Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΟΣΑ (ΕΙΔΑ) ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΥΟ ΛΑΜΔΑ



Η Αναγνώστριά μας , Αννα Χαρτουλάρη, φωτίζει διαφορετικά το θέμα:
 
Aγαπητό kefaloniapress Καλή χρονιά με υγεία & καλές ειδήσεις!

Χάριν της παράδοσης που φτάνει μέχρι την καταγραφή των ομηρικών επών, είχε προταθεί προ ετών στην Ακαδημία Αθηνών να γράφεται η Κεφαλλονιά με δύο "λ" όπως και οι Κεφαλλήνες στα ομηρικά έπη. Άλλωστε από αυτόν τον όρο (Κεφαλλήνες) κληρονόμησε και ο μετέπειτα όρος Κεφαλληνία τα δύο "λ" . Έτσι η Ακαδημία το έκανε δεκτό.

Με εκτίμηση
Άννα Χαρτουλιάρη
 
Αγαπητοι συμπατριωτες καλη χρονια σε ολους μας.Θα συμφωνησω με την κυρια Xαρτουλιαρη κατα το ημισυ.Aυτα που αναφερει ειναι σωστα σε οτι αφορα την Κεφαλληνια και τους Κεφαλληνες.Το ονομα Κεφαλονια προερχεται απο τον βασιλια Κεφαλο και γραφεται με ενα "Λ".Ας διαλεγαν ενα απο τα δυο και οχι ενα ονομα αναμεικτο σαν τα παγωτα.Αλλωστε οταν μας ρωτανε για τον τοπο καταγωγης μας λεμε Κεφαλονια και οχι Κεφαλληνια.Με ενα "λ" γραφεται το ονομα του καραβιου με ενα και το kefaloniapress.Ας διορθωνε καποιος τους ανευθυνους του υπουργειου εσωτερικων.Παλι καλα που δεν μας ονομασαν αλα Μποστ "ΚΕΦΑΛΛΩΝΙΑ". gerk
AΠΟ  ΤΟ ΜΠΛΟΚ  kefalonitis.com
Περί Ορθογραφίας της λέξεως «ΚΕΦΑΛ(Λ)0(Ω)ΝΙΑ»

Έχει αναπτυχθεί τελευταία μια συζήτηση -γενικώς- για την ορθογραφία της λέξης «ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ». Ας διαβάσουμε όμως ποιά είναι η σωστή ορθογραφία της. Αναδημοσιεύουμε από το περιοδικό ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2003 ένα άρθρο του Διον. Ζακυνθινού το οποίο δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίς Κεφαλλήνων αρ. 1/15.4.1928». Ελπίζουμε να λύνει πολλές απορίες.

Οι μεταχειριζόμενοι τον δημωδέστερον τύπον του ονόματος της νήσου Κεφαλληνίας «Κεφαλονιά» συνηθίζουν να γράφουν το -λο- δια του -ω-, ουχί δε δια του -ο-, ως είναι το ορθόν. Προτού προσπαθήσωμεν να αποδείξωμεν το σφαλερόν της γραφής δια του -ω- και το ορθόν δια του -ο-, θα προτάξωμεν ολίγας γραμμάς περί των μνημείων εις τα οποία απαντάται ο δημώδης ούτος τύπος.

Ο δημώδης νυν τόπος Κεφαλονία, απαντάται το πρώτον παρά Πλινίω (4,12,19) έπειτα δε και εν τοις «Γοτθικοίς» του Προκοπίου (3,40 Ponn) και δη εν τω ακολουθώ χωρίω: «και Αρταβάνης δε ου πολλώ ύστερον εν Κεφαλωνία γενόμενος...» Τα δυο ταύτα χωρία είνε τα αρχαιότερα. Πολυτιμότερον όμως δια την μελέτην του ονόματος και γενικώς την ιστορίαν της νήσου, είναι μολυβδόβουλλον ου Θ' λήγοντος αιώνος, δημοσιευθέν υπό του μεσσαιωνοδίφου Κ.Ι. Ζησίου(1), του οποίου το κείμενον έχει ως εξής:

«Πάτερ ο Θεός ημώ(ν)
βοήθη τω σω δούλ(ω)
Στ... τω βασιλικώ σπα(θαρ)ίω
κε στρο(τ)ηγώ Κεφαλωνία»(2)

Ως παρατηρεί ο αναγνώστης κοινή γραφή εις τα μνημονευθέντα ταύτα χωρία είναι η δια του -ω-. Η τοιαύτη όμως γραφή, εάν τεθεί εις την κρίσιν της γλωσσολογίας, θα φανεί ανυπόστατος, διότι είναι ανύπαρκτος εν τη Ελληνική γλώσση της μεταγενεστέρας περιόδου, τοιαύτη τροπή του -η-εις -ω-. Φωνητικός άρα λόγος, ουδείς υπάρχει και αλλαχού δέον να ζητηθή η αιτία της μεταβολής του φθόγγου -η- εις -ο-.

Ο κ. Γεώργιος Χατζιδάκις, προσπαθών να ερμηνεύση και αλλάς παραλλήλους τροπάς, ως π.χ. Μονεμβασία-Μονοβασία, προσπαθεί να εξήγηση τους τούτους ως εξής:

«Πολλάκις συμβαίνει ώστε, και απλή λέξις να εκληφθή ως σύνθετος ή και ως άλλως σύνθετος και τότε θα λαβή ο εν τη υποτοπασθείση συναρμογή πρβλ. αροθυμώ = ραθυμώ,... Κεφαλλονιά...»(3). Παραδέχεται δηλ. ο κ. Χατζιδάκις, ότι ο λαός θεωρήσας την λέξιν «Κεφαλλωνίαν» ως σύνθετον, εσχημάτισε νεώτερον τύπον, εφαρμόσας τον γλωσσικόν νόμον των κατά παράταξιν σχησυνθέτων ονομάτων (π.χ. αμπέλια-χωράφια -αμπελοχώραφα κ.λ.π.). Η ερμηνεία αυτή, ήθελε είναι πιθανή, εάν η κατά τα φαινόμενα δευτέρα της συνθέσεως λέξις έδιδε οπωσδήποτε λογικήν τινά έννοιαν.

Πολύ πιθανώτερον φαίνεται ότι ο τύπος εσχηματίσθη κατ' αναλογίαν προς άλλα τοπωνυμικά εις «-ονία» λήγοντα ως π.χ. Πελαγονία, Παφλαγονία, κ.λ.π. Τοιούτοι αναλογικοί σχηματισμοί είναι συνήθεις εν τη νεοελληνική γλώσση, και δεν θα ήτο άστοχος η δευτέρα αυτή ερμηνεία.

Όσον δ' αφορά το ζήτημα της δια των δυο -λλ- ή ενός, γραφής, έχομεν να παρατηρήσωμεν ότι εις τα αρχαία χειρόγραφα και εις το μέτρο των Ομηρικών επών απαντώνται δυο -λλ-. Ο Ευστάθιος Θεσσαλονίκης θέλων (4) να ερμηνεύσει το πράγμα, λέγει ότι εγράφη κατ' αρχάς ούτω δια να διασταλεί ο τύπος του εθνικού «Κεφαλλήν» από της αιτιατικής του προσηγορικού «κεφαλήν». Εννοείται η λογία αύτη ερμηνεία είναι εύρεσις εκ των υστέρων ουδεμία έχουσα σχέσιν προς την αλήθειαν. Το ζήτημα πάντως δεν έχει λυθεί οριστικώς, η δε εμφάνισις των δυο -λλ- είναι αδικαιολόγητος εάν πράγματι το όνομα της νήσου προήλθεν εκ του «Κεφάλου» ως μυθολογείται. Δια τούτο και η γραφή δια του ενός -λ- προσκρούει μεν εις την αρχαίαν παράδοσιν, δεν είναι όμως πλημμελής.

Οπωσδήποτε η δια του -ω- γραφή της συλλαβής -λο- είναι εσφαλμένη, διότι αντίκειται προς τους νόμους της νέας ελληνικής, πρέπει δε να γράφεται δια του -ο- δι ους λόγους ανεπτύξαμεν ανωτέρω.

ΛΟΙΠΑ  ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ FACEBOOK ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦ.ΠΡΕΣΣ

ΤΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ , ΗΤΑ ΤΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΥ,,
ΕΠΕΙΤΑ ΠΡΟΗΡΘΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ, ΑΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΕΤΕΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΚΕΦΑΛΩΝ...ΙΑ, ΑΛΑΞΑΜΕ ΤΟ Ω ΜΕ Ο, ΚΑΙ ΕΓΙΝΝΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΕΝΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ!
ΡΕ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ!!!!!!


ΚΑΙ ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΧΑΜΟΣ!
ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΟΝΟΜΑ!!!
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ!!!ΚΕFALONIA,KEFALLONIA,KEFALINIA,KEFALLINIA ,CHEFALONIA,CHEPHALONIA,
KORELLI ISLAND, KAI LOIPA!!!!!!


Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΕΝ ΑΡΧΗ ΛΕΓΩΤΑΝ ΤΑΦΟΣ ΕΞΟΥ ΟΙ ΤΑΦΙΟΙ,,
ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΙΡΘΕ Ο ΚΕΦΑΛΟΣ,,, ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ!!!
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΙΑ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΑΝ ΚΕΦΑΛΛΕΛΗΝΕΣ, ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΦ...ΑΛΛΗΝΕΣ!!
ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ,, ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ,,, ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ!
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΚΕΦΑΛΩΝΙΑ, ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΓΙΝΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ, ΠΑΜΕ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΤΡΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ,ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΨΑΜΕ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ!!!
ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΒΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ!!!
ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ ΣΕ ΛΙΓΟ!
ΤΟ ΚΟRΕLΙ ISLAND UA LENE!
 
 
  • Pavlos Kabitsis ΜΙΑ ΧΑΡΆ ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ Η ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΆ ΟΡΘΆ ΓΡΑΜΜΈΝΗ ..
  • Lee Maroulis PARADIGMATOS HARI EMIS DIO GAMA SIMENOUN GOU STA LATINIKA DIO LAMDA LLORA
  • Lee Maroulis KLAMA
    Χθες στις 8:34 π.μ
  • Aggelos Spiliotis Εγώ πάντα χρησιμοποιώ δύο λάμδα.
    Είμαστε παραδοσιακοί, τι να κάνουμε...
    Χθες στις 9:22 π.μ. ·
  • Alessadra Landou καλημέρα. Με προβλημάτισε και μένα το θέμα. Καταρχήν στην πινακίδα πρέπει να υπάρχουν τα δύο "λλ" εφόσον έτσι είναι δημοσιευμένο στο Φ.Ε.Κ. Μιλώντας με φιλολόγους κατάλαβα ότι και τα δύο είναι σωστά και άν όντως έχουν δίκιο οι ειδικοί τότε πως να το κάνουμε; Είναι και αυτό ένα συκριτικό πλεονεκτημά μας, που πρέπει να το "εκμεταλευτούμε". Για ποιό άλλο τόπο υπάρχει ιστορία ως προς την γραφή του ονοματός του;
 
  • Aggelos Spiliotis Kαι γιατί να την λέμε Κεφαλονιά και όχι Κεφαλληνία που είναι και το σωστό.
    Μέχρι και ο διορθωτής του Firefox λάθος μου βγάζει το Κεφαλονιά και σωστό το Κεφαλλονιά! Δοκιμάστε το.
    Χθες στις 10:37 π.μ. · · 2 άτομαΦορτώνει...
  • Lee Maroulis KEFALONITIKOS PAPAS DIAVAZI MAI SOFIA THA LENAI I TALI KAI ISPANI KEFAGIONIA
    Χθες στις 10:39 π.μ. ·
  • Lee Maroulis TOTAIS NA TIN BGALOUMAI LIXOURI
    Χθες στις 10:40 π.μ. ·
  • Aggelos Spiliotis Φίλτατε δεν μας ενδιαφέρει τι θα λένε οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Ελλαδίτες. Τι λέμε εμείς οι Κεφαλλήνες έχει σημασία! :-)
    Χθες στις 10:41 π.μ. · · 3 άτομαΦορτώνει...
  • Lee Maroulis OLI TRELI GIA DESIMO EAN DAIN EFIGAI O AGIOS GERASIMOS GIA TO HORGIOTOU TA TRIKALA KAI MAS APARATISAI TRELOUS HA HA HA
    Χθες στις 10:44 π.μ. · · 2 άτομαΦορτώνει...
  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ
    ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΟΝΟΜΑ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΕΛΛΗΝΕΣ=ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΥ!!
    ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ,ΣΕ ΚΕΦΑΛΩΝΙΑ ,ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ...ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΞΑΝΑΠΑΝΤΡΕΜΑ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΔείτε περισσότερα
    Χθες στις 10:55 π.μ. · · 3 άτομαΦορτώνει...
  • Vicky Hionis-Kolaiti Giorgo sostos! Mou eipe kathigitis panepistimiou filologos oti einai h KEFALONIA......tis KEFALLINIAS.. Telospanton mporei na ehome polles orthographies logo tis fisis mas alla sto telos telos eimaste monadikoi! KEFALONIA mono mia einai monadiki sto kosmo ke na tin heromaste !
    23 ώρες πριν ·
  • Angela Ballas
    Πολλά να περιμένουμε από «τους απλοποιηστές» της γλώσσας μας.
    Από τη στιγμή τώρα που απλοποίησαν ή μάλλον κατάστρεψαν ελληνική ορθογραφία πχ. «αυγά» τώρα «αβγά» τι περιμένουμε;
    Τι φωνάζουν άλλοι για το «Greeklish» που οι ίδια καταστρέφουν τη ...γλώσσα μας.
    Τώρα ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ είναι «ο επίσημος τίτλος».
    Τότε σύμφωνα με το ορθογραφικό το «η» μετατρέπεται σε «ω» λοιπόν ΚΕΦΑΛΛΩΝΙΑ και παραμένουν τα δυο λάμδα.
    Δείτε περισσότερα
    23 ώρες πριν · · 2 άτομαΑυτό αρέσει στους Vicky Hionis-Kolaiti και Aggelos Spiliotis.
  • Angela Ballas Η ερώτηση που έχω να κάνω εγώ είναι – από πού βγήκε το ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ή είτε ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ αφού Η ΡΙΖΑ ας την πούμε και έτσι είναι ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ;
    23 ώρες πριν · · 1 άτομοΑρέσει στο χρήστη Aggelos Spiliotis.
  • Aggelos Spiliotis Kάτι ύποπτο συμβαίνει...
    Θέλω να πω ευχαριστώ στην Angela Ballas για το πιο πάνω όμορφο μήνυμα της και μου βγάζει ένδειξη λάθους.
    23 ώρες πριν · · 1 άτομοΑρέσει στο χρήστη Angela Ballas.
  • Angela Ballas ‎@Άγγελο Σπιλιώτη
    Γιατί ύποπτο Άγγελε;
    23 ώρες πριν ·
  • Aggelos Spiliotis Κάποιοι φαίνεται δεν θέλουν να γράφεται το όνομα της πατρίδας μας με την σωστή ονομασία.
    23 ώρες πριν · · 1 άτομοΑρέσει στο χρήστη Angela Ballas.
  • Aggelos Spiliotis Τώρα το δέχθηκε! :-)
    23 ώρες πριν · · 1 άτομοΑρέσει στο χρήστη Angela Ballas.
  • Angela Ballas ‎@Άγγελο Σπιλιώτη
    Άγγελε μου - ξέρεις η παροιμία - «Το γουδί το γουδοχέρι και το κόπανο στο χέρι» - έτσι είναι μερικοί να μην χάσουν την κορώνα τους. Το τι πρωτοήταν δεν μπορεί να σβηστεί πάντα θα λάμψει έστω και στο πιο μαύρο σκοτάδι.
    22 ώρες πριν · · 1 άτομοΑρέσει στο χρήστη Aggelos Spiliotis.
  • Angela Ballas Σε μια παρατήρησή σου λες DIO GAMA μάλλον θα εννοούσες DIO LAMDA; Και το ζήτημα της ΚΕΦΑΛΛΩΝΗΤΙΚΗΣ ΤΡΕΛΛΑΣ - αυτή είναι ΑΛΛΗ ιστορία... (",)
    22 ώρες πριν ·
  • Angela Ballas ‎@Lee Maroulis
    «Κεφαλλωνήτικος παπάς διαβάζει με σοφία
    τα δώδεκα Ευαγγέλια τα βγάζει δεκατρία»
    22 ώρες πριν ·
  • Angela Ballas ‎@Lee Maroulis
    Δε λένε
    «Κεφαλλωνήτικος παπάς μελετάει τη λέξη ΚΕΦΑΛΛΩΝΙΑ με σοφία
    το ένα λάμδα της έκοψε και αφήνει το όμικρον του λάμδα συνοδία»
    22 ώρες πριν ·
  • Angela Ballas Κάθε Πατρίδα είναι ωραία.
    Κάθε Πατρίδα είναι γλυκιά.
    και ό,τι στον άλλον Πατρίδα είναι,
    σε μένα είναι η Κεφαλλωνιά.
    22 ώρες πριν · · 2 άτομαΑρέσει σε 2 άτομα.
  • George Diamantatos ΔΗΛΑΔΗ..ΑΦΟΥ Η ΛΕΞΙΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΔΥΟ Λ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ,ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΜΕΝΟ,ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΝΗΣΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΥ ΜΕ ΔΥΟ Λ?????ΔΙΚΑΟΛΟΓΗΤΙΚΟ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΗΡΙΚΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΣ,ΑΦΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΦΑΛΟ.ΤΩΡΑ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΥ...ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΚΕΦΑΛΟΣ ΗΓΕΙΤΙ ΑΧΑΙΩΝ...ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ..
    20 ώρες πριν · · 1 άτομοΜου αρέσει!
  • George Diamantatos ΕΞ ΑΛΛΟΥ Η ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ..ΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΦΗ,ΚΕΦΑΛΩΝΙΑ,ΜΕΛΑΙΝΑ,ΣΑΜΟΣ,ΤΑΦΟΣ,ΔΟΥΛΙΧΙΑ,ΤΗΛΕΒΟΙΣ ΚΑΙ ΣΚΟΡΠΙΑ,ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΕΝΤΟΜΟ..
    20 ώρες πριν · · 1 άτομοΜου αρέσει!
  • Artemisia Kalliakoudh me 1 grafetai.....o nomos kefallhnias grafetai me 2........to oti alla3ame systhma........ennow ton kallikrath den shmainei oti prepei na alla3oume kai thn grammatikh mas......eleos!!!!!!
    13 ώρες πριν ·
  • George Diamantatos ΕΓΩ ΤΟ ΘΕΛΩ ΜΕ ΔΥΟ Λ..ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ Λ....ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΠΑΝΤΟΥ ΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛ
    13 ώρες πριν ·
  • Artemisia Kalliakoudh και εμένα μου αρέσει να βάζω παντού μόνο ι (γιώτα) και ο (όμικρον) δεν σημαίνει ότι είναι σωστό κιόλας.........άρα.........ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ.....
    12 ώρες πριν ·
  • George Diamantatos
    ΚΑΛΑ...ΚΟΡΑΗ "ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ",ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ "ΠΕΡΙ ΓΟΤΘΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ",ΕΥΛΥΡΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΣ ΤΟΥ ΠΥΛΑΡΕΩΣ"ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΤΕ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ",ΠΟΛΛΥΒΙΟΥ 5,3,9 ΚΛ..ΚΛ ,BURSIAN ΤΟΜΟΣ Β ΣΕΛΙΣ 87.....ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΙ...Η ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ ΚΑΙ ...ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ,ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΠΡΟΙΚΙΣΕ ΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ...ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΕΣ,ΚΟΥΝΟΠΕΤΡΑ,ΚΑΤΑΒΟΘΡΕΣ,ΜΕΛΙΣΣΑΝΗ,ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑ,ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΞΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΑΚΟΛΗ,ΔΡΟΓΚΑΡΑΤΗ,ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ...ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ..,ΤΟ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΣ ΚΑΙ ΠΥΚΟΦΥΤΕΥΜΕΝΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ ΤΗΣ..ΠΟΥ ΘΑΜΠΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ...ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ...ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΕΛΛΑ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ ΚΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΑΣ...Δείτε περισσότερα
    12 ώρες πριν ·
  • Rebekka Boziki με 2 παλια και τωρα 1
    12 ώρες πριν ·
  • Artemisia Kalliakoudh ena exw na dhlwsw......san gnhsioi kegalonites pou eimaste.....eimaste 8eokourloi........mexri kai se auto den mporoume na vgaloume mia akrh kai na symfwnisoume!!!!!3erokefaloi.....kavgatshdes.....vlasfhmoi.....ma panw apo ola......kourloi kefalonites.....!!!!!!!xaxaxaxa...........
    12 ώρες πριν · · 1 άτομοΦορτώνει...
  • Rebekka Boziki χΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!!ΜΠΡΑΒΟ!!! ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ ΤΑ ΙΔΙΑ!!!
    12 ώρες πριν ·
  • Artemisia Kalliakoudh wraia.....ta eptanhsa symfwnoume....xaxaxax....pws kai?????!!!!!xaxaxxaxax.......
    12 ώρες πριν ·
  • Rebekka Boziki ΕΜΕΙΣ ΧΡΥΣΗ ΜΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ!!!!!!!!!!
    12 ώρες πριν ·
  • George Diamantatos ΠΟΣΟ ΠΑΛΙΑ...ΑΠΟ ΤΩΝ ΑΠΩΤΑΤΩΝ ΠΑΝΑΡΧΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΜΥΘΙΚΩΝ????ΜΑ...ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ...ΔΙΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΒΑΣΕΙ ΑΠΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ...ΤΩΡΑ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΝΕΟ...ΑΤΕΡΜΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ..
    12 ώρες πριν ·
  • Artemisia Kalliakoudh ei.........opa...opa......"xrysh" mou rebekka.......se auto den xreiazetai na ginei kouventa.........3eroume ola ta eptanhsa oti oi kalyteroi eimaste emeis.......oi kefalonites......e paidia?????ase pou den se symferei na kaneis tetoies dhlwseis se kefalonitikh selida.....xaxaxa.........lypamai!!!!!!!
    11 ώρες πριν ·
  • Rebekka Boziki ΟΧΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ.. ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΛΕΩ.. ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΚΑΛΛΥΤΕΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ....
    11 ώρες πριν ·
  • Artemisia Kalliakoudh aaa....!!!!ok!!!!to 3erw....!!!!prwta apo ola eimaste ellhnes!!!!!!to opoio gia polla xronia htan 8etiko.....ta teleutaia xronia......astaaaaaaaa............an peis kaneis pws einai ellhnas......apo pisw akougontai gelia!!!!!!!xaxaxaaxax.....kala na pa8oume...........parolo auta.........eimaste nhsiwtes!!!!!auto exei shmasia!!!!!!eimaste nhsiwtes.....exoume allo aera....xaxax...
    11 ώρες πριν ·
  • George Diamantatos ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΑΛΛΑ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ...ΕΙΝΑΙ Η ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ.
    11 ώρες πριν ·
  • Rebekka Boziki ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΟ...!
    11 ώρες πριν ·
  • Artemisia Kalliakoudh xaxaxax........epitelous!!!!!!!!!!!!symfwnhsame......an afhsoume thn or8ografia sthn akrh kala ta pame......!!!

1 σχόλιο:

  1. Η ορθογραφία της ονομασίας του νησιού ταιριάζει απόλυτα με την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της. Όταν κάποτε νεαρός φοιτητής του τμήματος φιλολογίας ρώτησα τον καθηγητή μου( ένας από τους καλύτερους γλωσσολόγους της χώρας )ποια είναι η σωστή ορθογραφία της ονομασίας του νησιού μας, αυτός μου απάντησε : << Αν και εσύ μου δώσεις την ακριβή έννοια του ομηρικού όρου μεγάθυμος , θα σου απαντήσω και εγώ >> .Τότε μου εξήγησε ότι αν δεν κατάγεσαι από αυτό το νησί ή δεν γνωρίζεις καλά τους αλλόκοτους και δύστροπους κατοίκους του, δεν μπορείς να καταλάβεις ούτε το μεγάθυμος - κουρλός ούτε την ονομασία του νησιού.Τελικά, συμφωνήσαμε ότι η πρώτη ονομασία είναι Κεφαλληνία ( λόγω Ομήρου και χρησιμοποιείται κατά κόρον στην καθαρεύουσα ) και Κεφαλονιά ( στα νέα ελληνικά λόγω Κεφάλου ).Α, και κάτι τελευταίο Πρόννοι, Πρώννοι ή Πρόνοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή