Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑΤΑΚΙ,,, ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ!!

Τι σημαίνει σε… απλά ελληνικά το κούρεμα για εμάς

Δημοσιεύτηκε 23rd October , 2011 από το(ν) makis.   mykefallonia.gr
 
Τι σημαίνει σε… απλά ελληνικά το κούρεμα για εμάς
Πώς θα γίνει η ελεγχόμενη χρεωκοπία;
Το εν εξελίξει πλάνο για την Ελλάδα προβλέπει το «haircut» του χρέους της τουλάχιστον κατά 50%, δηλαδή θα σβησθούν χρέη ύψους περίπου 170 δισ. ευρώ!
Το θετικό για την χώρα,σε αντίθεση με τον ακαριαίο θάνατο της ανεξέλεγκτης. είναι ότι η ελεγχόμενη θα γίνει με την Ελλάδα στο ευρώ και υπό τον… πλήρη έλεγχο των θεσμικών οργάνων της ευρωζώνης.
Πράγμα που σημαίνει ότι απλά οι καταθέσεις των πολιτών ΔΕΝ θα χάσουν την αξία τους.
Ποιοι θα χάσουν από το κούρεμα της τάξης του 50% και την ελεγχόμενη χρεωκοπία;

Οι τράπεζες εντός και εκτός συνόρων και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ουσιαστικά, θα υποστούν ζημία ίση με το 50% της αξίας των ομολόγων που διαθέτουν.
Οι ζημίες θα είναι πραγματικές, δηλαδή πρέπει να περάσουν στους ισολογισμούς τους και τόσο οι τράπεζες όσο και τα ταμεία θα χρειαστούν στήριξη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η στήριξη θα προέλθει από τα κεφάλαια του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της ευρωζώνης (EFSF), οι τράπεζες θα ανακεφαλαιωθούν όπως και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ποια θα είναι τα οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο;
Η Ελλάδα θα χρωστά πλέον το 50% των χρεών της με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι τόκοι, τα χρεολύσια και το χρέος θα μπορέσει να γίνει τρόπο τινά διαχειρίσιμο.
Αν μάλιστα, η οικονομία κατορθώσει να βγάζει και πλεόνασμα, τότε λογικά θα είναι σε θέση να μειώνει και μέρος του κεφαλαίου.
Και το αντίτιμο αυτής της κίνησης;
Για να «κουρέψουν» ελεγχόμενα εντός του ευρώ το χρέος κατά 50%, το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει η χώρα και κατ΄επέκταση οι πολίτες της θα είναι η υποτίμηση κατά 50% του βιοτικού επιπέδου.
Μία διαδικασία που ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαμορφωθεί με ακρίβεια στο καθ΄οδόν Μνημόνιο υπ.αριθμόν 3.
Το χρέος που θα ”κουρευτεί” δεν έχει αντίστοιχο αντίκτυπο σε όρους ΑΕΠ και αποτελεί μία ”φούσκα δανεισμού”. Επομένως το βιοτικό μας επίπεδο θα πέσει στις δυνατότητες του ΑΕΠ.
Τι θα συμβεί με τις καταθέσεις; Η ελεγχόμενη χρεωκοπία εντός του ευρώ εγγυάται τις καταθέσεις, καθώς οι τράπεζες θα περάσουν στον έλεγχο του EFSF, θα ανακεφαλαιωθούν και δεν υπάρχει φόβος για τις καταθέσεις.
Τι θα γίνει με τις τιμές των προϊόντων και αγαθών;
Η αγορά θα ευθυγραμμισθεί με το βιοτικό επίπεδο των καταναλωτών. Η μείωση των μισθών και των συντάξεων οδηγεί αυτόματα σε αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης.
Οι επιχειρήσεις όμως βαδίζουν με βάση το κέρδος,επομένως θα προχωρήσουν αναγκαστικά και σε μείωση των τιμών, για να επιβιώσουν..
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο λιανεμπόριο;
Λογικό επακόλουθο είναι από το πλήθος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αρκετές να μην αντέξουν. Ήδη τα λουκέτα στις μικρές επιχειρήσεις είναι δεκάδες χιλιάδες και το φαινόμενο αναμένεται να συνεχιστεί.
Σε καμία δυτική μεγαλόπολη π.χ. Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι, Μόναχο, Ρώμη δεν υπάρχουν τόσο μικρά μαγαζιά..
Αφού λοιπόν θα περιοριστεί το βιοτικό επίπεδο, θα περιοριστεί και το λιανεμπόριο. Σε αντίθεση με τις μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες θα μπορούν να επιβιώσουν προσφέροντας ελκυστικές τιμές.
Τι θα γίνει με τα δάνεια;
Μολονότι οι μισθοί θα περιορισθούν έως και 50%, το ύψος του δανείου θα παραμείνει το ίδιο, ανάλογα με την προτέρα οικονομική κατάσταση!!.
Οι τράπεζες ωστόσο συντονισμένα θα κληθούν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις ακόμη και ενήμερων δανείων, με μείωση του ύψους της μηνιαίας δόσης και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.
Προκειμένου να μην «φαληρίσουν» από την αδυναμία των δανειοληπτών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Τι επίπτωση θα έχει στους μισθούς και τις συντάξεις;
Το πρώτο δυνατό βήμα έγινε με τις εξαγγελίες των τελευταίων μέτρων. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα μειωθούν έως και 50%, όπως και ο δημόσιος τομέας.
Τα ασφαλιστικά ταμεία θα στηριχθούν από τον μηχασνισμό του EFSF και θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός τους.
Τι θα γίνει με τις τιμές των ακινήτων;
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, μετά την ολοκλήρωση της ελεγχόμενης χρεωκοπίας, θα υπάρξει σημαντική μείωση στις τιμές των ακινήτων.
Δεν αποκλείεται, όπως υπογραμμίζουν, η μείωση να φθάσει και το 50%. Και επειδή οι κρίσεις κρύβουν ευκαιρίες, ο έχων μετρητά θα μπορεί να αγοράσει σε χαμηλές τιμές.
Το οξύμωρο στην περίπτωση των κατοικιών είναι ότι η πλειονότητά τους έχει αποκτηθεί με στεγαστικά δάνεια.
Και ο ιδιοκτήτης θα βλέπει την αξία της οικίας του να υποχωρεί και το ύψος του δανείου του να είναι πολύ υψηλότερο αυτής.
Αυτά σε γενικές γραμμές, κάπου μπορούμε και να…πέφτουμε έξω. Συγχωρείστε μας…
Κατηγορία: Διάφορα. Tagged as: .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου