Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Σ.ΣΑΒΒΑΟΓΛΟΥ: Η εγκύκλιος για τη μεταφορά των μαθητών


 αντιγραφή  από  την  http://kefaloniapress.gr
    savvas_1day.jpg
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                          
  • ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ   
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

21-12-2011
      
Με μία Εγκύκλιο «εξπρές» απάντησε το Υπουργείο Εσωτερικών στις συντονισμένες προσπάθειες των Δήμων της χώρας για την άρση του αδιεξόδου που έχει προκληθεί στο έργο της μεταφοράς μαθητών. 
Η νέα Εγκύκλιος, που χαρακτηρίζεται από την απαρέγκλιτη αρχική θέση της ΚΥΑ του περασμένου Αυγούστου, όχι μόνον δεν διευκολύνει στο ελάχιστο τους Δήμους της  χώρας έναντι της σωρείας προβλημάτων που έχουν προκύψει από τους άγονους διαγωνισμούς και το πολύ χαμηλό κόμιστρο των επαγγελματιών που εκτιμά ο νέο μαθηματικός τύπος, αλλά τους πιέζει να βρουν μόνοι τους λύσεις.

Η  Εγκύκλιος θέτει εκ νέου στους Δήμους την καταληκτική ημερομηνία της 1/1/2012 οπότε και καλούνται να αναλάβουν υπό την ευθύνη τους το έργο της μεταφοράς, και τους καλεί να προβούν και σε νέους διαγωνισμούς με τις ίδιες τιμές, αγνοώντας φυσικά ότι θα αποβούν το ίδιο άγονοι καθώς οι επαγγελματίες του χώρου δεν δύνανται να ανταποκριθούν σε πολλά δρομολόγια με αντίτιμο που δεν καλύπτει ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα. Η επιδίωξη της κυβέρνησης να περικόψει κατά 50% το κόστος μεταφοράς μαθητών που σήμερα ανέρχεται σε 280 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εκτιμάται ότι θα θέσει πανελλαδικά έως και 200.000 μαθητές εκτός μεταφοράς από τις απομακρυσμένες περιοχές που διαμένουν προς τις σχολικές τους μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η ΚΕΔΕ.
Ουσιαστικά, το Υπουργείο Εσωτερικών δείχνει το δρόμο των μαθητικών επιδομάτων στους ΟΤΑ, αδιαφορώντας και σε αυτήν την περίπτωση για την αδυναμία πολλών γονέων να μεταφέρουν τα παιδιά τους αλλά και για την οικονομική επιβάρυνση που θα υποστούν, καθώς η χιλιομετρική αποζημίωση που ορίζει η ΚΥΑ 0,35 € / χλμ πρέπει να υπολογιστεί επί της μονής απόστασης της κατοικίας του μαθητή από το σχολείο του.
Παρά τις πιέσεις και τις έγγραφες υπομνήσεις δεκάδων Δήμων της χώρας για παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος μεταφοράς με τις ισχύουσες συμβάσεις των μεταφορέων  με τις Περιφέρειες ή έστω την αναθεώρηση του μαθηματικού τύπου προκειμένου να καταστεί το αντικείμενο συμφέρον και προς τους μεταφορείς ταξί, το Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε με την ανωτέρω εξαιρετικά επείγουσα Εγκύκλιο, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο διαλλακτικότητας και αγνοώντας τα σοβαρά ζητήματα που ανακύπτουν.  
 Η δημοτική αρχή της Κεφαλλονιάς, συνέταξε επιπλέον πολυσέλιδο υπόμνημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών, τεκμηριώνοντας με στοιχεία ότι η εν λόγω αποζημίωση (ως έσχατη λύση) αδικεί κατάφορα τους γονείς που υποχρεώνονται στη πραγματικότητα καθημερινά να διανύουν την απόσταση αυτή τέσσερις (4) φορές και όχι μία (1).
 Ο Δήμος Κεφαλλονιάς είναι από τους λίγους ΟΤΑ της χώρας που έχουν ολοκληρώσει τις νόμιμες και πιεστικές διαγωνιστικές διαδικασίες από τις οποίες αναδείχθηκε μειοδότης μόνον η ΚΤΕΛ ΑΕ για τα δρομολόγια με λεωφορεία και μίνι λεωφορεία και έχει ήδη αποστείλει το σχέδιο της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Ωστόσο και κατά τη διενέργεια Διαπραγμάτευσης με τους μεταφορείς δεν κατέστη δυνατή η συνεργασία για τα δρομολόγια που σήμερα εκτελούνται με ταξί, εφόσον η αμοιβή τους με το νέο μαθηματικό τύπο είναι πενιχρή.
Μετά και την αμετακίνητη θέση του Υπουργείου Εσωτερικών, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των Δήμων και της ΚΕΔΕ, η δημοτική αρχή της Κεφαλλονιάς, προετοιμάζεται για την έσχατη λύση της καταβολής επιδόματος, καθώς είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν τελικά προκύψει κάποια άλλη καλύτερη λύση.
 
Για το λόγο αυτό όλοι οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων έχουν ενημερωθεί να αποστείλουν άμεσα στο Δήμο, αναλυτική κατάσταση των μαθητών τους που μετακινούνται σήμερα με ταξί, ώστε να καταρτισθεί ονομαστικός πλέον κατάλογος των δικαιούχων μαθητικού επιδόματος, με τον τόπο της κατοικίας τους και την εκτίμηση της απόστασής του από την σχολική τους μονάδα.
 
Ακόμη και στην περίπτωση που ξεκινήσουν νέες διαγωνιστικές διαδικασίες ή διαπραγματεύσεις, το Υπουργείο έχει καταστήσει σαφές ότι έως ότου αυτές  ολοκληρωθούν, οι Δήμοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην καταβολή επιδόματος, και παράλληλα να επιδιώκουν την επίτευξη κάποιας νέας συμφωνίας με τους μεταφορείς, με το ίδιο όμως αδιαπραγμάτευτο για το Υπουργείο κόστος μεταφοράς.
 
 
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας
Σάββας Σαββαόγλου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου