Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΞΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ!!!!

ΟΤΑΝ  ΛΟΙΠΟΝ  ΤΟ FACEBOOK   ΓΙΝΕΤΑΙ  ΕΡΓΑΛΕΙΟ  ΓΝΩΣΗΣ!!  ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ  ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ  ΔΥΟ ΚΑΛΟΥΣ  ΦΙΛΟΥΣ: 
  • ΠΡΟΝΕΙΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΕΥΣ Για να ωρε καρναβαλολάγνοι ποιός θα μου πεί και την ετυμολογία της λέξεως "καρναβάλι";
    Χθες στις 10:45 π.μ. · · 1

  • Trelos Damoulianos
    Το καρναβάλι είναι πλέον μία διεθνής λέξη που χρησιμοποιείται σε όλον τον κόσμο για να δηλώσει τη γιορτή των Αποκριών, όπου όλοι οι συμμετέχοντες μεταμφιέζονται και μαζί διασκεδάζουν και χορεύουν σε ένα ξέφρενο ετήσιο γλέντι. Ποια είναι, όμως, η ρίζα της λέξης ‘καρναβάλι’?

    Το καρναβάλι είναι μία σύνθετη λέξη λατινικής προέλευσης, που αποτελείται από τη λέξη ‘carne’, που στα λατινικά σημαίνει κρέας και τη λέξη ‘levare’ , που θα πει ‘σηκώνω’ (οι αντίστοιχες λέξεις στα Ισπανικά είναι carne και levantar). Η έννοια προφανώς δηλώνει την ημέρα που γίνεται οριστική διακοπή (‘σηκώνω’ , ήτοι παίρνω και ‘διώχνω’ ) της βρώσης κρέατος, η είσοδος, με άλλα λόγια, στην Σαρακοστή και την περίοδο νηστείας.

    Η ακριβής ελληνική απόδοση της έννοιας δεν είναι αλλη από τις ‘Αποκριες’ ( περίοδος των Αποκρέων = από +κρέας) , όπου οι πιστοί γιορτάζουν για τελευταία μέρα πριν ξεκινήσει η νηστεία των 48 ημερών.

  • ΠΡΟΝΕΙΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΕΥΣ Για σκέψου όμως. Είχαν κανένα λόγο οι Ρωμαίοι να απέχουν απο την κατανάλωση κρέατος;;
    Θα περιμένω και άλλες απαντήσεις πρίν αποκαλύψω.

ΠΡΟΝΕΙΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΕΥΣ
Εχουμε και λέμε λοιπόν.
Κατα τα μεγάλα ή εν άστει Διονύσια που ως γνωστόν οι Αθηναίοι τα γιόρταζαν την αρχή της Ανοιξης, έφερναν με πομπή απο τις Ελευθερές -αν δεβ με απατά η μνήμη μου- στην Αθήνα ένα πανάρχαιο ξώανο του Διονύσου πάνω σε άρμα το οποίο είχε μορφή-σχήμα πλοίου και εκινείτο πάνω σε ρόδες.
Οι Ρωμαίοι αντέγραψαν το εν λόγω έθιμο και το άρμα με μορφή πλοίου το ονόμασαν "care navale".
Eξ ου και η λέξη καρναβάλι.
Καμμιά σχέση με αποχή απο κρέας κλπ κλπ.
πριν από μία ώρα περίπου ·
ΠΡΟΝΕΙΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΕΥΣ
Απο την ίδια αρχαία εορταστική περίοδο προέρχεται και η έκφραση " του έψαλε τα εξ αμάλης" καθώς κατα την διάρκεια της πομπής προς την Ελευσίνα πεζοί και εποχούμενοι αντάλλασαν πολύ χοντρά πειράγματα. Αυτό βέβαια είχε να κάνει καθαρά με τα κρατούντα κατα τις γιορτές του Διονύσου και φυσικά δεν είχε καμμιά σχέση με την πάλη των τάξεων όπως εντελώς ευτράπελα ισχυρίζεται ο αφηγητής σε σχετικό ντοκυμαντέρ της τηλεόρασης του ΚΚΕ.
Το άκουσα σήμερα το πρωΐ και ξερίζωσα τα -λιγοστά πλέον- μαλιά μου.
Ας σημειωθεί επι τη ευκαιρία ότι στα μικρά ή κατ' αγρούς Διονύσια, όπου τελούνταν κατα το τέλος φθινοπώρου/αρχές χειμώνα, ομάδες χωρικών μεταμφιεσμένοι με δέρματα και έχοντας καλυμένο το πρόσωπο με τρυγιά ή με φούμο πήγαιναν απο σπίτι σε επίτι και με χοντρά πάλι πειράγματα προκαλούσαν τους ιδιοκτήτες.
Η ομάδα ονομαζόταν "Κωμος" και απο εκεί προέρχεται η λέξη "κωμοδία".
Αργότερα οταν η θρησκευτική μισαλοδοξία απαγόρεψε όλες αυτες τις εορταστικές εκδηλώσεις, τους "κωμοδούς" τους είπαν καλικάντζαρους.
Επειδή δε το συλλογικό υποσυνείδητο διατηρεί πολύ περισσότερα απο όσα φανταζόμαστε μέχρι πρότινος έλεγαν οι παλιότεροι οτι φεύγοντας οι καλικάντζαροι τραγουδούσαν:
"Φεύγετε να φεύγουμε
γιατι έρχεται ο τραγόπαπας
με την αγιαστούρα του και με την ΜΑΓΚΟΥΡΑ ΤΟΥ"

3 σχόλια:

  1. Από το λατινικό carrus navalis που σημαίνει καραβάκι σε ρόδες που μετέφεραν το πέπλο της θεάς Αθηνάς κρεμασμένο σαν πανί, από τον Παρθενώνα στην Ελευσίνα δια της Ιεράς Οδού κατά την εορτή των Παναθηναίων. Σας πέταξα τα όμματα όξου ή όχι;
    Κατά τύχει ψάχνοντας στο “carrus navalis” βρήκα μία έκπληξη. Για ψάχτε στο Google για; “carrus navalis γεωτρύπανο”. Χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://porosnews.blogspot.com/2012/01/blog-post_138.html
    ΜΟΥ ΕΧΕΙΣ ΞΑΝΑΒΓΑΛΕΙ ΩΡΑΙΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΟΚΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ <Η ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ! ΚΑΙ
    http://www.e-kivos.gr/content/%CE%B2%CF%8C%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%AC-%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%BF%CF%82-%CE%B9%CE%B8%CE%AC%CE%BA%CE%B7

    http://www.mykefalonia.com/modules/news/article.php?storyid=15219

    ΑπάντησηΔιαγραφή