Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Επέστρεψε στα Τζαννάτα η αρχαιολογική ομάδα του Αντώνη Βασιλάκη


Τζαννάτα Πόρου Κεφαλληνίας, θέση Κατσιβελάτα, οικόπεδο Mενεγάτου: η θέση από ψηλά.
©2012 Δεδομένα χάρτη Google - Όροι Χρήσης
Ειδήσεις: Ανασκαφή  αναδημοσίευση  απο  το http://www.archaiologia.gr/
Επέστρεψε στα Τζαννάτα η αρχαιολογική ομάδα του Αντώνη Βασιλάκη
Από τις 20 Αυγούστου
  από Archaeology newsroom - Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012
Μια νέα ανασκαφική περίοδος, που ίσως ανοίξει νέα κεφάλαια στην αρχαιολογική ιστορία των Επτανήσων, ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Αυγούστου με την επιστροφή στα Τζαννάτα της Κεφαλονιάς της αρχαιολογικής ομάδας με επικεφαλής τον δρα Αντώνη Βασιλάκη.

Μόλις πέρυσι,  ο δρ Βασιλάκης, ως  προϊστάμενος της ΛΕ΄ΕΠΚΑ, είχε φέρει στο φως, στα πλαίσια δοκιμαστικών ανασκαφών, στα Τζαννάτα τα πρώτα κατάλοιπα μυκηναϊκού οικισμού σε γειτνίαση με ήδη γνωστό μυκηναϊκό τάφο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, πρόκειται για το σημαντικότερο γνωστό μέχρι σήμερα οικιστικό μυκηναϊκό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας. «Η ανακάλυψη και μερική ανασκαφή του υστεροελλαδικού (μυκηναϊκού) οικισμού στη θέση Κατσιβελάτα Ρίζας, στα Τζαννάτα Πόρου της νοτιοανατολικής Κεφαλληνίας, σε συνδυασμό με τον ανασκαμμένο γειτονικό ηγεμονικό θολωτό τάφο στη θέση Μπούρτζι, δημιουργεί νέο κεφάλαιο στην ιστορική, πολιτισμική και οικιστική εξέλιξη της υστεροελλαδικής (μυκηναϊκής) Κεφαλληνίας. Προβάλλει έντονη η ανάγκη επανεξέτασης ανοικτών ζητημάτων αρχαιολογικής τοπογραφίας της Ιόνιας νησιωτικής περιοχής, που αποτελούσε, κατά τα ομηρικά έπη και στον βαθμό που αυτά αντανακλούν ιστορικές πραγματικότητες της Μυκηναϊκής περιόδου, την επικράτεια του άνακτα των Κεφαλλήνων», είχε δηλώσει ο αρχαιολόγος.
Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των πρώτων ευρημάτων συνέπεσε  η απομάκρυνση του δρα Βασιλάκη από τη θέση του στην Εφορεία Αρχαιοτήτων  με το μέτρο της εφεδρείας. Τα ανασκαφικά ευρήματα όμως ξεπερνούσαν τις όποιες κυβερνητικές πολιτικές. Η έρευνα βρήκε στήριξη σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Κι έτσι, ο δρ Βασιλάκης επιστρέφει πλέον ως  επίτιμος διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού και διευθυντής της ανασκαφής για να συνεχίσει ό,τι ξεκίνησε πέρυσι.
Η συνέχιση της ανασκαφής είχε εγκριθεί στις 29 Φεβρουαρίου του 2012 από το ΚΑΣ. Αρωγός στην ερευνητική αυτή προσπάθεια στέκεται επίσης η Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας, ο πρόεδρος της οποίας, Μάκης Μεταξάς-Αγγελετάτος, συμβάλλει στην διεκπεραίωση οικονομικών και οργανωτικών θεμάτων της ανασκαφής.
Στην ανασκαφή συμμετέχουν επιστήμονες και φοιτητές, οι οποίοι προβλέπεται να εργαστούν στο χώρο για τους επόμενους μήνες. Εκτός από τους Έλληνες αρχαιολόγους, στην ανασκαφή παίρνουν μέρος και μέλη του Πανεπιστημίου Simon Fraser του Καναδά, του οποίου ο δρ Βασιλάκης τελεί ακαδημαϊκός εκπρόσωπος στην Κεφαλονιά.
POROSNEWS:  ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ  ΘΑ  ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΗ ΣΤΙΓΜΗ  ,  ΜΕ ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΕΣ,,
ΣΙΓΟΥΡΑ  ΘΑ   ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ  ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ  ΤΗΣ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου