Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Πάμε για νέες εκλογές


-Γιατί αποκλείονται τέσσερα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης

07/05/2012 -    APO  TA  http://www.eklogika.gr/news/9383
Πάμε για νέες εκλογές τον Ιούνιο,  Γιατί αποκλείονται τέσσερα σε σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης, τι θα γίνει με τις διερευνητικές εντολές Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλου
κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
Η ήττα του δικομματισμού και η δημιουργία νέου πολιτικού περιβάλλοντος και συσχετισμών μας δίνει την δυνατότητα να περιγράψουμε τα σενάρια της επόμενης ημέρας, υπό ορισμένες προϋποθέσεις τις οποίες επίσης θα σκιαγραφήσουμε.  Η επόμενη βουλή είναι δεδομένο πλέον ότι αποτελείται από 7 κόμματα και έτσι ορισμένα από τα προϋπάρχοντα σενάρια δεν υφίστανται πλέον.
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα λοιπόν έχουμε τα ακόλουθα ενδεχόμενα για τη δυνατότητα σχηματισμού νέας κυβέρνησης, αν και όπως θα διαπιστώσετε το πλέον πιθανό (για να μην πω το σχεδόν βέβαιο σενάριο είναι αυτό της επανάληψης της εκλογικής αναμέτρησης σε ένα μήνα)
Σενάριο πρώτο

Δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.  Τα δύο κόμματα δεν πήραν πλειοψηφία αθροίζοντας τις έδρες τους.   Κατά συνέπεια το σενάριο αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Σενάριο δεύτερο
Δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με συμμετοχή κάποιου τρίτου κόμματος. Κανένα κόμμα δεν φαίνεται διατεθειμένο να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα μνημονιακής πολιτικής όσο κι αν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος μιλούν πλέον για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
Σενάριο Τρίτο
Λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (εφόσον δεν διαθέτουν 151 έδρες)  κάποιο από τα αντιμνημονιακά κόμματα κάνει πολιτική κωλοτούμπα (για τη σωτηρία της χώρας) και δέχεται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που ονομάζεται Εθνικής Ενότητας ή Εθνικής σωτηρίας ενδεχομένως με πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο ή κάποιο άλλο μη κομματικό πρόσωπο. Είναι ένα μάλλον απίθανο σενάριο όπως έχουν διαμορφωθεί οι συσχετισμοί και οι συνθήκες.
Σενάριο Τέταρτο
Δημιουργία κυβέρνησης αριστερών και αντιμνημονιακών δυνάμεων θα μπορούσε να συμβεί ΜΟΝΟ στην περίπτωση επαλήθευσης της πλέον ακραίας πρόβλεψης του αρχικού Exit poll, δηλαδή αν ο ΣΥΡΙΖΑ έφτανε στο 18,5 % και είναι ήταν πρώτο κόμμα. Σε αυτή την περίπτωση θα έψαχνε μεταξύ των αντιμνημονιακών  κομμάτων για συμμάχους για σχηματισμό κυβέρνησης. Με τη ΔΗΜΑΡ μάλλον θα τα έβρισκε εύκολα. Το ΚΚΕ που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κανένα κυβερνητικό σχήμα θα πιεζόταν αφόρητα, κυρίως εκ των έσω, και είναι άγνωστο τι μπορεί να αποφάσιζε υπό αυτές τις συνθήκες Συγκυβέρνηση με του Ανεξάρτητους Έλληνες  του κ. Καμμένου θα ήταν δύσκολο να είναι μακράς πνοής αφού τα σημεία πολιτικής συγγένειας και πολιτικών θέσεων με τα κόμματα της  αριστεράς είναι περιορισμένα. Έτσι κι αλλιώς αυτό το σενάριο πλέον εξετάζεται μόνο για την επομένη της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης.
Σενάριο Πέμπτο
Αδυναμία σχηματισμού νέας κυβέρνησης και προκήρυξη νέων εκλογών σε 10 ημέρες από σήμερα, για τον Ιούνιο (3 ή 10 ή 17 Ιουνίου). Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν διαδοχικά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά την επιστρέφουν δηλώνοντας αδυναμία. Σε αυτή την περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή. 
Εάν επαληθευτεί αυτό το σενάριο θα πρέπει να αναμένουμε μπαράζ ασφυκτικών πιέσεων και τρομοκρατικών δηλώσεων από Ευρωπαίους και δανειστές, που θα απειλούν να κλείσουν τις στρόφιγγες του δανεισμού ή να μας οδηγήσουν εκτός ευρώ σε περίπτωση που σε ένα μήνα δεν υπάρξει σταθερή κυβέρνηση.
Από την άλλη βέβαια η Αριστερά θα έχει αναθαρρήσει βλέποντας ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την δυνατότητα σχηματισμού κυβερνητικής πλειοψηφίας ενώ δε αποκλείεται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να υπάρξουν εσωτερικές πιέσεις και υπό προϋποθέσεις διασπαστικές ή αποσχιστικές κινήσεις. Το σίγουρο είναι ότι από σήμερα το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετικό. Και η χώρα βρίσκεται στην εκκίνηση ενός ταξιδιού με άγνωστο προορισμό.
Οι τρεις προτάσεις διακυβέρνησης
Οι τρεις προτάσεις διακυβέρνησης που κατατέθηκαν χθες για Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας από τον Αντώνη Σαμαρά, για  κυβέρνηση εθνικής ενότητας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και για κυβέρνηση της Αριστεράς από τον Αλέξη Τσίπρα είναι προφανές ότι δεν έχουν πιθανότητες να βρουν πρόσφορο έδαφος.  Διατυπώθηκαν γιατί και τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που θα λάβουν διαδοχικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής, δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη για την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

1 σχόλιο:

  1. Τα σενάρια είναι πράγματι πέντε, εκ των οποίων τα τέσσερα, εκ των τριών τα δύο δηλαδή ένα:
    Σφαίρα επιρροής ευρώ, ή δολάριου.

    Κάντε κάνα μπάνιο άρχισαν και οι ζέστες….

    Χουά χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή