Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

«ΝΑΙ, ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ»



Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ
«ΝΑΙ, ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ


 ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ  ΜΙΚΡΟ  ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ:

• Πόσο σημαντική είναι η ανακάλυψη του ανακτόρου του μυθικού Οδυσσέα;
– Εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική ανακάλυψη, διότι πρόκειται για το ομηρικό κέντρο του ήρωα της Ιθάκης, του Οδυσσέα. Το πόσο σημαντική είναι αυτή η ανακάλυψη θα το κρίνει και η επιστημονική κοινότητα και οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται, που έχουν κλασική παιδεία κι έχουν γνωρίσει τα Έπη του Ομήρου.
• Διατυπώσατε με προσεκτική γλώσσα την πρόσφατη ανακοίνωση για το ανάκτορο, διατηρώντας ως επιστήμονας και μία επιφύλαξη…
– Aκριβώς γιατί έτσι επιβάλλεται από την επιστημονική δεοντολογία. Δεν έχουμε το… αλάθητο του Πάπα, δεν δογματίζουμε. Έχουμε όμως αρκετά στοιχεία με βάση τα οποία διατυπώνουμε αυτή την υπόθεση. Ταιριάζουν πολλά πράγματα. Τα ευρήματά μας χρονολογούνται στην εποχή που πρέπει να έζησε ο ήρωας της Ιθάκης, περίπου στον 13ο π.χ. αιώνα και λέμε αυτό που προκύπτει και πιστεύουμε.
• Θα πιστοποιηθεί κάποια στιγμή με απόλυτη σιγουριά ότι αυτό που βρήκατε είναι όντως το ανάκτορο του Οδυσσέα;
– Αυτό είναι πια πιστοποιημένο. Εκτός κι αν βρεθεί κάπου αλλού το ανάκτορο και μας πουν ότι έχει όλα τα στοιχεία τα οποία το συνδέουν με τον Οδυσσέα, γεγονός που είναι μάλλον απίθανο. Και σε μια τέτοια περίπτωση όμως, αν ένα ανάκτορο Μυκηναϊκό βρεθεί δηλαδή σε κάποιο άλλο μέρος της Ιθάκης ή στην Κεφαλονιά, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την πιθανότητα ο βασιλιάς Οδυσσέας να είχε δύο ανάκτορα. Γιατί δεν θα μπορούσε ας πούμε, να έχει ένα στο Βορρά κι ένα στο Νότο του νησιού του, για να ελέγχει καλύτερα την κατάσταση;
Θα σας πως κάτι σχετικό μ’ αυτό. Στην Αργολίδα και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους έχουμε τρεις Μυκηναϊκές ακροπόλεις και λέγεται τώρα τελευταία ότι υπάρχει και μία άλλη στο Άργος. Μέσα σε μία περιοχή υπάρχουν λοιπόν τέσσερα ανάκτορα. Εμείς δεν είμαστε περιχαρακωμένοι και δεν λέμε ότι μόνο εκεί υπάρχει ανάκτορο, αλλά προς το παρόν μόνο εκεί βρέθηκε. Αν γίνουν στο μέλλον ανασκαφές αλλού και βρεθεί κάτι, τότε θα το συζητήσουμε.
• Υπήρξαν κατά καιρούς ξένοι αρχαιολόγοι που υποστήριξαν ότι το ανάκτορο του Οδυσσέα μπορεί να είναι και αλλού, εκτός Ιθάκης, όπως στην Λευκάδα.
– O καθένας μπορεί να κάνει την δική του εκτίμηση. Όμως να σας υπενθυμίσω ότι έχουν γραφτεί πολύ αρνητικές κριτικές για τέτοιο είδους υποθέσεις.
• Από τα μέχρι στιγμής ευρήματα ποιο είναι το πιο σημαντικό που συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι αυτό που βρέθηκε είναι το παλάτι του Οδυσσέα;
– Πρώτα απ’ όλα τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα. Είναι διευθετημένα σε δύο άνδηρα (επίπεδα), ένα πάνω κι ένα κάτω, κατά το πρότυπο των Μυκηναϊκών ανακτόρων, γεγονός που συμφωνεί και με τις περιγραφές του Ομήρου που έγραφε ότι το προσωπικό του ανακτόρου του Οδυσσέα ανεβοκατέβαινε διαρκώς τα σκαλοπάτια. Αυτά τα επίπεδα επικοινωνούν με κλιμακοστάσια τα οποία πράγματι υπάρχουν στην «Σχολή του Ομήρου». Υπάρχει μία υψομετρική διαφορά 11 μέτρων από το ένα επίπεδο στο άλλο και αυτά επικοινωνούν μέσω δύο κλιμακοστασίων που είναι λαξευμένα στον βράχο. Επίσης στο κάτω άνδηρο υπάρχει ένα μεγάλο ορθογώνιο τριμερές κτίριο, με τρία δωμάτια, δηλαδή την αίθουσα, τον πρόδομο και τον δόμο, όμοια σε διαστάσεις και σχήμα με τα μέγαρα που έχουμε από τα ανάκτορα των Μυκηνών, της Τίρυνθας και της Πύλου. Παράλληλα, στο άνω επίπεδο έχουμε ένα δωμάτιο λουτρού κι ένα δωμάτιο εργαστηρίου μεταλλοτεχνίας, τα οποία ταιριάζουν σε ένα ανακτορικό συγκρότημα.
Ακόμα πιο ισχυρό στοιχείο αποτελεί μία υπόγεια τεχνητή κρήνη (πηγή),. Γι’ αυτήν εμείς φέραμε έναν κορυφαίο σ’ όλο τον κόσμο καθηγητή για τα αρχαία υδραυλικά έργα του Πανεπιστημίου του Μονάχου, ο οποίος πιστοποίησε ότι η κρήνη είναι του 13ου αιώνα, χωρίς επ’ ουδενί να τον έχουμε προϊδεάσει. Μάλιστα, δημοσίευσε το συμπέρασμά του σε διεθνές συνέδριο.
Έχουμε επίσης βουκράνια και πινακίδες από ένα ταφικό μνημείο ή δεξαμενή ανατολικά της υπόγειας κρήνης. Έχουμε και κινητά ευρήματα, Μυκηναϊκή κεραμική, που είναι λίγα όμως, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος κατοικήθηκε λόγω της στρατηγικής του θέσης από τα προϊστορικά μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια.
ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
• Στη θέση Άγιος Αθανάσιος -Σχολή Ομήρου, στις υπώρειες της Εξωγής Βορείου Ιθάκης, όπου ήταν ορατά κτιριακά κατάλοιπα και είχαν γίνει στο παρελθόν αποσπασματικές έρευνες από Έλληνες και ξένους αρχαιολόγους, εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε η προϊστορική ακρόπολη τειχισμένη με κυκλώπειο τείχος και τέσσερις πύλες.
Στο κάτω άνδηρο του κτιριακού συγκροτήματος εντοπίστηκε τριμερές ορθογώνιο κτίριο-μέγαρο, όμοιο με αντίστοιχα μέγαρα μυκηναϊκών ανακτόρων Μυκηνών, Τίρυνθας και Πύλου.
Στο άνω άνδηρο αποκαλύφθηκαν προϊστορικά κτίρια αποθηκών, λουτρού, εργαστηρίου κατεργασίας μετάλλων, καθώς και βοηθητικά δωμάτια.
Από τα δύο λαξευτά στο βράχο κλιμακοστάσια το μεγάλο δυτικό χωρίζεται με πλατύσκαλα σε δύο τμήματα, μιμούμενο ίσως μινωικά πρότυπα.
Η μυκηναϊκή υπόγεια κρήνη, ανατολικά και σε μικρή απόσταση από το κεντρικό κτιριακό συγκρότημα, διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, είναι χτισμένη με τον γνωστό εκφορικό τρόπο και μοιάζει με αντίστοιχες κρήνες των ακροπόλεων Μυκηνών και Τίρυνθας.
Βορειοανατολικά του μεγάρου υπάρχει μικρός τετράγωνος ταφικός περίβολος, συλημένος. Ανατολικότερα της υπόγειας κρήνης, ερευνήθηκε μεγάλο κυκλοτερές προϊστορικό μνημείο με βαθμιδωτή είσοδο στα ανατολικά, από την επίχωση του οποίου προέρχονται δύο τουλάχιστον βουκράνια, οστά πρωτόγονου βοδιού (bos primigenius), προϊστορική κεραμεική και πήλινες ψημένες πινακίδες γραμμικής γραφής.
Ithacanews.gr, (Αναρτήθηκε στο http://omirosnew.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου