Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ!!

 «Ο ΦΠΑ 23% θα σκοτώσει 100.000 θέσεις εργασίας στην εστίαση»Ελευθεροτυπία
Μαζική εστίαση: Μείωση πωλήσεων 40% από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμεραΗ Αυγή
Εστίαση: Μείωση πωλήσεων 40% το τελευταίο τρίμηνο

Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr
«Σήμα κινδύνου» για το μέλλον των επώνυμων αλυσίδων εστίασης εκπέμπουν επιχειρηματίες του χώρου, οι οποίοι ζητούν τη δραστική μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9% από 23% που είναι σήμερα ως ένα σημαντικό βήμα για να σταματήσει η κατακόρυφη κάμψη της κατανάλωσης, να αποφευχθούν χιλιάδες «λουκέτα» και να «ξεπαγώσουν» επενδύσεις.

Σε αντάλλαγμα δεσμεύονται να χαμηλώσουν κατά 15% τις τιμές τους, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας στα σημερινά επίπεδα και να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στον κλάδο, η οποία τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) και διευθύνων σύμβουλος των Goody's & Everest Αθανάσιος Παπανικολάου μιλώντας χθες σε εκπροσώπους του Τύπου ανέφερε πως «η υπερφορολόγηση έχει καταφέρει καίριο πλήγμα στο χώρο της εστίασης, σε σημείο να μην ξέρουμε εάν θα αντέξουμε ακόμη ένα τρίμηνο υπό τις παρούσες συνθήκες».
Σημείωσε πως ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και αυξήθηκε το ΦΠΑ για την εστίαση στο 23% μέχρι σήμερα, οι πωλήσεις του κλάδου έχουν σημειώσει πτώση 40% ενώ δεκάδες καταστήματα έχουν κατεβάσει ρολά.
Προέβλεψε πως οι πωλήσεις θα παραμείνουν σε πτωτική τροχιά λόγω της συρρίκνωσης του οικογενειακού εισοδήματος και εξέφρασε την άποψη πως εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα θα χαθούν περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2012 και θα προστεθούν στις χιλιάδες που έχουν ήδη γίνει. Να σημειωθεί πως το Σεπτέμβριο του 2011 ο κλάδος της εστίασης απασχολούσε 600.000 εργαζόμενους σε περισσότερα από 121.000 καταστήματα.
Φοροδιαφυγή
Ο κ. Παπανικολάου εκτίμησε πως θα ενταθεί η φοροδιαφυγή, στην οποία καταφεύγουν αρκετοί από τους μικρότερους παίκτες του κλάδου (οι οποίοι αποτελούν και την πλειονότητα με 75%), προκειμένου να επιβιώσουν. «Το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στο 23% είναι άδικο και καταστροφικό καθώς επαναλαμβάνει ένα ήδη αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο, το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί χωρίς αποτελέσματα και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα αλκοολούχα ποτά και καύσιμα ενώ οδηγεί τις επώνυμες αλυσίδες στον αφανισμό καθώς όσες εταιρείες παραμένουν κερδοφόρες θα περάσουν στις ζημιές, και μάλιστα σε σημαντικές ζημιές», επισήμανε χαρακτηριστικά. Ανέφερε μάλιστα ότι η Τρόικα φέρεται να έχει προτείνει τη μείωση του υψηλού συντελεστή από 23% στο 19% και του μικρού συντελεστή από 13% στο 9%.
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΠΟΑ και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Βενέτη», Παναγιώτης Μονεμβασιώτης είπε πως αδυνατεί να αντιληφθεί τους λόγους που οδήγησαν στη λήψη ενός τόσο καταστροφικού μέτρου και κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει την τακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία και η Ιρλανδία, οι οποίες μείωσαν τη φορολογία στην εστίαση με εντυπωσιακά αποτελέσματα. «Ζητάμε μέτρα απλά και βιώσιμα που θα τονώσουν τις πωλήσεις μας προς όφελος όλων», είπε χαρακτηριστικά.
Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΠΟΑ και γενικός διευθυντής των TGI Fridays, Νίκος Νέγκας υπογράμμισε πως υπάρχει έντονος προβληματισμός από την πλευρά των πολυεθνικών και δεν έκρυψε πως υπάρχει το ενδεχόμενο εξόδου και άλλων από τη χώρα, εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου