Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

  ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝ. ΚΟΡΦΙΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΜΗΣ


Σε απάντηση του σχολίου του Γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Διονύσης Κορφιάτης έχουμε να πούμε τα εξής:
«Σοβινιστικά αισθήματα και ηγεμονισμοί δεν έχει το ψηφοδέλτιο ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣ αλλά μόνο οι απόψεις οι ιδέες του κ. Διον. Κορφιάτη. Η ΕΠΤΑΝΣΗΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ με το πρόγραμμα της αλλά κυρίως με τους υποψηφίους της σε όλα τα νησιά του Ιονίου έχουν τύχει καθολικής αποδοχής κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Διον. Κορφιάτης και για τον λόγο αυτό προσπαθεί να κάνει στείρα προπαγάνδα.
και απο αναγνωστή του πρεςς.....
Του Κυρίου δεηθώμεν στην Νομαρχιακη Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στο Αργοστόλι παρουσία και εκπροσώπου του κόμματος από Αθήνα. Ο Νικόλας έθεσε θέμα διαγραφής Φορτε και όλων όσων θα μπουν στο ψηφοδέλτιό του και όχι μόνο αυτό. Εβαλε σε ταξη και τον Καρχικάκη που -κατα τη γνωμη του Νικολα- ειναι φιλο-Φορτικός! Οι αγριοφωνάρες του Νικόλα φθάσανε ισα με το Αντικο. Ο εκπροσωπος του κομματος δεν χαμπάριασε και εβαλε το Νικόλα στη θεση του. ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Ζητάμε ενεργοποιηθεί η επιχορήγηση της Νομαρχίας ύψους 115.000€

Η  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ ,ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΕΧΕΙ ΑΠΛΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΧΡΗΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ!!!  (υποθέτω εγώ)!!



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΙΘΑΚΗΣ                                                                              Ιθάκη  25-8-2010
«ΕΥΧΗΝ  ΟΔΥΣΣΕΙ»
ΕΔΡΑ: ΒΑΘΥ ΙΘΑΚΗΣ
ΑΦΜ: 099716630 ΔΟΥ ΙΘΑΚΗΣ
Προς
Αξιότιμο Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού
κ. Παύλο Γερουλάνο
Κοιν/ση
Βουλευτή Κεφαλληνίας & Ιθάκης
κ. Σπύρο Μοσχόπουλο
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Μετά τη συγκλονιστική ανακοίνωση των Ελλήνων αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ότι εντόπισαν, ύστερα από 15 χρόνια ερευνών, το ανάκτορο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης στη θέση  Άγιος Αθανάσιος – Σχολή Ομήρου, έχουμε το καθήκον να σας προσκαλέσουμε στην Ιθάκη για να ενημερωθείτε επί τόπου από τους ανασκαφείς.
Δεν ζητάμε από εσάς, ούτε από την αρχαιολογική κοινότητα να συμφωνήσετε με την ανακοίνωση.
Σας ζητάμε όμως να δείτε με τα δικά σας μάτια τι έχει αποκαλυφθεί και να δώσετε εντολή στις αρχαιολογικές υπηρεσίες του Υπουργείου σας:
1.  Να υπογράψουν την προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟ, Πανεπιστημίου και Ν.Α. Κεφαλληνίας & Ιθάκης ώστε να ενεργοποιηθεί η επιχορήγηση της Νομαρχίας ύψους 115.000€ προς το Πανεπιστήμιο για τη συνέχιση των ερευνών κλπ.
2.  Να υπογράψουν την άδεια για τη φετινή ανασκαφή.
Σας ενημερώνουμε ότι το Κ.Α.Σ. από το 2004 έχει αναγνωρίσει στην περιοχή αυτή ακρόπολη και οικοδόμημα με δύο άνδηρα κλπ και έχει κάνει αναγκαστική απαλλοτρίωση δύο φορές του χώρου 25 στρεμμάτων, η οποία ολοκληρώνεται και τα χρήματα 180.000€ έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από τον Οκτώβρη του 2009.
Πιστεύουμε ότι η πρόσκλησή μας θα γίνει δεκτή γιατί η Ιθάκη και ο Οδυσσέας μπορεί να αποτελέσουν άμεσα και χωρίς διαφήμιση πόλο έλξης για τους πνευματικούς ανθρώπους όλου του κόσμου που τόση ανάγκη έχει ο Ελληνικός Τουρισμός.
Για το Διοικ. Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                        Ο Γραμματέας
Σπ. Αρσένης                        Γερ. Παξινός
π. Δήμαρχος Ιθάκης        Πλοίαρχος Ε.Ν.

ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΘΕΟΦΙΛΟ

        ΔΗΚΚΙ   ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ     
ΚΑΡΟΛΟΥ 28    ΠΛ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ   ΑΘΗΝΑ   ΤΚ 10437
ΤΗΛ.:    210 5234288-9, 2105247536 begin_of_the_skype_highlighting              2105247536      end_of_the_skype_highlighting      FAX : 210 5239856     
Mail: infο@dikki.org , press@dikki.orgΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
Site : www.dikki.org 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΔΗΚΚΙ σε συνεδρίαση του Πολιτικού του Συμβουλίου και της Διοικούσας Επιτροπής με θέμα τις  ¨Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές 2010» αποφάσισε στις επερχόμενες εκλογές για την Κεφαλονιά να στηρίξει το Ψηφοδέλτιο του ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΜΙΧΑΛΑΤΟΥ ¨Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλονιά».

Θεωρώντας ότι η ανεξάρτητη αυτή υποψηφιότητα, αυτό το ψηφοδέλτιο που στελεχώθηκε από ευαισθητοποιημένους και εν πολύς καταξιωμένα στη τοπική κοινωνία άτομα, θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής , βάζοντας ένα φρένο στην ασυδοσία και την ιδιοκτησιακού τύπου συμπεριφορά των υποψηφίων του δικομματισμού.

Προς τούτο θέλουμε να επισημάνουμε στους δημότες ότι, πέραν των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σαν δημότες  και τις προτάσεις που θα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα δράσης  της Δημοτικής Παράταξης που θα κατατεθεί στη κρίση τους, υπάρχουν και τα πολιτικά χαρακτηριστικά τα οποία κυριαρχούν και ίσως επισκιάσουν το τοπικό χαρακτήρα των επερχόμενων εκλογών.

Πάνω σ’ αυτό το πνεύμα  και στη βάση των Δημοκρατικών Αυτοδιοικητικών Αρχών καλούμε όλους τους Δημότες  που:

1.      Εκφράζουν την αντίθεση τους στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και το Μνημόνιο
2.      Αγωνίζονται και εγκρίνουν τον αγώνα για τον απεγκλωβισμό της χώρας από την «Τρόικα», την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δ.Ν.Τ.
3.       Τις  νέες και νέους που ονειρεύονται και διεκδικούν ένα ανθρώπινο μέλλον σε ανθρώπινες Πόλεις.
4.      Όσους και όσες κατανοούν ότι η απάθεια και η απραξία οδηγούν στη παθητική προσαρμογή σε όλο και πιο απαράδεκτες καταστάσεις ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούν ισχυρά συμφέροντα.

Τους καλούμε να συμμετέχουν ενεργά στη προσπάθεια που κάνει η Δημοτική Παράταξη «Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλονιά» και ο Επικεφαλής Θεόφιλος Μιχαλάτος, για τη προστασία και αναβάθμιση του Δήμου και την υπεράσπιση και ευημερία των Δημοτών.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ......


by Nikoleta Ventourgeri on Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 στις 5:20 μ.μ.
Η Παπαρήγα η καλή έβαλε την ποδιά της
Φορτώθηκε την σάκα της φόρεσε τα γυαλιά της.

Δρόμο επήρε κι άφησε και πήγε στο σχολείο
Κι ο δάσκαλος την έβαλε στο πρώτο το θρανίο

Ο πιο καλός ο μαθητής ήταν αυτή στην τάξη
Την είχανε οι δάσκαλοι μην βρέξει και μην στάξει!!!

Μέρα μαγιού ξημέρωσε να τηνε και προβαίνει
Και μέσα εις την τάξη της με τσαμπουκά πηγαίνει

Συμμαθηταί και σύντροφοι και συναγωνισταί
Αποχή θα κάνουμε η τώρα η ποτέ!!!!!

Δάσκαλοι και καθηγητές τραβούσαν τα μαλλιά τους
Πώς να την κάνουνε καλά στύβανε τα μυαλά τους!!

Τον δάσκαλό της φώναξε κι αυτή απεργοσπάστη
Και του ‘βγαλε στην έδρα του φύλλο του Ριζοσπάστη

«Δεν μου λες κυρ δάσκαλε είσαι πλουτοκρατία;;;
Πάρε μολύβι και χαρτί να γράψεις τιμωρία!!!!»

Εκείνος λίγο έλειψε να πάθει εμβολή
Απ το μαλλί την βούτηξε της δίνει αποβολή!!!

Της Παπαρήγας της καλής δεν ίδρωσε τ’ αυτάκι
Φυλαχτό έχει πάνω της του Στάλιν το μουστάκι!!!

Και τώρα που εγέρασε κ άσπρισε η κεφαλή της
Τον «μύστακα» τον κουβαλεί ανελλιπώς μαζί της

Πολλοί θα ήθελαν «αυτόν» και μέσα από το κόμμα
Μα εκείνη τους απάντησε «απ το δικό μου πτώμα

Ακόμα κι αν περάσετε, εγώ δεν σας τον δίνω
Το φυλαχτό στα χέρια σας ούτε στιγμή αφήνω»

Κι έτσι αρπαχτήκανε …. μα να μην ακουστεί
Για τρίχες πως το κόμμα τους έχει διασπαστεί

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ"

ΑΠΟΨΕ ΕΧΕΙ ΜΠΑΛΑ!! ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΣΠΙΤΙ, ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΞΟΔΟ!

Για το 2ο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ η Ρόζενμποργκ υποδέχεται τον Άρη στο κατάμεστο «Λέκερνταλ» του Τροντχάιμ. Είναι το δεύτερο παιχνίδι των δύο αντιπάλων για τους ομίλους. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως οι δύο σύλλογοι δεν έχουν ξαναβρεθεί ποτέ αντίπαλοι σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Νίκη και μόνο νίκη θέλουν οι παίκτες του Κούπερ για να βάλουν τις βάσεις για την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού. Οι εμφανίσεις της ομάδας πάντως τις τελευταίες αγωνιστικές στο πρωτάθλημα δεν είναι καθόλου καλές, ωστόσο έστω και στο τέλος βρίσκει τον τρόπο να παίρνει αυτό που θέλει. Νίκησε τον Εργοτέλη με 1-0 με γκολ του Τσέζαρεκ στα τελευταία λεπτά και πηγαίνει στο ματς με τη Ρόζενμποργκ με ανεβασμένη ψυχολογία. Στο πρώτο παιχνίδι για τους ομίλους έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλάει για πάρτι του μετά τη νίκη του με 1-0 επί της κατόχου του θεσμού Ατλέτικο Μαδρίτης. Απέναντι στη Ρόζενμποργκ οι φιλοξενούμενοι θα ξεκινήσουν με σύστημα 4-3-1-2 θέλοντας να εξασφαλίσουν το «μηδέν» στην άμυνα και από εκεί και πέρα ότι καλύτερο πετύχουν. Μοναδικό πρόβλημα για τον πολύπειρο Κούπερ είναι ο τραυματίας Τσεσνάουσκις που θα απουσιάσει από ακόμη ένα ματς.
Στον  ΑΝΤ1 στις 20.00 θα δόυμε  ΖΕΝΙΘ -ΑΕΚ, η οποία ξεκίνησε και αυτή με νίκη τις υποχρεωσεις της στην Αθήνα 
Την Ντιναμό Ζάγκρεμπ υποδέχεται στην Τούμπα το βράδυ της Πέμπτης (30/9 22:05GR) ο ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 4ου ομίλου του Europa League.



Να παρουσιάσει το σοβαρό και παθιασμένο ΠΑΟΚ, που απέκλεισε τη Φενερμπαχτσέ και λίγο έλλειψε να πετάξει εκτός Champions League τον Αγιαξ, θέλει η ομάδα του Παύλου Δερμιτζάκη, που διέρχεται αγωνιστική κρίση το τελευταίο διάστημα και προέρχεται από διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα.
Εχοντας αποσπάσει το βαθμό της ισοπαλίας από την Μπριζ στο Βέλγιο (1-1), ο Δικέφαλος του Βορρά θα επιδιώξει με τη βοήθεια των φιλάθλων του να... σημειώσει τρίποντο κόντρα στον θεωρητικά ισχυρότερο συνδιεκδικητή της 2ης θέσης, ώστε να φτάσει τους 4 βαθμούς και να βάλει γερές βάσεις πρόκρισης.



Ο ΣΥΝ δεν προσφέρει στήριξη σε κανένα

Ο ΣΥΝ δεν προσφέρει στήριξη σε κανένα από τα υπάρχοντα δημοτικά ψηφοδέλτια. Στήριξη μόνο στην ΑΝ.Α.Σ.Α. με επικεφαλής τον Θ. Γαλιατσάτο.

Η Ν.Ε του ΣΥΝ Κεφαλονιάς και Ιθάκης, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις απαιτήσεις συγκρότησης, αφενός περιφερειακού και αφετέρου δημοτικού ψηφοδελτίου για το δήμο Κεφαλονιάς, κατέληξε στα εξής:
1. Διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις συγκρότησης δημοτικού ψηφοδελτίου του ΣΥΝ για το δήμο Κεφαλονιάς.
2. Δεν προσφέρει στήριξη σε κανένα από τα υπάρχοντα δημοτικά ψηφοδέλτια.
3. Κύρια προσπάθειά μας είναι η συγκρότηση και στήριξη του περιφερειακού ψηφοδελτίου συνεργασίας ΑΝ.Α.Σ.Α, με επικεφαλής τον Θόδωρο Γαλιατσάτο.
4. Καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΝ & ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν το περιφερειακό ψηφοδέλτιο, που σηματοδοτεί με συνέπεια την αυτοδιοικητική αντίληψη του πολιτικού μας χώρο

Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητήριου ο Σταύρος Τραυλός

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010



Προεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κεφαλονιάς και Ιθάκης του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος εξελέγει απόψε με ομόφωνη απόφαση ο πολιτικός μηχανικός Σταύρος Τραυλός.
Αντιπροεδρος ο πολιτικός μηχανικός Οθωνας Φιλιππάτος , Γραμματέας ο Τοπογράφος Μηχανικός Γεράσιμος Καππάτος και μέλη Ο Αρχιτέκτονας Μηχανικός Γεράσιμος Βασιλάτος και ο πολιτικός
μηχανικός Κωνσταντίνος Ματράγκος.

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος :
Ο Σταύρος Τραυλός κατάγεται από τη Σκαλα της Κεφαλονιάς είναι μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας ενώ έιναι μέροχος και πρόεδρος της Κατασκευαστικής εταιρείας Petersons,είναι 37 ετών, παντρεμένος με δυο παιδιά.
Μέχρι σήμερα ήταν αντιπρόεδρος της ΝΕ του ΤΕΕ ενώ είναι επίσης μέλος της αντιπροσωπείας ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος.
Εκλέχθηκε με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών (ΔΚΜ) ενώ έχει διατελέσει αντιδήμαρχος στο Δήμο Ελειού-Πρόνων Και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας.

ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΧΤΕΣ ! ΚΑΜΟΙΑ ΑΝΥΣΗΧΙΑ

Μια μικρή δόνηση αισθητή στο χωριό μας ,δεν εμπνέει  καμία ανησυχία εφόσον δεν ακολούθησε άλλη!!
για δική σας ενημέρωση σεισμών στον παρακάτω σύνδεσμό!!
http://www.geophysics.geol.uoa.gr/stations/maps/recent.html

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Ελατε καθε κυριακη 13:00 στον ναυτικο ομιλο αργοστολιου για δοκιμη παιδια απο 6 ετων και ενηλικες!
Επισης στον Πορο καθε κυριακη στις 10:00 (ΘΕΣΗ Πλατανάκια)
Για πληροφοριες τηλ
6977627419 begin_of_the_skype_highlighting              6977627419      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting              6977627419
και  αλλες  δραστηριότητες
Ν.Ο.Κ.Ι  Ναυταθλητικος  Ομιλος Κεφαλονιάς Ιθάκης
 καλούμε τα παιδιά, νέες και νέους να έρθουν στον Όμιλο και να γνωρίσουν το Άθλημα της Κωπηλασίας -και ποιος ξέρει- μπορεί και να το αγαπήσουν. Τηλέφωνο Επικοινωνίας 26710-26275 begin_of_the_skype_highlighting              26710-26275      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting              26710-26275      end_of_the_skype_highlighting & 6932-152154 begin_of_the_skype_highlighting              6932-152154 begin_of_the_skype_highlighting              6932-152154      end_of_the_skype_highlighting      end_of_the_skype_highlighting (κ. Ανδρέας Αλιβιζάτος)».

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ο Αθλητικός Σύλλογος «Κεφαλονιά» ενημερώνει πως από τις 15 Σεπτεμβρίου άρχισαν οι εγγραφές στα τμήματα Υποδομής του Συλλόγου. Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου του Α.Σ.Κ., αναφέρει τα εξής:
«Ο Αθλητικός Σύλλογος Κεφαλονιά δίνει και φέτος τη δέουσα προσοχή στις Ακαδημίες του, οι οποίες στο μέλλον θα αποτελέσουν τη βάση για την ανδρική του ομάδα.
Ο Α.Σ.Κ., λοιπόν, ενημερώνει πως από την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010 ξεκίνησαν οι εγγραφές στα τμήματα Υποδομής του Συλλόγου.
Οι εγγραφές θα γίνονται καθημερινά από τις 5 μ.μ. έως τις 7 μ.μ. στο Κλειστό Γυμναστήριο Αργοστολίου «Αντώνης Τρίτσης». Προπονητές των τμημάτων είναι οι κ.κ. Πάνος Ματιάτος, Λεωνίδας Παπαδάτος, Γιάννης Βουργίδης και Μάκης Μαρκάτος, οι οποίοι με την εμπειρία και τις γνώσεις τους θα βοηθήσουν στην μπασκετική πρόοδο των μικρών αθλητών.
Αναλυτικά, οι ώρες και οι μέρες προπόνησης των τμημάτων του Α.Σ.Κ. είναι οι εξής:
Προμίνι: Τρίτη & Πέμπτη, 5.30μ.μ. – 6.30μ.μ. & Σάββατο, 12μ. – 1μ.μ.
Μίνι: Τετάρτη – Παρασκευή, 5μ.μ. – 6μ.μ. & Σάββατο, 1μ.μ. – 2μ.μ.
Παμπαίδες: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 6μ.μ. – 7μ.μ.
Παίδες: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 7μ.μ. – 8μ.μ.
Έφηβοι: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 8μ.μ. – 9μ.μ.
Άνδρες: Τρίτη- Πέμπτη – Παρασκευή 6.30μ.μ. – 8μ.μ. & Σάββατο 6μ.μ. – 7.30μ.μ.
Γυναίκες: Δευτέρα – Τετάρτη 8μ.μ. – 9.30μ.μ. & Σάββατο 4.30μ.μ. – 6μ.μ.»
 Μαθήματα  τέννις σε 4 κατηγοριές σε πόρο  και  Σκάλα, ενημέρωση  στα γηπεδα στο Αργοστόλι !
και μια ενήμερωση από τα Ι.Ε.Κ


Στο Ι.Ε.Κ. Κεφαλληνίας για το χειμερινό εξάμηνο 2010 πρόκειται να λειτουργήσουν στο Α’ εξάμηνο κατάρτισης οι παρακάτω ειδικότητες:


1. Κομμωτής – Τεχνικός περιποίησης κόμης

2. Βοηθός μαγειρικής τέχνης

3. Ειδικός μηχανογραφημένου λογιστηρίου

4. Τεχνικός εφαρμογές πληροφορικής

Οι αιτήσεις εγγραφής των υποψηφίων καταρτιζομένων θα κατατίθενται από 01 έως 09 Σεπτεμβρίου 2010 (ώρες 09.00 έως 16.00).

Πληροφορίες στο Ι.Ε.Κ. Κεφαλληνίας Μαζαράκη 2-4 (πίσω από τον Ο.Τ.Ε.) τηλ.: 26710 - 26852/3.

Το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Κεφαλληνίας προσφέρει: δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης, ιδιαίτερα χαμηλά δίδακτρα, αναβολή στράτευσης.

ΤΟ ΝΗΣΙ ΔΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΕΝΟΣ ΑΙΩΝΑ!!

Σ.Ε. ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΙΟΥ- ΠΡΟΝΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Η Σ.Ε. της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑ.ΣΟ.Κ.
 Ελειού – Πρόννων σας καλεί
την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου και ώρα 20:00
 στο Δημοτικό Κατάστημα Σκάλας,
 σε Ανοικτή Πολιτική Συγκέντρωση -Συζήτηση.
Θα παραβρεθούν
ο Βουλευτής του Νομού
Σπύρος Μοσχόπουλος
 
και ο Νομάρχης
 Διονύσης Γεωργάτος.
 
 
 
Για Σ.Ε. της Τοπικής Οργάνωσης Ελειού – Πρόννων
O Γραμματέας
 
Ιωάννης Κουρκουμέλης

κόβονται τα παιδικά εμβόλια

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ: κόβονται τα παιδικά εμβόλια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται στην alfavita από παιδίατρους η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να κόψει πολλά από τα βασικά εμβόλια που γίνονται στα παιδιά για την προστασία της υγείας τους αλλά και της δημόσιας υγείας γενικότερα.
Μέχρι σήμερα τα εμβόλια είναι δωρεάν, χρηματοδοτούνται 100% από το κράτος έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο ακόμη και για τους φτωχότερους γονείς για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Σύμφωνα με τις πηγές μας μέσα στο μήνα Οκτώβριο (το πολύ με το νέο έτος) θα κοπούν τα περισσότερα εμβόλια με αποτέλεσμα οι γονείς να πρέπει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Ενδεικτικά σας λέμε ότι το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου κοστίζει 75 ευρώ. Ένα παιδί μέχρι τα 6 του χρόνια πρέπει να κάνει γύρω στα 20 εμβόλια (μαζί με τις δόσεις) και αν είναι και κορίτσι στα 9 του και αυτό για τον καρκίνο της μήτρας.
Σύμφωνα με τις πηγές μας η κυβέρνηση σκοπεύει με αυτή την ανισόρροπη κίνηση να εξοικονομήσει κάποια εκατομμύρια ευρώ τα οποία όμως οι φαρμακοβιομηχανίες ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΣΤΕΡΗΘΟΥΝ. Αφού η πλήρης ανοσοποίηση ενός παιδιού θα κοστίζει πλέον 1200 ευρώ - αν οι τιμές δεν αυξηθούν - αντί η κυβέρνηση να τα πληρώσει στις εταιρίες, θα τα δώσουν οι γονείς από την τσέπη τους. Αυτό, όμως, αποτελεί αντισυνταγματική - φορολογική αδικία αφού το κράτος λαμβάνει, μέσω των φόρων, τα χρήματα για την προστασία της δημόσιας υγείας από όλους τους πολίτες και τώρα ζητάει να επομιστούν τα έξοδα μονομερώς οι γονείς. Γιατί δεν λέει και στους εφοπλιστές να χτίσουν και να ανακαινίσουν με δικά τους χρήματα τα λιμάνια αλλά τα χτίζει με τα λεφτά των φορολογουμένων;
Αν σε εμάς και σε εσάς φαίνεται φυσιολογικό να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας, έστω με με το μισθό δύο μηνών, να είστε σίγουροι ότι μεγάλος αριθμός φτωχών οικογενειων, που όσο πάνε και πληθαίνουν, θα επιλέξει να μην τα εμβολιάσει. Όπως έγινε και με τα αυτοκίνητα, όταν έγινε η αύξηση των τελών κυκλοφορίας. Η κυβέρνηση περίμενε να αυξήσει τα έσοδα και ο κόσμος παρόπλισε τα αυτοκίνητά του.
Όμως τα παροπλισμένα αυτοκίνητα δεν είναι επικίνδυνα ούτε για τη δημόσια υγεία, ούτε για τη ζωή των παιδιών μας.
Χ.Ν.

Πέθανε η Δούκισσα!!!


"
Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, πριν από λίγο η πολύ αγαπητή τραγουδίστρια Δούκισσα.
Η Δούκισσα, για περισσότερο από τριάντα πέντε χρόνια, χάρισε στην ελληνική μουσική τραγούδια-σταθμούς που έμελλε να μείνουν για πάντα χαραγμένα τόσο στη μνήμη όσο και στην καρδιά μας.
Δείτε μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες της (βιντεο):

http://www.youtube.com/watch?v=Ccd8787YtGs

Πώς λέγεται το ...ρεζερβέ στα ελληνικά;



Πώς λέγεται το ...ρεζερβέ στα ελληνικά;

ΜΗΝ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΔΕΙΑΖΑΜΕ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ?

ΕΠΙΔΑΠΕΔΙΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

 Μιας  και χειμωνιάζει  ,ευκαιρία να μάθουμε και σκάκι να περνάει  η ώρα μας!!! 
το νέο επιδαπέδιο Σκάκι δίπλα στον νέο πεζόδρομο παραλιας στα πλατανάκια , βρείτε τα πιόνια σας και ελάτε!!!
ίσως επειδή και στην πολιτική πρέπει να ξέρεις σκάκι ίσως ,το έφτιαξαν τώρα για να προπονηθούν οι υποψήφιοι δημάρχοι

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Γ. Μανώλατος με τον Μ. Κοτσιλίνη.

σε ενιαία Παράταξη για την Κεφαλινιά


ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ-ΚΟΤΣΙΛΙΝΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΤΑΞΗ

ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

“ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ”

ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΚΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όπως ενημερώσαμε τους συμπολίτες μας της Κεφαλονιάς με Δελτίο Τύπου είχαμε συναντηθεί με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ” συμπολίτη μας Μάρκο Κοτσιλίνη και είχαμε διαπιστώσει ταυτότητα απόψεων και θέσεων σε πολλά σημεία που αφορούν στις ανάγκες της Κεφαλονιάς. Σε νέες συναντήσεις που είχαμε με τον Μάρκο Κοτσιλίνη συζητήσαμε διεξοδικά όλα τα θέματα που αφορούν στο Δήμο της Κεφαλονιάς και συμφωνήσαμε καθολικά τόσο στον τρόπο διοίκησης, οργάνωσης και λειτουργίας του νέου ενιαίου Δήμου, όσο και στους γενικούς και ειδικούς στόχους και προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής. Συμφωνήσαμε ότι,

Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και να κοιτάξουμε μπροστά, να αγωνιστούμε όλοι μαζί, ενωμένοι, για την Κεφαλονιά και το Λαό της για να μην υπάρξουν άλλες χαμένες ευκαιρίες.

Η Κεφαλονιά μας χρειάζεται έναν στρατηγικό σχεδιασμό που να συμφιλιώνει την καθημερινή ζωή και τις αξίες των συμπολιτών μας με την ανάπτυξη και την αναγέννηση των πόλεων και των χωριών μας. Αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός θα περιλαμβάνει δύο κύριους άξονες: Πρώτον την καθημερινότητα των πολιτών, ντόπιων, επισκεπτών και μεταναστών, και δεύτερον μια στοχευμένη ανάπτυξη και ανάδειξη του Τόπου μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες, στις απαιτήσεις και κυρίως στην ιστορία μας και στις προσδοκίες των συμπολιτών μας. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τον μοναδικό ιστορικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πλούτο της Κεφαλονιάς από τις υπάρχουσες αυθαιρεσίες ή από αυτές που τείνουν να δημιουργηθούν. Έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε μια Κεφαλονιά ελκυστική και ανταγωνιστική που να σέβεται όμως τις παραδόσεις και την ιστορία μας και να υπηρετεί τους πολίτες, ντόπιους, επισκέπτες και μετανάστες.

Στόχος μας είναι να αναπτυχθεί η Κεφαλονιά σύμφωνα με τις προσδοκίες και τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Επιδίωξή μας είναι να θέσουμε το Δήμο στην υπηρεσία του Πολίτη, να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της κοινωνίας μας και να δημιουργήσουμε ενεργούς πολίτες. Χρέος μας θα είναι να εξοπλίσουμε με δυνατότητες και προοπτικές και κυρίως με αισιοδοξία και ελπίδα του νέους συμπολίτες μας, γιατί σ’ αυτούς, κυρίως, ανήκει το μέλλον και η Κεφαλονιά.
Όλοι μαζί έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων και να οδηγήσουμε τον Τόπο μας μπροστά.
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να πλαισιώσουν την ενιαία παράταξή μας “ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ” και να ενθαρρύνουν εκείνους που έχουν δείξει πως θέλουν και μπορούν να προσφέρουν. Θα πρέπει να αναδειχθούν οι άξιοι και οι ικανοί, αυτοί που έχουν θέληση, τόλμη και όρεξη για δουλειά και προσφορά στον Τόπο μας.
Η Κεφαλονιά μας το αξίζει , οι Κεφαλλονίτες το θέλουν και το μπορούν.

Σημείωση:

Σύντομα θα συγκληθεί η ολομέλεια των πυρήνων δουλειάς της παράταξής μας “ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ” με θέμα τη συγχώνευσή της (ή μη) στην ενιαία πλέον παράταξη “ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ”. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση για να ενημερωθούν οι εκατοντάδες φίλοι μας που μας ρωτούν σχετικά. Γαβριήλ Μανωλάτος

30-09-2010

Τhe Guardian : Προς πώληση το νησί "Ναυσικά" στο Ιόνιο


Δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Guardian» υποστηρίζει πως «η Ελλάδα βγάζει τα νησιά της προς πώληση για να σώσει την οικονομία». Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας υποστηρίζει πως η Ελλάδα κάνει ....


μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εξοφλήσει τα χρέη της και εξετάζει την πώληση νησιών καθώς αδυνατεί να βρει πόρους για την ανάπτυξη των υποδομών τους.

Σύμφωνα με την συντάκτρια του άρθρου, η Ελλάδα, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να εξοφλήσει τα χρέη της, διευκολύνει τους πλούσιους και διάσημους να εκπληρώσουν τα όνειρά τους και να αποκτήσουν ένα ηλιόλουστο νησί, πουλώντας ή ενοικιάζοντας με μακροχρόνιες μισθώσεις περίπου 6.000 νησιά.

Η εφημερίδα υποστηρίζει, πως σύμφωνα με τις πηγές της, μια μεγάλη έκταση στη Μύκονο, είναι ήδη προς πώληση. Όπως αναφέρει, η περιοχή κατά το ένα τρίτο (1/3) ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ψάχνει για αγοραστή πρόθυμο να εισφέρει κεφάλαια και να αναπτύξει τουριστικό συγκρότημα πολυτελών κατοικιών. Ακόμη, αναφέρει πως στην ιστοσελίδα «Private Islands» έχει αναρτηθεί προς πώληση το νησί «Ναυσικά» στο Ιόνιο, προς 15 εκατ. ευρώ.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως υπάρχουν μικρά ακατοίκητα νησιά στην Ελλάδα τα οποία μπορεί να πωληθούν προς 2 εκατ. ευρώ έκαστο, δηλαδή φθηνότερα από μια κατοικία στο Τσέλσι. «Μερικά από τα πολυάριθμα νησιά της χώρας, είναι μικροσκοπικά που θα μπορούσαν οριακά να φιλοξενήσουν μία ξαπλώστρα», αναφέρει η ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας.

Η συντάκτρια αναφέρει πως μόνο 227 ελληνικά νησιά είναι πυκνοκατοικημένα και πως η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε δυνητικές πωλήσεις οφείλεται στην αδυναμία του Κράτους να αναπτύξει βασικές υποδομές ή να φυλάξει τις συγκεκριμένες περιοχές. «Η ελπίδα είναι ότι η πώληση ή η μακροχρόνια μίσθωση ορισμένων νησιών θα προσελκύσει επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα», τονίζεται στο άρθρο.

Στο φύλλο ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΙΡΩΣΗ, Που εκδώθηκε λόγο εκλογών το νησί Ναυσικά   μας αναφέρει ότι όπως διαφημίζεται στην PRIVATE ISLANDS, πωλείτε έναντι των 6.900.000 ευρό ,εκτασής 1235 εκτάρια, ενώ παρόμοια τύχη βλέπει και για το νησί Αρκούδι.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ!! ΚΑΟΥΚΗ-ΛΟΥΒΕΡΔΗ

απαράδεκτο περιστατικό στην αγορά στο Αργοστόλι. Ο υποψήφιος του Συνδυασμού του Μάρκου Κοτσιλίνη κ. Λουβερδής ζήτησε το λόγο από τον Μάκη Καούκη γιατί είναι υποψήφιος με τον Ανεξάρτητο Δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο. Η κατάσταση- με ευθύνη του κ. Λουβερδή -ξέφυγε από τον πολιτισμένο διάλογο και κατέληξε σε επίθεση με σωματική βία σε βάρος του Μάκη Καούκη.  Η πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι ριγκ για μποξ , παιδιά, και όσοι χάνουνε την ψυχραιμία τους δείχνει ότι χάνουνε και τις εκλογες

ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑ ΠΡΙΝ...
«Να μην κάνεις στους άλλους αυτό που δεν θες να σου κάνουν» (Θαλής ο Μιλήσιος) (εξακόσια χρόνια πριν το πει ο Χριστός)
«Για τρία πράγματα οφείλω ευγνωμοσύνη στην τύχη: Πρώτον διότι γεννήθηκα άνθρωπος και όχι ζώο, δεύτερον διότι γεννήθηκα άνδρας και όχι γυναίκα και τρίτον διότι γεννήθηκα Έλληνας και όχι βάρβαρος» (Θαλής ο Μιλήσιος) 
 
«Ελπίδα είναι το όνειρο κάποιου που δεν κοιμάται(ενός αφυπνισμένου)…» (Αριστοτέλης)

«Η διαφορά μεταξύ μορφωμένων και αμόρφωτων είναι ίδια με τη διαφορά ανάμεσα στους ζωντανούς και τους νεκρούς..» (Αριστοτέλης)
ΟΠΟΙΟΣ  ΦΩΝΑΖΕΙ  ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ!!!ΟΠΟΙΟΣ  ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΒΡΙΣΚΕΙ  ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ!   (δικό μου και ας μην είμαι σοφός)

Η ΕΒΓΑ πούλησε το... παγωτό της στην Αlgida


Ανακατατάξεις στην ελληνική αγορά τυποποιηµένου παγωτού φέρνει η συµφωνία εξαγοράς από την πολυεθνική Unilever των σηµάτων και του δικτύου διανοµής της παγωτοβιοµηχανίας ΕΒΓΑ
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ...τέσσερα χρόνια µετά την εξαγορά της ΔΕΛΤΑ παγωτού από την επίσης πολυεθνική Νestle αλλάζοντας και πάλι τα µερίδια στην αγορά και κάνοντας πλέον το παγωτό στην Ελλάδα υπόθεση πολυεθνικών εταιρειών.

Νίκος Γκάλης – ήταν απλά ο καλύτερος…



Ηταν απλά ο καλύτερος...

Ακριβώς σαν σήμερα πριν από 15 χρόνια μπήκαν οι τίτλοι τέλους στην καριέρα του καλύτερου παίκτη μπάσκετ στην Ελλάδα και για πολλούς, του κορυφαίου Ελληνα αθλητή όλων των εποχών! Ο Νίκος Γκάλης αποφάσισε να σταματήσει το μπάσκετ, κάνοντας τα πάντα μετά το πέρασμα του, να είναι πιο φτωχά!

Το άρθρο του Θοδωρή Φελάνη για το «αντίο» του Γκάλη, στην Goal:



29 Σεπτεμβρίου του 1995, Θεσσαλονίκη. Ο Νίκος Γκάλης ξυπνάει στο σπίτι του στις 9 το πρωί, πολύ νωρίτερα από ό,τι συνηθίζει, αν και η προηγούμενη νύχτα δεν ήταν καθόλου εύκολη για τον ίδιο. Ηταν το βράδυ που αποφάσιζε πως ήρθε η ώρα και επίσημα να κοινοποιήσει αυτό που αρκετές ημέρες πριν στριφογύριζε στο μυαλό του. Να σταματήσει το μπάσκετ.

Λίγους μήνες πριν, στις 18 Οκτωβρίου του 1994, είχε πιει το πικρό ποτήρι της περιφρόνησης στο κλειστό του Μετς, όταν στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τους Αμπελόκηπους ο τότε τεχνικός των «πράσινων», Κώστας Πολίτης, κρατάει τον 38χρονο τότε Νικ στον πάγκο και του κάνει νόημα να περάσει στην 5άδα πολύ αργότερα κι ενώ ο αγώνας είχε ήδη κριθεί.



Ηταν η αφορμή, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έγινε ο λόγος για τον οποίο το ίδιο βράδυ μάζεψε τα πράγματά του για να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. Από τότε μέχρι σήμερα ο Γκάλης απουσιάζει από τα δρώμενα του ελληνικού μπάσκετ, γεγονός που μας δίνει σήμερα την αφορμή να ψάξουμε για αυτά τα αναπάντητα «γιατί».

Πίσω στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995, δυο ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος της Α1, στο σπίτι της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη, το πρώτο τηλεφώνημα του Νίκου Γκάλη μετά το σχετικά πρωινό του ξύπνημα γίνεται προς τον Γιώργο Ραμπότα, με τον οποίο συζητούν το περιεχόμενο της επιστολής που θα στείλουν προς τον Τύπο και δίνουν ραντεβού να τα πουν από κοντά για τις τελευταίες διορθώσεις της επιστολής στις 5 μ.μ. Λίγη ώρα αργότερα το πλήρες κείμενο μοιράζεται σε όλα τα μέσα.

Την επόμενη μέρα το «αντίο» του «ημίθεου», του ανθρώπου που άλλαξε την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, γίνεται πρώτο θέμα σε όλες τις εφημερίδες.

Αναφερόμενος στο θέμα της έντασης των σχέσεων μεταξύ του Γκάλη και του Παναθηναϊκού, ο Παύλος Γιαννακόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Goal» και στους Βασίλη Βέργη και Νίκο Μπουρλάκη είπε τα εξής: «Στην υπόθεση αυτή δεν φταίει ούτε ο Γκάλης ούτε ο Παναθηναϊκός.



Τρίτα πρόσωπα φταίνε που ο Γκάλης δεν συνέχισε στον Παναθηναϊκό. Εγινε μια διένεξη μεταξύ προπονητή και Γκάλη. Προσπαθήσαμε να βρούμε τη χρυσή τομή. Πότε ο ένας, πότε ο άλλος τράβαγαν το κορδόνι.



Ο Νίκος απεχώρησε οικεία βουλήσει, δεν τον έσπρωξε κανένας να φύγει. Ομως, ο Κώστας Πολίτης θα έπρεπε να το είχε σκεφτεί καλύτερα τότε για έναν τόσο μεγάλο αθλητή».

Γ. Ιωαννίδης

«Ο Νικ πήρε τις αποφάσεις του»

Το «Goal» ζήτησε από τον Γιάννη Ιωαννίδη να απαντήσει στο ερώτημα που σχετίζεται με τη στάση του Γκάλη από τη στιγμή που αποφάσισε να σταματήσει το μπάσκετ: «Ο Νικ είχε δηλώσει από την εποχή που ακόμη ήταν παίκτης πως δεν τον ενδιαφέρει η προπονητική.



Ρωτάω λοιπόν: Σε ποια θέση που να του αρμόζει και να του αξίζει, με ποια ιδιότητα, πού θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να προσφέρει ώστε να αισθάνεται καλά με αυτό που κάνει και ο ίδιος; Να αναλάβει κάποια θέση στον ΕΣΑΚΕ ή στην ΕΟΚ και να ασχολείται με τι; Με τις κόντρες των σωματείων;



Ο Γκάλης; Γιατί να εκτεθεί, γιατί να ρισκάρει το όνομά του έπειτα από αυτήν τη μέγιστη, την απίστευτη προσφορά του προς το ελληνικό μπάσκετ;» λέει ο πολυνίκης κόουτς και συνεχίζει: «Δεν τον ενδιαφέρουν ούτε οι έμμισθες θέσεις ούτε τα λεφτά.

Ως χαρακτήρας είναι γνωστό πως δεν ανοίγεται εύκολα, είναι κλειστός, πήρε κάποιες αποφάσεις Ξέρω πολύ καλά πως αγαπάει τα παιδιά, για αυτό έκανε το camp. Το αγάπησε αυτό που έκανε.



Σήμερα έχει δοθεί απίστευτα στην οικογένειά του, έχει ένα υπέροχο κοριτσάκι. Εγώ ρωτάω και τώρα: Πού και πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αυτό το μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού μπάσκετ; Ενα όνομα που ήταν και πρέπει να παραμείνει πολύ ψηλά στις καρδιές και στις συνειδήσεις όλων μας».

Ενας από τους ανθρώπους που είχαν την ευκαιρία να γνωρίζουν τον μεγάλο Ελληνα άσο ήταν κι ο Γιωργής Μπουσβάρος, προπονητής των τμημάτων υποδομής του Αρη, όταν ο Γκάλης είχε έρθει στην Ελλάδα από την Αμερική: «Αυτό που ο Νίκος ήθελε ήταν να παίζει μπάσκετ.



Είχε δείξει από νωρίς πως δεν τον ενδιέφερε ούτε να γίνει προπονητής ούτε μάνατζερ ούτε πρόεδρος. Το έζησε αυτό το κύκλωμα, το ξέρει, είχε άποψη και έκρινε ότι δεν του ταίριαζε.

Υπάρχουν μεγάλοι ηθοποιοί που όταν αποσύρονται δεν ξαναπατάνε στο σανίδι, υπάρχουν μεγάλοι κολυμβητές που δεν θέλουν να ξαναδούν πισίνα ή πολιτικοί που αποσύρονται και δεν θέλουν να ξανακούσουν τίποτα.



Ο Νίκος ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Στην Ισπανία ο Σαν Επιφάνιο πηγαίνει ως σχολιαστής τηλεόρασης σε αγώνα Μπαρτσελόνα - Ρέαλ και τον χειροκροτεί όλο το γήπεδο. Εδώ βάζουμε παντού ταμπέλες και εύκολα αμαυρώνουμε αξίες».

«Φεύγω πικραμένος»

Η επιστολή που έστειλε ο Νίκος Γκάλης στις εφημερίδες και δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1995 ανέφερε τα εξής: «Κάποτε θα γινόταν κι αυτό. Στη ζωή όλα έχουν μια αρχή κι ένα τέλος.



Πολλές φορές εξαρτάται από εμάς, πολλές φορές όχι. Ηθελα να σταματήσω αυτό που τόσο αγάπησα κι αγαπώ μέσα στο γήπεδο γιατί πιστεύω πως ξέρω να παίρνω τις αποφάσεις μου τότε που πρέπει. Αυτή μου η επιθυμία θεωρήθηκε από πολλούς ως αδυναμία και παράκληση σε κάποιους να με αφήσουν να συνεχίσω το μπάσκετ.

Ποτέ δεν έχω παρακαλέσει άνθρωπο, ποτέ δεν ζήτησα χάρη από κανέναν. Εγώ μέχρι και σήμερα έκανα υπομονή περιμένοντας μια κίνηση. Είμαι εγωιστής, αλλά δεν είναι εγωιστικό να πιστεύω μέχρι αυτήν τη στιγμή ότι είμαι ελεύθερος και δεν ανήκω σε κανέναν.



Φεύγω από το άθλημα που αγάπησα πικραμένος, με μόνη ικανοποίηση ότι ακόμη και σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι μπορώ να αλλάζω τις ισορροπίες Τη ζωή πρέπει να την παίρνουμε όπως έρχεται, αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι».

Λέσιτς: «Δεν υπήρξαν οι συνθήκες»

Ο Λάζαρο Λέσιτς έγραψε τη δική του ιστορία στην ομάδα του Αρη και φυσικά συνεργάστηκε με το θρύλο του ελληνικού μπάσκετ. Το «Goal» τον εντόπισε στα Σκόπια, όπου ζει σήμερα: «Είναι πολλές οι περιπτώσεις μεγάλων αθλητών του μπάσκετ, που μόλις τερματίσουν την καριέρα τους, δεν θέλουν να ξαναπιάσουν μπάλα.



Προχθές μιλούσα με τον Ναουμόσφσκι, ζει στο Μιλάνο, έγινε μπίζνεσμαν. Δεν ξανασχολήθηκε με το μπάσκετ. Ο Νικ τα έδωσε όλα, μετά ασχολήθηκε με κάτι που του ταίριαζε, έκανε το camp για μικρά παιδιά στη Χαλκιδική.

Ακούω να λένε πως πρέπει να γυρίσει στον Αρη ως πρόεδρος. Πώς, όμως, να χτυπήσεις μεγέθη όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, γιατί να μπει σε αυτήν τη διαδικασία, ενώ δεν υπάρχουν οι συνθήκες και εννοώ οι οικονομικές και τα απαραίτητα εχέγγυα που θα κάνουν ξανά το σύλλογο πρωταγωνιστή; Δεν υπήρξαν οι απαραίτητες συνθήκες ούτε για να παίξει κάποιο ρόλο από άλλη θέση».

Γ. Ραμπότας

«Η σκιά του είναι μεγάλη και φοβίζει»


Ο επί σειρά ετών γυμναστής και συνεργάτης του Γκάλη, Γιώργος Ραμπότας, από την πλευρά του πιστεύει ότι κάποιοι δεν έδειξαν ειλικρινείς προθέσεις απέναντι στον Ελληνα σούπερ σταρ: «Ο Νίκος Γκάλης ήταν μεγάλος παίκτης και η σκιά του ως όνομα ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό φοβίζει ορισμένους.



Κάποια στιγμή είχε γίνει μια μεγάλη εκδήλωση της ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, αν θυμάμαι καλά. Δεν του είχαν στείλει ούτε πρόσκληση. Μετά ο Βασιλακόπουλος είπε: "Η καρέκλα υπάρχει πάντα και γράφει το όνομά του". Ναι, το είπε, όμως πρόσκληση δεν έστειλε, έφυγε πικραμένος.



Δεν του πρότειναν από τότε τίποτα. Δεν θα μπορούσε, αναρωτιέμαι εγώ, να βοηθήσει στην Εθνική ως τεχνικός σύμβουλος; Επί Ιωαννίδη, παραδείγματος χάριν, στην Εθνική δεν θα μπορούσε να του γίνει μια πρόσκληση; Ολοι τον θέλουν για να λένε πόσο μεγάλος παίκτης ήταν».

Ο ίδιος ο Νίκος Γκάλης σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις που παραχώρησε σχετικά με τους λόγους που δεν ασχολείται σήμερα με το μπάσκετ είπε: «Τιμή για τον Νίκο Γκάλη είναι η αγάπη του κόσμου. Από κει και πέρα, για να γίνει κάτι άλλο, υπάγεται στο χώρο της πολιτικής και των σκοπιμοτήτων και μ' αυτά δεν ασχολούμαι.

Δεν υπάρχει, όμως, τίποτα καλύτερο από την οικογενειακή ευτυχία και αυτό με γεμίζει. Δεν έχω άμεσα σχέδια. Ισως, αν κάνω κάτι, να έχει σχέση και πάλι με παιδιά».

Μεγάλα λόγια Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων


http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSJ2Qh3cL8SwpLcpeRf-GxbrC8Wjr598tkevkl2qEFPsLmL6pU&t=1&usg=__X7Vjjzur8TsGXOuWmbwG0V6erqI=Αιώνες τώρα έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά για το μεγαλείο των Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων... 
Ότι και να πούμε εμείς οι σύγχρονοί τους γι΄αυτούς θα είναι λειψό.
Κάθε προσπάθεια σύγκρισης μαζί τους θεωρείται τουλάχιστον ατυχής ως ιερόσυλη. Επειδή λοιπόν τα λόγια είναι περιττά γι’ αυτούς τους «μεγάλους» ανθρώπους ας αναφέρουμε ένα μικρό μέρος από τα λεγόμενα τους και τη διδασκαλία που παρείχαν, η οποία σε ένα μεγάλο της φάσμα καλύπτει και τη σύγχρονη «πραγματικότητα»(ουτοπία)…

«Εγώ όσα πράγματα γνωρίζω, το πλήθος τα αποδοκιμάζει, κι όσα τα πλήθος επιδοκιμάζει, εγώ δεν τα γνωρίζει καθόλου..» (Επίκουρος)

«Να μην κάνεις στους άλλους αυτό που δεν θες να σου κάνουν» (Θαλής ο Μιλήσιος) (εξακόσια χρόνια πριν το πει ο Χριστός)
«Για τρία πράγματα οφείλω ευγνωμοσύνη στην τύχη: Πρώτον διότι γεννήθηκα άνθρωπος και όχι ζώο, δεύτερον διότι γεννήθηκα άνδρας και όχι γυναίκα και τρίτον διότι γεννήθηκα Έλληνας και όχι βάρβαρος» (Θαλής ο Μιλήσιος)
(Όπως καταλαβαίνετε τα λόγια πολύ εύκολα μπορούν να νοηθούν κι αλλιώς. Ο Θαλής όμως με τα λόγια του αυτά ήθελε να καταγγείλει ότι οι άνθρωποι δεν φέρονται σωστά στα ζώα, ότι οι άνδρες δεν φέρονται σωστά στις γυναίκες και ότι οι Έλληνες δεν φέρονται στους βαρβάρους)

«Το Εν είναι η Θεότης. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι οι θεοί γεννιούνται, και ότι έχουν ενδυμασία, τη φωνη και τη μορφή ανθρωπων. Οι Αιθίοπες θέλουν τουςς θεούς μαύρους και σιμούς, οι Θράκες γλαυκούς και ξανθούς. Αν οι βόες και οι ίπποι και οι λέοντες είχαν χέρια και μπορούσαν να ζωγραφίσουν, θα παρίσταναν τους θεούς τους όμοιους με τους εαυτούς τους, οι βόες ως βούς, οι ίπποι ως ίππους και ούτω καθεξής. Αλλά, αν δεχθούμε ότι ο Θεός είναι το κράτιστο και τελειότατο όλων των όντων, δεν μπορεί να είναι ένας και όχι πολλοί. Διότι η έννοια της τελειότητας είναι συνδεδεμένη με την έννοια του κρατείν και άρχειν, που είναι νοητή μόνο ως ιδιότητα ενός και όχι πολλών. Εν έιναι το Παν». (Ξενοφάνης ο Κολοφώνιος)

«Η σοφία είναι ανώτερη της σωματικής ρώμης. Οι αγροίκοι νικητές της Ολυμπίας στο δρόμο και στους άλλους ιππικούς και γυμνικούς αγώνες δεν αξίζουν όσο εγώ. Δεν είναι δίκαιο να προκρίνεται η ρώμη έναντι της αγαθής σοφίας. Ο πραγματικός αγώνας γίνεται όχι για ιδρώτα και τους δυνατούς μύες, αλλά για την απόκτηση ιστοριής(πολυμάθειας) και σοφίας δια ποικίλων γνώσεων, με τις οποίες ο άνθρωπος ξεχωρίζει από τα ζώα». (Ξενοφάνης ο Κολοφώνιος)

«Κάθε ανθρώπινη γνώση στηρίζεται σε κάποια υπόθεση, που δεν δύναται να ελεγχθει. Όλα είναι σχετικά». (Ζήνωνας)

«Τα πάντα ρεί» (Ηράκλειτος)

«Πόλεμος πατήρ πάντων» (Ηράκλειτος)

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να περιμένουν πολλά από τις πέντε αισθήσεις, που ήταν ανεπαρκή και απατηλά μέσα για να αντιληφθούν τον κόσμο». (Πρωταγόρας)

«Πρέπει να ενδιατρίβει κανείς με τη σκέψη του εκ των προτέρων, σε εκείνα τα οποία ενδεχομένως θα συμβούν, και ενώ δεν συνέβησαν ακόμα, να τα αντικρίζει σαν να συνέβησαν» (Αναξαγόρας)

«Όλος ο κόσμος δεν είναι παρά ένας ατέρμων συνδυασμός κενού και «ατόμων» (Λεύκιππος)

«Η πατρίδα του σώφρονος ανθρώπου είναι ο κόσμος» (Δημόκριτος)

«Πιο σημαντική είναι η κατάκτηση της αλήθειας από την κατάκτηση ενός θρόνου» (Δημόκριτος)

«Οι αισθήσεις μας, μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε τις δευτερεύουσες ιδιότητες(των πραγμάτων). Μας δίνουν μια μικρή άποψη της πραγματικότητας, αλλά η αλήθεια μας διαφεύγει τελείως» (Δημόκριτος)

«Τα πάντα αποτελούνται από άτομα. Τα άτομα είναι αιώνια. Ούτε πεθαίνουν ούτε γεννιούνται ποτε καινούργια άτομα. Εκείνο που αλλάζει είναι μόνο οι ενώσεις των ατόμων και οι σχέσεις τους. Δεν αναγνωρίζουμε την «αναγκαιότητα» των πάντων και γι΄αυτό εφευρίσκουμε την έννοια του «τυχαίου», από την άγνοια μας για την αναγκαιότητα που υπαγορεύει όλες τις αλλαγές. Όλα γίνονται για κάποιον λόγο. Ο άνθρωπος αποτελείται επίσης από άτομα. Ο άνθρωπος έχει όντως μία ψυχή, η οποία είναι φτιαγμένη από διαφορετική ύλη, «ευγενέστερη». (Δημόκριτος)
(Η θεωρία περί ύπαρξης ατόμων τόσο από τον Δημόκριτο όσο και από τον διδάσκαλο του Λεύκιππο μπορεί να όριζε κάτι άλλο τελείως διαφορετικό από αυτό που ορίζουν οι επιστήμονες σήμερα ως άτομο)

«Θεωρώ τον εαυτό μου τον σοφότερο μεταξύ των ανθρώπων γιατί ξέρω πως δεν ξέρω τίποτε» (Σωκράτης)

«Ο ενάρετος άνθρωπος δεν έχει ανάγκη να συμπεριφέρεται σύμφωνα προς τους νόμους, αρκεί να αφήσει την φύσιν αυτού να εκδηλωθεί ελευθέρως και χωρίς επιρροή από εξωτερική βία ή πλάνη και χωρίς εσωτερικό πάθος…» (Αντισθένης)

«Η φιλοσοφία δεν έχει σπίτι γιατί είναι τόσο μεγάλη που δεν χωράει σε κανένα σπίτι και μπορεί να έχει σαν στέγη της μόνο τον ουρανό» (Διογένης ο Σινωπεύς)

«Εκείνοι που λένε ψέματα που λένε ψέματα, τελικά το μόνο που κερδίζουν είναι αυτό: όταν λένε την αλήθεια, δεν τους πιστεύει κανείς…» (Αριστοτέλης)

«Ελπίδα είναι το όνειρο κάποιου που δεν κοιμάται(ενός αφυπνισμένου)…» (Αριστοτέλης)

«Η διαφορά μεταξύ μορφωμένων και αμόρφωτων είναι ίδια με τη διαφορά ανάμεσα στους ζωντανούς και τους νεκρούς..» (Αριστοτέλης)

«Οι άνθρωποι γύρω μας είναι ουσιαστικά ετερόκλητοι και μισαλλόδοξοι και γι΄αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο να κάνει κάποιος όχι συγκέντρωση αλλά ούτε και ένα απλό συμβούλιο, μια σύναξη όπως θα το ήθελε. Οι απόψεις που ακούγονται είναι σχεδόν πάντα πρόχειρες και χωρίς βάθος, μην έχοντας το θεμέλιο ιδιαίτερων γνώσεων. Όταν γράφεται ή όταν διαβάζεται κάτι, χρειάζεται τόσες πολλές διορθώσεις που είναι σαν μην ειπωθηκε η γράφτηκε. Οι σύγχρονοι μας αναβάλλουν συνεχώς τις ευθύνες τους και αδιαφόρουν για τα πάντα(εκτός από την πάρτη τους), κάτι που δεν το ανέχονται οι «σοφοί»…»(Θεόφραστος) (Με αυτά του τα λόγια ο Θεόφραστος αγγίζει πολλές πτυχές της σύγχρονης «πραγματικότητας»)

«Η μόρφωση είναι στολίδι στην ευτυχία και καταφύγιο στη δυστυχία» (Αριστοτέλης)

«Ομορφιά είναι μια «σιωπηλή» απάτη» (Θεόφραστος)
«Άφοβον ο Θεός, ανύποπτον ο θάνατος, και τ’ αγαθόν μεν εύκτητον, το δε δεινόν ευκαρτέρητον» (Επικούρος)
(Έλεγε με λίγα λόγια πως δεν πρέπει να φοβόμαστε το Θεό για τι είναι πανάγαθος, δεν γνωρίζουμε τίποτε για τον θάνατο όποτε δεν πρεπει να μας προκαλεί ανησυχία αφού και όταν έρθει δεν θα τον καταλάβουμε. Και το καλό πολύ εύκολα μπορεί αν αποκτηθεί. Ενώ το κακό μπορούμε να το αντέξουμε με κουράγιο.

«Κανείς να μην είναι αργός στην αναζήτηση της σοφίας όταν είναι νέος, ούτε να κουραστεί από την αναζήτηση όταν γεράσει. Διότι για καμία ηλικία δεν είναι νωρίς ‘η αργά για την υγεία της ψυχής. Και το να πει κανείς ότι η εποχή για τη μελέτη της φιλοσοφίας δεν έχει έλθει ακόμη, ή το να πει ότι αυτή η εποχή έχει περάσει, είναι σαν να λέει ότι η εποχή για ευτυχία δεν ήρθε ακόμη ή ότι έχει φύγει. Ποτέ όμως δεν είναι νωρίς και ποτέ δεν είναι αργά για την επίτευξη της ευτυχίας. Το ίδιο ισχύει και για τη μελέτη της φιλοσοφίας και για την αναζήτηση της σοφίας. Γι΄αυτό, γέροι και νεοί, το ίδιο πρέπει να αναζητουν τη σοφία. Ο γέρος, έτσι ώστε, καθώς έρχονται τα γηρατειά, θα μπορεί να είναι νέος στα καλά πράγματα, λόγω της χάρης που κέρδισε απ’ αυτά που πέρασαν, και ο νέος, ενώ βρίσκεται ακόμη στη νεότητα του θα μπορεί ταυτόχρονα να είναι γέρος, διότι δεν θα κανένα φόβο για τα πράγματα που θα ‘ρθουν. Έτσι πρέπει να εξασκούμε τον εαυτό μας σε όλα εκείνα τα πράγματα που μας φέρνουν ευτυχία, και αν αυτά τα έχουμε, τότε έχουμε τα πάντα, αλλά κι αν ακόμη δεν τα ‘χουμε, τότε όλες μας οι δράσεις θα πρέπει να στοχεύουν στο να τα αποκτήσουμε…» (Επίκουρος)

«Η φιλία ταξιδεύει χορεύοντας γύρω από τον κόσμο, καλώντας όλους μας να ξυπνήσουμε στη ευτυχία..» (Επίκουρος)


Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Μεγάλα λόγια Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων http://24wro.blogspot.com/2010/09/blog-post_1544.html#more#ixzz10wMIFpwR

TA ΘΡΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ


ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΟ ΠΟΥ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΓΚΡΟΥΠ, ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ!!!
http://www.facebook.com/?sk=messages&tid=1365127942198#!/group.php?gid=147003192001503&ref=notif&notif_t=group_admin
ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΣΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΛΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ.-------------------------------------- //////////////////////////////////////////////////////////////// ΤΟ ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ (ΑΘΗΝΑΙ)ΚΑΙ (ΤΡΙΑΣ)και πηγε στην ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΙΑΓΑ ΤΟ 2007.--------------/////////////////////////////////////////////////////////////////////ΤΟ ΑΙΝΟΣ ΤΟ 1978 ΝΑΥΠΗΓΗΘΗΚΕ ΩΣ ΑPOLLO ΜΕΤΑ ΩΣ VIKING LINE ΜΕΤΑ ΩΣ MANIC ΜΕΤΑ ΩΣ Α Ι Ν Ο Σ ΜΕΤΑ ΩΣ ΝΕΡΑΙΔΑ ΙΙ ΜΕΤΑ ΩΣ ΥΔΡΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΩΣ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ...ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΒΟΥΛΙΑΖΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΙΚΟΝΙΟ -------------------------//////////////////////////////////////////////////////////////////////ΤΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΤΟ 1965 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΥΠΕΡΕΤΟΥΣΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΒΑΘΥ,ΣΑΜΗ,ΠΑΤΡΑ.ΤΟ 1993 ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΙΑΝΗ ΑΕ ΣΑΝ ΕXPRESS PAROS .ΤΟ 1999 ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΑΝΖΑΝΙΑ ΣΑΝ ZAHARA.TO TEΛΟΣ ΤΟΥ? ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΥΘΙΣΟΥΝ ΩΣ ΤΕΧΝΗΤΟ ΥΦΑΛΟ/ΑΤΡΑΚΣΙΟΝ ΓΙΑ ΔΥΤΕΣ.-------------------//////////////////////////////////////////////////////////////////////ΤΟ ΙΟΝΙΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1970 ΕΞΥΠΕΡΕΤΟΥΣΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΤΡΑ, ΣΑΜΗ, ΙΘΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΙΝΤΖΗ,ΤΟ 1977 ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΑΚΗ--ΜΑΝΟΥΣΟ ,,,ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ? ΤΟ 1992 ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΣΕ ΞΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ.-------------------------------------------------------//////////////////////////////////////////////////////////////////////ΤΟ ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΤΟ 1989 ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ SHINKO MARU ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2000 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ KING HUNG ΑΠΟ ΤΟ 2000-2003 ΜΕΤΑ ΗΡ8Ε ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΡΟΥ ΚΥΛΛΗΝΗ-----------------------------------------------------------------------//////////////////////////////////////////////////////////////////////ΤΟ ΙΟΝΙΑΝ ΣΤΑΡ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟ 1964 ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ PRINS BERTIL 1964-1966.......LEIF EIRIKSSON 1966-1976.......IONIAN STAR 1976-1990.......ORIENT STAR 1990-1991......TIAN KUN 1991-20
F/B AINOS 1978-1989.....F/B KEFALINIA 1965-1993...F/B EPTANISOS 1984-1999...F/B DELOS 1986-1996...ΑGIOS GERASIMOS 1960-1976....F/B ARGOSTOLI 1979-1987...F/B IONION 1970-1977....F/B IONIS 1977-1984....ΘΙΑΚΙ 1984-1999......ΜΑΝΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

ΠΡΟΚΡΙΣ, ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ




Μια  από τις καλύτερες ,και ουσιαστικότερες εκδηλώσεις τέλος Αυγούστου

‎"Όρνιθες" του Αριστοφάνη σε διασκευή Δ. Ποταμίτη, Σκηνοθεσία Τζένη Παπαδημάτου, Β. Σκηνοθεσίας Αναστασία Κωνσταντάτου Παραγωγή Πάρκο Πρόκρις.
Μια ακόμη μαγική στο Πάρκο Πρόκρις αυτή τη φορά με την μορφή πολύχρωμων πουλιών σε σύγχρονη διασκευή της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Όρνιθες». Οι πρωταγωνιστές της όμορφης βραδιάς ήτ...αν παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών που εντυπωσίασαν το κοινό με το ταλέντο τους και τις χορογραφίες τους.
Την Κυριακή 29 Αυγούστου στο πέτρινο αμφιθέατρο του Πάρκου Πρόκρις πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου για Παιδιά και Νέους του Πάρκου Πρόκρις. Παραστάθηκε η κωμωδία του Αριστοφάνη Όρνιθες, σε διασκευή Δ. Ποταμίτη και προσαρμογή κειμένου Τζένης Παπαδημάτου και Αναστασίας Κωνσταντάτου και σκηνοθεσία Τζένης Παπαδημάτου. Πρόκειται για πιλοτική προσπάθεια του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πάρκου Πρόκρις η επιτυχία της οποίας μας οδηγεί σε νέες προσπάθειες που ήδη προγραμματίζουμε. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα παιδιά που συμμετείχαν που με τον αστείρευτο ενθουσιασμό τους παρακολούθησαν ανελλιπώς τις πρόβες και έδωσαν μια αξέχαστη παράσταση. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε τους γονείς τους για την θερμή στήριξη και εμπιστοσύνη που μας έδειξαν.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ!

Περί του εντοπισμού των «πλωτών» ανακτόρων του περι-πλανώμενου Οδυσσέως
 
Προς τον Σύλλογο Φιλομήρων Ιθάκης «Ευχήν Οδυσσεί»
Θέλω να Σας ευχαριστήσω θερμά γιατί με την ανακοίνωση σας αντιλήφθηκα ότι όντως με την από στήθους τηλεφωνική μου δήλωση που έκανα στον Δ/τη της εφημερίδας Ημερήσιος καθ’ οδόν προς Αθήνας ειλικρινά σας αδίκησα. Αισθάνομαι πραγματικά υπόχρεος που μου δίνετε τώρα την ευκαιρία να διορθώσω τα κακώς κείμενα και να ανταπαντήσω επί της ουσίας στα όσα έχετε διατυπώσει με το από 1/9/2010 έγγραφο σας.

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας ότι η πραγματική αλήθεια δεν αποδόθηκε με την σχετική μου δήλωση και προφανώς είμαι υποχρεωμένος να την διατυπώσω με την ορθή της απόδοση, γιατί πέραν των άλλων είναι και μία θαυμάσια ευκαιρία για να τα θυμηθούν οι παλαιότεροι και κυρίως να μάθουν οι νεότεροι.

Η πολυθρύλητη υπόθεση του εντοπισμού των ανακτόρων του περι-πλανώμενου Οδυσσέως στην Ιθάκη τουλάχιστον για τα τελευταία εκατό και πλέον χρόνια μας έχει προσφέρει αρκετές συγκινήσεις αλλά και αρκετά ευτράπελα για τα οποία οι ιστορικοί του μέλλοντος θα έχουν αρκετά να σχολιάσουν.

Για να μην κουράσω τους αναγνώστες αυτής της επιστολής θα αναφερθώ εν συντομία για την «πλωτή» θέση των ανακτόρων του Οδυσσέως που εντοπίζονται και ακολούθως χάνονται ενίοτε στα Πηλικάτα, ενίοτε στην θέση Άγιος Αθανάσιος και ενίοτε στην Θέση Αετός για τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Θα ξεκινήσω με την Αγγλική αρχαιολογική σχολή η οποία μετά από εκτεταμένες έρευνες και ανασκαφές που είχε διενεργήσει σε όλο το νησί (και στην θέση Αγιος Αθανάσιος) είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο μοναδικός χώρος που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την θέση των ανακτόρων δεν ήταν ούτε ο Άγιος Αθανάσιος (η θέση που πρόσφατα ανακοινώθηκε ως η περιοχή των ανακτόρων), ούτε ο Αετός αλλά τα Πηλικάτα επισημαίνοντας ότι: «Πράγματι ο λόφος των Πηλικάτων είναι εκ φύσεως ενδεδειγμένος ως η μοναδική εν Ιθάκη θέσις δια φρούριο Μυκηναίου βασιλέως. Άλλη τοιαύτη θέσις δεν υπάρχει». (βλέπε Περί ομηρικής Ιθάκης, η θέσις των ανακτόρων του Οδυσσέως υπό W.HEURTLEY.Εφημερίδα Ιθάκη καλοκαίρι 2002 σελίδα 13)

Επί της ουσίας λοιπόν.

Είναι αλήθεια κύριε Πρόεδρε ότι στην ίδια περιοχή (δηλαδή τα Πηλικάτα) και επί πολλά χρόνια το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προσπάθησε να εντοπίσει τα αναζητούμενα ανάκτορα με το ίδιο επιχείρημα της μοναδικής θέσης που κατέχουν τα Πηλικάτα από όπου βλέπεις από εκεί τις «λεγόμενες» τρεις θάλασσες;

Είναι αλήθεια κύριε Πρόεδρε ότι προσωπικά Εσείς και ενώ ήταν σε εξέλιξη η ανασκαφή στην θέση Πηλικάτα από την κυρία Κοντορλή αποστείλατε έγγραφο το 1994 στον Υπουργό Πολιτισμού να αποπέμψει από την αρχαιολογική υπηρεσία τον κ.Κολώνα μετέπειτα Γενικό Δ/τη Αρχαιοτήτων του Υπ.Πο «γιατί ως προϊστάμενος αρχαιοτήτων Δυτικής Ελλάδος τότε, κατάστρεψε στην Ιθάκη τον χώρο που η Αγγλική Αρχαιολογική σχολή πίστευε ότι υπάρχει το Οδυσσειακό Ανάκτορο(Λόφος Πηλικάτων Σταυρού Ιθάκης)….» Και ότι όλα όσα αναφέρατε «ήταν αλήθεια και ότι όλα αυτά κινούνται βάση σχεδίου σε βάρος της Ιθάκης;» (Βλέπε δήλωση Σπ. Αρσένη, εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ, Τρίτη 26 Οκτωβρίου 1999 σελ.12&13)

Διερωτώμαι ότι τότε, με την τότε «αλήθειά σας» περί της θέσεως των ανακτόρων στα Πηλικάτα, ομιλούσατε ως αρχαιολόγος ή ως τοπικός παράγοντας που είχε γνώση; Υποθέτω ότι θα μου απαντήσετε το δεύτερο δηλαδή ως παράγοντας που είχε γνώση των γεγονότων (γνώση που αποδείχθηκε όμως «εσφαλμένη» από την νέα σας θέση περί των ανακτόρων στην θέση Άγιος Αθανάσιος).

Τότε γιατί Εσείς δικαιούστε να εκφέρετε άποψη επί αρχαιολογικών εκτιμήσεων (και μάλιστα εσφαλμένη ως προς τα Πηλικάτα και ως προς την υποτιθέμενη πρόθεση του κ. Κολώνα να καταστρέψει το υποτιθέμενο ανάκτορο) και όχι εγώ ή ο οποιοσδήποτε άλλος πολίτης; Διερωτώμαι ο τίτλος της επιστολής σας «απαντάμε στον κ. Μεταξά γιατί δεν είμαστε αρχαιολόγοι» μετά από αυτά έχει κανένα νόημα;

Αφού λοιπόν «κατακεραυνώσατε» τον κύριο Κολώνα, αλήθεια είναι με ανοίκειες και πρωτάκουστες για δημόσιο λειτουργό εκφράσεις, οδηγηθήκατε στο έτερο σημείο των ανασκαφών στην θέση Άγιος Αθανάσιος- Σχολή Ομήρου. Στην θέση αυτή ο αρχαιόφιλος, δικηγόρος στο επάγγελμα, κ. Χρήστος Τζάκος με ανακοίνωσή του στην εφημερίδα σας «ΙΘΑΚΗ», και ενώ οι ανασκαφές βρίσκονται σε εξέλιξη, ανακοινώνει τον «Ξεκάθαρο εντοπισμό του Οδυσσειακού Ανακτόρου στην τοποθεσία Σχολή του Ομήρου της Β.Ιθάκης» (υποθέτω ως αρχαιολόγος;). (βλέπε Εφημερίδα «ΙΘΑΚΗ» Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2001)

Επί της ανακοινώσεως του κυρίου Χρήστου Τζάκου η υπεύθυνη αρχαιολόγος και Δ/τρια των αρχαιολογικών ανασκαφών βορείου Ιθάκης αρχαιολόγος κυρία Κοντορλή- Παπαδοπούλου εκδίδει ανακοίνωση την οποία παρακαλεί να δημοσιεύσετε στην εφημερίδα σας με τίτλο:

«Δεν συμμερίζομαι την άποψη για το οδυσσειακό ανάκτορο»
αναφέροντας επί λέξη
«Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι στην Εφημερίδα «ΙΘΑΚΗ» Ιανουάριος –Φεβρουάριος 2001, ανακοινώθηκε ο «Ξεκάθαρος εντοπισμός του Οδυσσειακού ανακτόρου στην τοποθεσία «Σχολή Ομήρου» της Β.Ιθάκης»
Ως υπεύθυνη αρχαιολόγος και διευθύντρια της ανασκαφής σε αυτή την θέση και στα Πηλικάτα, είμαι υποχρεωμένη να διαψεύσω την πληροφορία αυτή και να δηλώσω κατηγορηματικά και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη η οποία δεν στοιχειοθετείτε από τα μέχρι τούδε ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών. Κάνω έκκληση σε όλους τους κατά καιρούς υποστηρικτές διαφόρων θεωριών να αφήσουν εμάς και τους συναδέλφους ανασκαφείς της περιοχής Πόρου Κεφαλληνίας να συνεχίσουμε απερίσπαστοι την ανασκαφική μας δραστηριότητα και την επιστημονική τεκμηρίωση και ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων των δύο αυτών νησιών του Ιονίου.
Παρακαλώ να δημοσιεύσετε την επιστολή μου αυτή στην εφημερίδα σας
Λίτσα Κοντορλή – Παπαδοπούλου
Διευθύντρια
Αρχαιολογικών ανασκαφών Β.Ιθάκης

(βλέπε Εφημερίδα ΙΘΑΚΗ Μάρτιος Απρίλιος 2001 σελ.14 αναδημοσίευση από Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ)

Ο κύριος Τζάκος ανταπαντά στην κυρία Κοντορλή με σχετική του δήλωση:

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡ. ΤΖΑΚΟΥ

«Η διάψευση του εντοπισμού του μεγάρου της Πηνελόπης η οποία έγινε πρόσφατα από την κ. Λίτσα Κοντορλή –Παπαδοπούλου είναι τυπικά και ουσιαστικά αβάσιμη. Διότι δεν νομιμοποιείται να διαψεύσει τα ανασκαπτικά συμπεράσματα της Αγγλικής αρχαιολογικής σχολής (Χάρτλεϋ – Μπέντον) των ετών 1930- 38, τα οποία έγραψαν ιστορία και επί των οποίων βασίστηκα.
Όποιος (ξανα)διαβάσει προσεκτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας ΙΘΑΚΗ ( Φύλλο Ιαν.- Φεβρ. 2001 σελ 3,4,9 και 10 ) θα κατανοήσει επαρκώς την πραγματικότητα. Αυτή, δηλαδή, την οποία θα συνομολογήσει, μελλοντικά, και η ιδια η κ.Λίτσα Κοντορλή. Έχουμε υπομονή και θα την περιμένουμε. Πάμε στοίχημα;»


Και ω του θαύματος!!! μετά από λίγα χρόνια η κυρία Κοντορλή ανακοινώνει τον εντοπισμό των ανακτόρων του Οδυσσέως εκεί που ο κ. Τζάκος είχε προσκαλέσει την κυρία Κοντορλή «να κατανοήσει την πραγματικότητα αυτή δηλαδή που θα συνομολογήσει μελλοντικά και η ίδια».!!!
(βλέπε Εφημερίδα ΙΘΑΚΗ Μάρτιος Απρίλιος 2001 σελ.14)                                    Περιττό να σας αναφέρω την επιστολή της κ. Κοντορλή προς Εσάς με τίτλο «Ε, όχι κε Αρσένη!» (βλέπε Εφημερίδα ΙΘΑΚΗ Μάρτιος Απρίλιος 2001 σελ.14 αναδημοσίευση από Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ)
Έτσι λοιπόν για τους μη έχοντες γνώση του παρελθόντος δηλαδή για όσους πιστεύουν ότι ο εντοπισμός των ανακτόρων του Οδυσσέως έγινε στην Ιθάκη το 2010 την ημέρα που το ζεύγος Κοντορλή - Παπαδόπουλου ανακοίνωνε το γεγονός αυτό κάνουν μεγάλο σφάλμα, διότι έρχεστε Εσείς κύριε Πρόεδρε να τους θυμίσετε ότι το γεγονός αυτό είχε ανακοινωθεί από τον κ. Τζάκο το έτος 2001, που μόνο τότε η κυρία Κοντορλή… το είχε διαψεύσει!!

Αλλά τελικά ούτε ο κ. Τζάκος μπορεί να επικαλείται την πατρότητα της θέσης διότι νωρίτερα έτερος εκ των συναδέλφων του, ο κ. Βαγγέλης Τρίγκας, Δικηγόρος εξ Αχαΐας ορμώμενος, έχει πάρει την δόξα του εντοπισμού των Ανακτόρων του Οδυσσέως στην θέση «Άγιος Αθανάσιος-Σχολή του Ομήρου». Με ανακοίνωσή του στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ» την 30η &31η Αυγούστου του 1990 ανακοινώνει τον εντοπισμό των ανακτόρων του Οδυσσέως όπως και της τυκτής κρήνης ακόμη και του τάφου του Οδυσσέως διότι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «φωνάζουν από μακριά με αγανάκτηση «Μην με κρατάτε άλλο πια στην ανωνυμία»!!!.
Είναι αλήθεια ότι όταν σας επισκέφθηκε στο γραφείο σας για να σας αναγγείλει το μέγα γεγονός όπως χαρακτηριστικά γράφει Εσείς τον αποπήρατε λέγοντάς του ότι: «τι είναι αυτά που λέτε, εδώ δεν υπάρχει ούτε παλάτι, ούτε τάφος του Οδυσσέα. Δεν ξέρουν οι αρχαιολόγοι;» στο τέλος όμως «υποκύψατε στην κοινή λογική και στην ολοφάνερη αλήθεια, ότι έχουν στην πατρίδα τους έναν παγκόσμιο θησαυρό και δεν ξέρουν γιατί τον κρύβουν», (κύριε Πρόεδρε το ξέρατε από το τότε και μας το κρύβατε; βλέπε εφημερίδα ΗΜΕΡΑ 30ης &31ης Αυγούστου του1990), και « Κύριος είδε» πόσοι ακόμη παλαιότερα είχαν την ίδια ή παραπλήσια άποψη, δηλαδή όπως λέει ο λαός …«μύλος η υπόθεση».
Με άλλα λόγια η θέση του ανακτόρου του Οδυσσέως έχει ανακοινωθεί στο ίδιο σημείο τα τελευταία είκοσι χρόνια τουλάχιστον τρεις φορές από τρία διαφορετικά άτομα.( στην πραγματικότητα ανακοινώνεται με συνέπεια ακριβώς κάθε δέκα χρόνια!!!, να υποθέσουμε ότι η επόμενη φορά θα είναι το 2020;)
Θα μου πείτε αυτή την φορά υπάρχει νέο ανασκαφικό έργο που πιθανόν μας δίδει νέα στοιχεία που δεν ξέραμε στο παρελθόν.
Θα μπορούσα να συμφωνήσω μαζί τους με μία μόνο επισήμανση η οποία δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστη. Δημοσιεύθηκε στη έγκριτη εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» την 26η Αυγούστου του 2010 με αφορμή την «ανακοίνωση του εντοπισμού των ανακτόρων του Οδυσσέα» ότι μέλος του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου που είχε μεταβεί πριν από ένα μόλις έτος για αυτοψία στον χώρο της ανασκαφής φέρεται να δηλώνει στην Εφημερίδα ότι: από αυτά που είδε δεν είχαν σχέση με μυκηναϊκά ευρήματα «Αν βρέθηκαν νέα κατάλοιπα εν τω μεταξύ, μακάρι να διαψευστούμε».
Επιπλέον θα πρέπει να επισημάνω ότι η ίδια θέση που υπάρχει ο συγκεκριμένος πύργος της Ελληνιστικής περιόδου είχε ανασκαφεί από την Aγγλική αρχαιολογική σχολή κατά το παρελθόν χωρίς να είχε εντοπιστεί τότε αδιατάρακτη μυκηναϊκή στρωματογραφία όπως πιθανόν να μην έχει εντοπισθεί ακόμη και τώρα (διότι δεν ανακοινώθηκε). Τα συμπεράσματα τα αφήνουμε για τους αρχαιολόγους.
Εγώ ως μη αρχαιολόγος διερωτώμαι εάν ο εντοπισμός ενός τριμερούς οικοδομήματος, χωρίς την ύπαρξη εστίας, εντοπισμού αρχείου πινακίδων γραμμικής Β, παρακείμενων θολωτών τάφων παρόμοιων των άλλων εντοπισμένων ανακτόρων και κυρίως χωρίς αδιατάρακτη και επιβεβαιωμένη χρονολογικά μυκηναϊκή στρωματογραφία της επίδικης εποχής, μπορεί να φέρει το τίτλο του ανακτόρου;. Διότι έτσι και με την ίδια λογική στην Κεφαλληνία και στις θέσεις που εικάζεται ότι μπορεί να ήταν το Οδυσσειακό Άστυ εάν αναγορεύαμε «ως ανάκτορα» τα δεκάδες τριμερή οικοδομήματα που έχουν εντοπισθεί θα είχαμε ξεπεράσει ως αριθμό και αυτόν τον αριθμό των μνηστήρων.

Και μια και αναφερθήκαμε για τους μνηστήρες θα πρέπει να θυμηθούμε την θέση του ετέρου των αρχαιολόγων κ.Σαράντη Συμεώνογλου καθηγητή της αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του St. Louis των Η.Π.Α και ανασκαφέα της κεντρικής Ιθάκης που πιστεύει ότι η θέση του ανακτόρου δεν είναι ούτε στα Πηλικάτα ούτε στην λεγόμενη Σχολή του Ομήρου αλλά στην θέση Πίσω Αετός!.
Ο κ. καθηγητής σε επιστολή του στις 2 Φεβρουαρίου του 1995 ( αριθμ. Πρωτ. 357/10-2-1995 Δήμου Ιθάκης) προς τον τότε δήμαρχο της Ιθάκης Τηλέμαχο Καραβία με αφορμή τις ανασκαφές που διενεργούνται εκείνη την εποχή από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη θέση Πηλικάτα, αφού πρώτα διαβεβαιώνει τον Δήμαρχο ότι είναι πλέον βέβαιος για την απόδειξη του Οδυσσειακού Άστεως στην θέση Πίσω Αετός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι Ιθακήσιοι μπορούν να μείνουν ήσυχοι και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε από τις ψευδό-ανακαλύψεις των γειτόνων τους» ( εννοεί τις ανασκαφές Κολώνα όπου και Εσείς κύριε Πρόεδρε μετά πολλών άλλων εκείνη την εποχή είχατε εκφράσει άποψη (υποθέτω ως αρχαιολόγος;) αποκαλώντας τον μνημειώδη θολωτό τάφο στα Τζαννάτα Πόρου ως ασβεστοκάμινο). Και συνεχίζει ο κ. καθηγητής με την παρακάτω παράγραφο της επιστολής του «Ελπίζω επίσης ότι θα εξαφανιστούν από το νησί οι διάφοροι αρχαιολόγοι που κατάφεραν να κάνουν ανασκαφές στην βόρεια Ιθάκη (εννοεί την κ.Κοντορλή και τον κ. Παπαδόπουλο με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) χωρίς την άδειά μου. Η ανήθικη αυτή συμπεριφορά της ανάμειξής τους στο μικρό αρχαιολογικό περιβάλλον του νησιού και στο έργο που άρχισα εγώ με πολλούς κόπους είναι όχι μόνο ενοχλητική αλλά και βλαβερή. Αργά ή γρήγορα επιφυλάσσω για τους κυρίους αυτούς την ίδια τύχη που είχαν οι μνηστήρες στα χέρια του Οδυσσέως.» !!! ( τα σχόλια δικά σας)

Αλήθεια μου κάνει εντύπωση ότι μετά από όλα αυτά σας πείραξε η όντως λαθεμένη μου διατύπωση για την θέση των αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων ως προς τα Πηλικάτα ( στην πραγματικότητα είχα κατά νου την θέση της Αγγλικής αρχαιολογικής σχολής με τις εκεί ανασκαφές του ζεύγους Κοντορλή- Παπαδόπουλου και τις δικές σας δηλώσεις περί «κατεστραμμένων» ανακτόρων από τον κ. Κολώνα) και δεν σας έχουν ανησυχήσει τα όσα ευτράπελα έχουν διαδραματισθεί κυρίως και με δική σας ευθύνη γύρω από τον εντοπισμό των «πλωτών» ως φαίνεται ανακτόρων του (περι)-πλανώμενου Οδυσσέως;.
Η όλη υπόθεση μου θυμίζει εκείνον που βγάζοντας από το πηγάδι τον γάιδαρο που είχε πέσει μέσα, φώναζε σε αυτούς που τον τραβούσαν έξω να προσέξουν για να μην στάξει η ουρά του μέσα.
Απαντώντας λοιπόν ως προς το πρώτο σκέλος της επιστολή σας προφανώς και δεν συμφωνώ μαζί σας ότι υπήρχε εσκεμμένο ψέμα και προσπάθεια παραπληροφόρησης στα όσα ανέφερα, ( και γιατί άλλωστε; δεν σας φτάνουν τα όσα διαβάσατε; Εδώ όπως λέει ο λαός έχει χαθεί η μπάλα, τα ανάκτορα πάνε και έρχονται και εσείς ψάχνετε βελόνι στ’ άχυρα;) λάθος διατύπωση βεβαίως υπήρξε ως προς την θέση των ανακτόρων στην τοποθεσία Πηλικάτα την οποία υποστήριξε η Αγγλική αρχαιολογική σχολή και όχι το ζεύγος Κοντορλή – Παπαδόπουλου παρά το γεγονός ότι εκεί πρώτα τα αναζήτησε. Εάν πρέπει να ζητήσω συγνώμη για αυτό το κάνω με πολύ ευχαρίστηση.

Τώρα ως προς το δεύτερο σκέλος της απάντησή σας δεν έχω τίποτε να αναφέρω. Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όσους καταλαβαίνουν τα λέει όλα. Η απάντηση λοιπόν του Υπουργείου προς απάντησή Σας. Εδώ ταιριάζει γάντι μία δημώδης έκφραση την οποία δεν θα αναφέρω για λόγους τάξεως.
Ως προς το επιμύθιο της επιστολή σας και των συμβουλών διεξόδου που μας δίνετε ως καλοί Σαμαρείτες για να ξεπεράσουμε την μεγάλη μας θλίψη, ύστερα από την ανακοίνωση του εντοπισμού των ανακτόρων του Οδυσσέως και της Τυκτής κρήνης, θερμά Σας ευχαριστούμε.
Να μου επιτρέψετε όμως παρά την μεγάλη μου θλίψη και πριν αναφερθώ για το Ομηρικό Δουλίχιο που μας συστήσατε να εντοπίσουμε, να σας θυμίσω για λίγο ένα παρόμοιο περιστατικό που έχει να κάνει με τον εντοπισμό του Άστεως και της Τυκτής κρήνης (το έχω αναφέρει στο βιβλίο μας «Ομηρική Ιθάκη» που συνέβη στην Ιθάκη τον περασμένο αιώνα), διότι η ιστορία κάνει κύκλους και όποιος δεν μαθαίνει από αυτήν είναι υποχρεωμένος δυστυχώς να την ξαναζήσει.

Το έτος 1930 ο αρχαιολόγος Ν. Κυπαρίσσης συνεχίζει στην Ιθάκη τις ανασκαφές που είχε ξεκινήσει ο Π.Καβαδίας πάνω στην βάση της θεωρίας του Φ.Ν Οικονόμου και την 11η Αυγούστου του 1930 αναγγέλλει ότι εντόπισε το Οδυσσειακό Άστυ και την Τυκτήν Καλίρροον κρήνη (καλή ώρα όπως τώρα). Με σχετικό του τηλεγράφημα στο Υπουργείο Παιδείας ο Ν. Κυπαρίσσης αναγγέλει:
«Ευχαρίστως αγγέλω την αποκάλυψιν κρήνης του Οδυσσειακού άστεως. Ύπερθεν της πηγής υπάρχει ημικυκλικόν επίπεδον εφ’ ού διακρίνονται ίχνη των θεμελίων του βωμού των νυμφών. Λιθόστρωτος κτιστή αγυιά άγει προς την κρήνην ελικοειδώς, αποκαλυφθείσα με διεύθυνσιν και προς τα κάτω άγουσα πιθανόν εις το άστυ. Φωτογραφική είναι η ομοιότης του έργου προς την περιγραφήν του Ομήρου. Η εύρεση της κρήνης πιστοποιεί αρχαιολογικώς την επικράτηση της θεωρίας του Φ.Ν. Οικονόμου καθ’ όλην την γραμμήν και θέτει τέρμα εις το ζήτημα της πατρίδος του Οδυσσέως. Αι εργασίαι διακόπτονται προσωρινώς.
Ο Έφορος Ν. Κυπαρίσσης.» ( Εφημερίδα Πρωία 11 Αυγούστου 1930)


Την ανεύρεση της τυκτής κρήνης θεώρησε το αρχαιολογικό τμήμα του Υπουργείου Παιδείας ως μέγα αρχαιολογικό γεγονός και για τον λόγο αυτόν ανέθεσαν στον Πρεσβευτή της Ελλάδος στην Αγγλία Δημήτριο Κακλαμάνο να το αναγγείλει σε όλο τον κόσμο δια επιστολής του που δημοσιεύτηκε στους Τimes του Λονδίνου την 21η Αυγούστου του 1930. (Ευτυχώς αυτήν την φορά το Υπουργείο Πολισμού κάτι έμαθε από το παρελθόν, είχε μεσολαβήσει ξέρετε πρόσφατα και εκείνος ο «εντοπισμός» του Κολοσσού της Ρόδου… ).
Δυστυχώς όμως και εδώ δεν έλειψαν τα ευτράπελα. Την ανακάλυψη την απέδωσαν στον επιβλέποντα της ανασκαφής Ν.Κυπαρίσση και όχι στον ερευνητή Φ.Ν Οικονόμου με αποτέλεσμα ο αρχαιολόγος Wilhelm Dorpfeld δια σχετικού του τηλεγραφήματος ζήτησε από την εφημερίδα Times να αποκαταστήσει την αλήθεια!(τώρα ποια αλήθεια...).

Τους πανηγυρίζοντες Ιθακησίους μάταια προσπαθούσε ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος να τους προσγειώσει. Από εφημερίδα «Ελεύθερο βήμα» μεταξύ των άλλων αναφέρει
…. «Κατά τους χρόνους του Τρωικού πολέμου η Κεφαλληνία απετέλει το κέντρον ακμαίου μυκηναικού βασιλείου. Τούτο είναι άλλως εντελώς φυσικόν, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι η νήσος είναι η μεγίστη και ευφορωτάτη πασών των περιξ κειμένων. Πρέπει να έχωμε το θάρρος να ομολογήσωμεν απεριφράστως ότι περισσότερα δεν δυνάμεθα να είπωμεν, ούτε είναι δυνατόν να βασισθώμεν επί της Οδυσσείας. Τούτο ήθέλησα να τονίσω και προ ολίγου καιρού εναντίον εκείνων, οίτινες με πρωτοφανή αγριότητα διεκήρυξαν urbi et orbi ότι έλυσαν τα οδυσσειακά τοπογραφικά ζητήματα. Το αποτέλεσμα ήτο να επισύρω πολύστηλους ανοικείους απρεπείας εναντίον μου.
Παραδόξως, αν και εδηλούτο τότε ότι προσκαλείται προς συζήτηση «η διεθνής επιστήμη» και ότι αναμένεται «ανυπομόνως» η άφιξις του κ. Dorpfeld προς συζήτησιν, τώρα δεν βλέπομεν καμμίαν διάθεση προς απάντησιν εις τας κατηγορηματικάς εκφράσεις του σοφού καθηγητού ότι η περίφημος Τυκτή κρήνη είναι «αυταπάτη» και ότι ουδείς εδικαιούτο έν ούτως αχρονολόγητον κατασκεύασμα να βαπτίση ομηρικόν. Όταν εγώ υπέδειξα τα πράγματα ταύτα παρεπέμφθην με πλήθος προσβλητικών εκφράσεων από αξιότιμο συνάδελφον εις αρχαιολογικά εγχειρίδια. Και ο μέν κ. Dorpfeld όστις δεν είδε ακόμη , όπως και εγώ, το ανασκαφέν κατασκεύασμα, λέγει πιθανόν να ήτο πηγή τις, πάντως όμως ουδέποτε η Τυκτή κρήνη. Οι δε βοήν αγαθοί Ιθακολόγοι, οίτινες προ ολίγου ετι καιρού εξήντλησαν όλην την ομηρικήν των ορμή εναντίον μου, ενεθυμήθησαν τώρα κάπως αργά , ότι έστι και σιγής ακίνδυνον γέρας.»
(Βλέπε Εφημερίδα Ελεύθερο βήμα)


Πέρασαν από τότε περίπου 80 χρόνια και φαίνεται σαν να ήταν χθές, μόνο που στην θέση των τότε «Ιθακολόγων» τώρα έχουμε τους σημερινούς «Φιλόμηρους» και στην θέση του Σπυρίδωνος Μαρινάτου τον Λάζαρο Κολώνα. Η ιστορία όντως αγαπητοί «Φιλόμηροι» κάνει περίεργους κύκλους.

Εμείς λέμε μέχρι εσείς να λύσετε τον γόρδιο δεσμό της πατρότητας του εντοπισμού των ανακτόρων και επειδή έχετε αποδείξει ότι καθόλου δεν συμμερίζεστε την ρήση του αείμνηστου Μαρινάτου «ότι έστι και σιγής ακίνδυνον γέρας», να αναρτήσουμε στο διαδίκτυο δύο πληροφοριακά site, (κάτι πρέπει να κάνουμε και εμείς για να ξεφύγουμε λίγο από την μεγάλη μας θλίψη). To ένα θα αφορά την Προϊστορική Κεφαλληνία και θα φέρει τον τίτλο www.prehistoric-kefalonia.gr και θα λειτουργεί κάτω από την ευθύνη της Εταιρείας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας και το άλλο θα αφορά την Ομηρική Ιθάκη και θα φέρει τον τίτλο www.homericithaca.gr και θα λειτουργεί κάτω από την ευθύνη της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας που μελετά τον Όμηρο. Πλησιάζει ως φαίνεται και ο καιρός για τις αναμενόμενες ανακοινώσεις και όπως λέει ο λαός μας… «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Αυτό το λέω για όλους εκείνους που πίστεψαν ότι από το 1991 και μέχρι σήμερα επειδή είχαμε επιβάλει προς χάριν της έρευνας «σιγή ασυρμάτου» είχαμε εγκαταλείψει την υπόθεση ή είχαμε συμβιβαστεί με οτιδήποτε. (Και πάλι θα αποφύγω να χρησιμοποιήσω μια λαϊκή έκφραση που λέγετε εδώ για τα ησυχότερα). Ούτε σκοπεύω να απαντήσω για το φαιδρό, κακόβουλο και άθλιο επιχείρημά Σας περί των κρυμμένων συμφερόντων και της πολιτικής και οικονομικής στήριξης που απολαμβάνουμε για τις θέσεις μας γύρω από το ζήτημα της ομηρικής Ιθάκης.

Κανένας Κεφαλλήνας πολιτικός δεν πλήρωσε περισσότερο από εμένα το κόστος των απόψεών του για το ζήτημα αυτό, και κανένας αρχαιολόγος όπως ήταν ο κύριος Κολώνας δεν δέχθηκε τόση λάσπη και τόση εμπάθεια για τις επιστημονικές του απόψεις.
Εσείς μπορεί με την δημοκρατικότητα που σας διακατέχει να απαιτείτε από τους Κεφαλλήνες πολιτικούς να είναι «προσκυνημένοι» λέγοντας χαρακτηριστικά στην εκπομπή Νέοι Φάκελοι του SKAΙ «Αυτή τη στιγμή, οι Κεφαλλήνες ξέρουν ότι δεν θα περάσουν δεν θα περάσουν από την Ιθάκη αν δεν δηλώσουν πίστη στην Ομηρική Ιθάκη και την Ιθάκη αυτή εδώ» Εγώ θέλω να ξέρετε επειδή πιστεύω στην Ιθάκη και ξέρω απολύτως τι πιστεύω, δεν ήμουν και δεν θα είμαι ένας από αυτούς που εσείς νομίζετε.

Τελειώνοντας θέλω να Σας ενημερώσω ότι η αναφορά σας περί του Ομηρικού Δουλιχίου ήταν ατυχής. Εάν είχατε παρακολουθήσει τις έρευνες που συνεχίζουν να γίνονται και με Εσάς, αλλά ευτυχώς και χωρίς Εσάς, το Ομηρικό Δουλίχιο φαίνεται να βρίσκει την πραγματική του θέση ύστερα από συνδυασμένες και πολύχρονες έρευνες του Δρ. Βαγγέλη Πανταζή μέσα από μια πολυσύνθετη εργασία για την Ομηρική γεωγραφία μέρος της οποίας έχει δει το φως της δημοσιότητας με το βιβλίο του « Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΣ, Οι «ιερές» Εχίνες και το μυστήριο του χαμένου Δουλιχίου» από τις εκδόσεις Περίπλους.

Τα περί Ομηρικής Ιθάκης «ες αύριον»
Με τους πλέον θερμούς χαιρετισμούς μου σε Εσάς και τα μέλη του Συμβουλίου.

Μάκης Μεταξάς


Υ.Γ

Η παρούσα απαντητική επιστολή απευθύνεται αποκλειστικά προς τον σύλλογο Φιλομήρων Ιθάκης. Οι απόψεις μου για τα θέματα που έχουν σχέση με την αναζήτηση της ομηρικής Ιθάκης είναι γνωστό ότι είναι ενίοτε προσωπικές και πολλές φορές συλλογικές. Έχω το δικαίωμα ως ελεύθερος πολίτης να έχω άποψη για κάθε θέμα που κρίνω ότι μπορώ να διατυπώσω θέση. Πολλές φορές οι απόψεις μου έχουν δικαιωθεί και ίσως άλλες τόσες να έχουν απορριφθεί. Και για να μην νομίζετε ότι δεν κοιτάμε τι συμβαίνει γύρω μας εμείς χαιρόμαστε πραγματικά να διαβάζουμε μελέτες που υποστηρίζουν την θεωρία Σας όπως του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μιχ.Σ. Κορδώση που φέρει τον τίτλο «Η Ομηρική Ιθάκη (Νήσος-Αστυ)» Αθήνα 2007, που έχουν υψηλό επίπεδο και έχουν γραφεί με πολύ κόπο και κυρίως με ήθος. Χαίρομαι που δεν είμαι αλάνθαστος, όπως χαίρομαι γιατί είχα την μεγάλη τιμή να έχω πολύ καλούς φίλους μια πλειάδα από κορυφαίους αρχαιολόγους, φιλολόγους, ιστορικούς, ομηριστές και πανεπιστημιακούς διαφόρων ειδικοτήτων της Ελλάδος και της αλλοδαπής που τους οφείλω πολλά. Είχα την τιμή επίσης να γνωρίσω από κοντά τον κύριο Παπαδόπουλο καθηγητή της αρχαιολογίας εκείνη την εποχή στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων ο οποίος μου προσέφερε μάλιστα το δίτομο έργο του για την μυκηναϊκή Αχαΐα. Την κυρία Λίτσα Κοντορλή –Παπαδοπούλου αν δεν με απατά η μνήμη μου δεν είχα την τύχη να την συναντήσω. Θεωρώ όμως πολύ μεγάλη τύχη για τους Ιθακήσιους που έχουν δίπλα τους ένα σοβαρό επιστήμονα που είχε την τόλμη να κάνει κατά την άποψή μου ένα τέτοιο μετέωρο βήμα με τόσα πολλά ρίσκα. Ο χρόνος θα δείξει. Εγώ από βάθους καρδιάς εύχομαι στο ζεύγος Παπαδοπούλου να ανακαλύψουν το μέγαρο που χρησιμοποιήθηκε ως το διοικητικό κέντρο της σημερινής Ιθάκης κατά την μυκηναϊκή περίοδο (γιατί πρέπει να υπάρχει εάν δεν έχει καταστραφεί από την φθορά του χρόνου και τις ανθρωπογενείς δράσεις). Τώρα εάν αυτό θα ανήκει στο Οδυσσέα ή θα είναι όντως στο νησί που έφερε το όνομα «Ιθάκη» κατά την μυκηναϊκή περίοδο είναι ένα άλλο θέμα που θα έχουμε -εάν ποτέ συμβεί αυτό- δόξα τον θεό τότε πολλά να πούμε.