούτο:
αυτοί που σου έδειξαν αυτούς τους φακέλους καλό θα ήταν να στα δείξουν όλα γιατί εκεί θα έβλεπες την πραγματική πορεία της υπόθεσης 'Μουσείο Πόρου" πότε και ποιοι σε καιρούς δύσκολους είχαν την προνοητικότητα να σχεδιάσουν προβλέποντας τις εξελίξεις για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Την μελέτη την φτιάξαμε τότε όχι τόσο γιατί ελπίζαμε στην άμεση υλοποίηση της (παρότι το δοκιμάσαμε) αλλά για να είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη ώρα όταν θα υπήρχε η κρίσιμη μάζα από συντηρημένες αρχαιότητες που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν πραγματικά την ύπαρξη Μουσείου. Η εποχή αυτή έφτασε τώρα ή έστω οτι πλησιάζει, Το αστείο είναι πως επί δύο χρόνια κάνανε πως την αγνοούσαν και στο τέλος την ψάχνανε να την βρούνε στα αζήτητα των φακέλων του τ. Δήμου Πρόννων!.

Αλλά και αυτή η μελέτη τους φακέλους τους οποίους παρουσιάζεις δεν είναι η μελέτη εφαρμογής. Η συγκεκριμένη μελέτη πρέπει να επανασχεδιαστεί - προσαρμοστεί με τον τρέχοντα οικοδομικό κανονισμό, με τον τρέχοντα αντισεισμικό συντελεστή και νέα τεύχη δημοπράτησης για να μπορεί να υποβληθεί. Το μόνο όμως που τους ενδιαφέρει δεν είναι η ουσία των πραγμάτων αλλά πως θα υποβαθμίσουν οτιδήποτε έχει να κάνει με την εδώ αρχαιολογική παρουσία και το συλλογικό έργο που είχαμε την ευθύνη και την τιμή ως Κοινοτικό και αργότερα Δημοτικό Συμβούλιο να καταθέσουμε για τον τόπο μας. Εάν στο μυαλό τους έχουν μόνο αυτό τον στόχο και συνεχίσουν με τον ίδιο σκοπό και δεν κάνουν το αυτονόητο δηλαδή να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές της μελέτης στα σημερινά δεδομένα στην ουσία δεν θα έχουν κάνει απολύτως τίποτα για μια ακόμη φορά. Το κυριότερο όμως είναι τούτο: για να δοθεί έγκριση κατασκευής Μουσείου στον Πόρο πρέπει η αρχαιολογική Υπηρεσία να εκδώσει σχετική έγκριση και σύμφωνη γνώμη. Εάν υπήρχε σήμερα το μικρό Μουσείο και η αρχαιολογική αποθήκη τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ  ευκολότερα. Τώρα χωρίς ένα μικρό Μουσείο (αρχαιολογική συλλογή είναι η ορθή διατύπωση) και την πιστοποιημένη αρχαιολογική αποθήκη που ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση και προάγγελος για το επόμενο βήμα ειλικρινά διερωτώμαι εάν ποτέ θα κατορθώσουμε να αποκτήσουμε πλέον αυτήν την πολυπόθητη έγκριση για την οποία τους μιλούσαμε πέρυσι με τον Αντώνη Βασιλάκη και αυτοί έκαναν πως δεν άκουγαν. Τώρα πιστεύω πως είναι πολύ αργά για δάκρυα. Μόνοι μας σκάψαμε τον λάκκο μας και μπήκαμε μέσα. Ας όψονται αυτοί που έβαλαν τις υπογραφές τους σε εκείνες τις ανιστόρητες αποφάσεις και μας οδήγησαν σε αυτό το κατάντημα. Το παραμύθι οτι δεν ήταν ενημερωμένοι καλό θα είναι να μην το αναπαράγουν πλέον, προσβάλει την νοημοσύνη όλων μας, τουλάχιστον εγώ ο γιος μου ο Φίλιππος, ο Κώστας Ζαπάντης, ο Πέτρος Πετράτος, Ο Γιάννης Γαβριελάτος, ο Παναγής Σιμωτάς, ο Αντώνης Βασιλάκης, η Γεωργία Στρατούλη, ο Βασίλης Λέτσιος και πολλοί άλλοι με λόγια ή έγγραφα έχουμε βαρεθεί να τα γράφουμε και να τα λέμε ιδιαιτέρως τα δύο τελευταία χρόνια σε όλους τους τόνους. Τι άλλο θα έπρεπε να τους πούμε για να καταλάβουν την αυτοκαταστροφική τους πορεία; Ειλικρινά τι;
Τώρα ως προς το σκέλος της ερώτησής σου γιατί τόσα χρόνια που είχαμε την μελέτη δεν φτιάξαμε το Μουσείο θα σου απαντήσω τούτο. Η κατασκευή ενός κτιρίου που θα φέρει τον τίτλο 'Μουσείο" είναι κυρίως υπόθεση που αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού και τις εκάστοτε αρχαιολογικές του Υπηρεσίες που πιστοποιούν την ανάγκη και χορηγούν την  σχετική πιστοποίηση. Δεν ήταν λοιπόν καθόλου εύκολη υπόθεση πόσο μάλλον σε μια περιοχή που μόλις είχαν ξεκινήσει οι αρχαιολογικές έρευνες. Προσπαθήσαμε να παρακάμψουμε αυτόν το σκόπελο και να κατασκευάσουμε αυτό το κτίριο ή κάποιο παρόμοιο βαφτίζοντάς το ως «Οικομουσείο» ή «Εκθεσιακό κέντρο» για να πάρουμε τις σχετικές πιστοποιήσεις και ακολούθως εάν το κατασκευάζαμε την κατάλληλη ώρα να παραχωρούσαμε την χρήση του στο Υπουργείο Πολιτισμού για Μουσείο όπως θα έπρεπε να είχε κάνει το τοπικό Συμβούλιο του Πόρου και ο Δήμος Κεφαλονιάς για το σημερινό κτίριο του Πόρου μόλις τους παρουσιάστηκε η ευκαιρία που τους έδωσε απλόχερα ο τότε Έφορος αρχαιοτήτων Αντώνης Βασιλάκης. Δυστυχώς επικράτησαν οι γνωστές λογικές πως εμείς δεν παραχωρούμε στο Υπουργείο Πολιτισμού το κτίριο με τις γνωστές εκφράσεις που ακούστηκαν σε εκείνο το Δημοτικό Συμβούλιο λές και το Υπουργείο Πολιτισμού έχοντας την χρήση και την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης του χώρου θα ξερίζωνε το κτίριο από εκεί και θα το πήγαινε στην Αθήνα!!!
Αυτά προς το παρόν για αυτά που ακούγονται αλλά και γράφονται .
Αγαπητέ Γιώργο «Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δε η αλήθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου