Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

ΟΛΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΠΑΝΤΟΥ!! ΦΥΣΗΞΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΑΕΡΑΣ


«Ολη η Ευρώπη μάς κοιτάζει»

«Είμαι υπερήφανος που στάθηκα ικανός να ξαναδώσω ελπίδα», δήλωσε μετά τη νίκη του ο Φρανσουά Ολάντ

Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη   http://www.tanea.gr

Σελίδα γύρισε χθες η Γαλλία και μαζί της, ολόκληρη η Ευρώπη. Αποσπώντας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ποσοστό 51,7% των ψήφων έναντι 48,3% του αντιπάλου του, ο Φρανσουά Ολάντ γίνεται ο δεύτερος σοσιαλιστής πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας έπειτα από τον Φρανσουά Μιτεράν - και ο Νικολά Σαρκοζί, ο πρώτος απερχόμενος πρόεδρος που αποτυγχάνει να επανεκλεγεί μετά τον Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν το 1981. Ιαχές χαράς πλημμύρισαν τόσο την έδρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος όσο και την Πλατεία της Βαστίλλης, εκεί όπου παραδοσιακά γιορτάζει η γαλλική Αριστερά, μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα.
«Κερδίσαμε! Κερδίσαμε!», φώναζαν εκστασιασμένοι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, στη Βαστίλλη. Το πλήθος ολοένα και μεγάλωνε, ολοένα και δυνάμωνε, περιμένοντας τον νικητή. Η γιορτή κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Στην πρώτη του ομιλία όμως μετά τη νίκη του, από την πόλη Τιλ, το προπύργιό του, ο Φρανσουά Ολάντ εμφανίστηκε σοβαρός, μετρημένος, απέφυγε κάθε θριαμβολογία. Υποσχέθηκε να υπηρετήσει τη Γαλλία με «αυταπάρνηση» και «υποδειγματικό τρόπο». «Η εντολή που μου αναθέσατε είναι βαριά, μεγάλη, ωραία», δήλωσε. «Είμαι υπερήφανος που στάθηκα ικανός να ξαναδώσω ελπίδα. Η αλλαγή που σας προτείνω, πρέπει να είναι στο ύψος της Γαλλίας, αρχίζει τώρα», πρόσθεσε. «Ξέρω πως η Ευρώπη μάς κοιτάζει. Είμαι βέβαιος πως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τα αποτελέσματα ήταν μια ανακούφιση, μια ελπίδα... Η λιτότητα δεν μπορεί πια να είναι η μοίρα της Ευρώπης: είναι κι αυτή μια αποστολή μου, η ανάπτυξη, η εργασία, το μέλλον», τόνισε ο άνθρωπος που ηγείται μήνες τώρα μιας εκστρατείας για την προσθήκη αναπτυξιακής διάστασης στο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας. Μόνο μετά το πέρας της ομιλίας του, όταν ανέβηκε στη σκηνή η σύντροφός του, η Βαλερί Τριερβελέρ, και οι ακορντεονίστες για τους οποίους φημίζεται η Τιλ έπαιξαν το «La vie en rose», επέτρεψε ο Ολάντ στον εαυτό του ένα ξέσπασμα χαράς: «Τι ωραία που είναι η ζωή απόψε!».

Ο ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ. Ο Νικολά Σαρκοζί αναγνώρισε την ήττα του μόλις λίγα λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες. Είχε ήδη τηλεφωνήσει, όπως είπε, στον Φρανσουά Ολάντ, του ευχήθηκε δημοσίως «καλή τύχη». «Θα είναι δύσκολο, αλλά ελπίζω ολόψυχα να καταφέρει η Γαλλία να ξεπεράσει τις δυσκολίες», δήλωσε σε μια ομιλία ενωτική, σε πλήρη αντίθεση με τον διχαστικό λόγο που είχε υιοθετήσει, κυνηγώντας την ακροδεξιά ψήφο, τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως ο απερχόμενος πρόεδρος έλαβε το 51% των ψήφων που είχε πάρει η ακροδεξιά Λεπέν στον πρώτο γύρο (έναντι 14% που πήγαν στον Ολάντ) και το 41% των ψήφων που είχε πάρει ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού (έναντι 29% στον Ολάντ). Δεν επέτυχε όμως το «θαύμα» που οι συνεργάτες του αναγνώριζαν μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι χρειαζόταν. Ανέλαβε «όλες τις ευθύνες για αυτήν την ήττα», αλλά δεν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική, όπως είχε πει παλαιότερα ότι θα κάνει αν χάσει: «Η θέση μου δεν μπορεί να είναι η ίδια», «η στράτευσή μου στη ζωή της χώρας θα είναι διαφορετική», «ετοιμάζομαι να ξαναγίνω ένας Γάλλος ανάμεσα στους Γάλλους», είπε απλώς. Κατ' ιδίαν, φέρεται να είπε στους τενόρους του κόμματός του πως «δεν θα ηγηθεί της μάχης για τις κοινοβουλευτικές εκλογές» τον Ιούνιο. «Φύγαμε για την επόμενη μάχη», έλεγαν χθες, το ένα μετά το άλλο, τα στελέχη του UMP. Η πρώτη δημοσκόπηση για τις κοινοβουλευτικές εκλογές όμως, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν τα μεσάνυχτα, θέλει την Αριστερά να αποσπά το 44% των ψήφων, την Κεντροδεξιά το 32% και την Ακροδεξιά υπό τη Μαρίν Λεπέν 18%, όσο και στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου