Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Αναζήτηση της Ομηρικής Ιθάκης στην Παλική



Ξεκινούν οι γεωτρήσεις σε στεριά και θάλασσα για λήψη δειγμάτων στο “Κανάλι του Στράβωνα”
 
Στα πλαίσια της αναζήτησης της ομηρικής Ιθάκης στην Παλική και συγκεκριμένα στην ευθεία της περιοχής Λιβάδι στο “Κανάλι του Στράβωνα”, εντός των ημερών θα ξεκινήσουν εκ νέου οι επιχειρήσεις από την ολλανδική εταιρεία FUGRO, παγκόσμιο ηγέτη στην συλλογή και ερμηνεία δεδομένων από την θάλασσα, από τα παράκτια και από τον αέρα, υπό την καθοδήγηση του κ. John Underhill, Καθηγητή Στρωματογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Metapraxis κ. Robert Bittlestone, συγγραφείς του “οδυσσέας Λυόμενος” με τον κ. James Diggle, Καθηγητή Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και Μέλους του Κολεγίου Κουίνς.
Η ερευνητική ομάδα πρόκειται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην χερσαία και θαλάσσια περιοχή του Λιβαδιού, προκειμένου να πάρουν δείγματα από το έδαφος και υπέδαφος της περιοχής που θα μελετήσουν, όσον αφορά την τοποθεσία της ομηρικής Ιθάκης, με κύριο στόχο να βρεθεί το ανάκτορο του οδυσσέα.
Η τοποθεσία του νησιού της Ιθάκης, οδύσσεια του ομήρου, έχει παραμείνει αίνιγμα για σχεδόν 3.000 χρόνια, αλλά η ριζική νέα λύση που προτάθηκε από τους συγγραφείς στα τέλη του 2005, φαίνεται όλο και περισσότερο πειστική, καθώς τα προκαταρκτικά επιστημονικά πορίσματα υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση. Η χρηματοδότηση της FUGRO θα προσφέρει γεωφυσικές τεχνικές βιομηχανικής κλίμακας στο έργο, δίνοντας την δυνατότητα στην ομάδα να προβεί σε «πλήρη ανίχνευση» του ισθμού σε μήκος 6 χιλιομέτρων στην Κεφαλονιά, που πιστεύεται ότι περιέχει θαμμένες αρχαίες θαλάσσιες ενδείξεις.
οι συγγραφείς του “οδυσσέας Λυόμενος” υποστηρίζουν ότι η Ιθάκη του ομήρου ήταν το δυτικό μέρος της χερσονήσου της Κεφαλονιάς, η Παλική. Πιστεύουν ότι η Παλική ήταν παλαιότερα χωρισμένη από την υπόλοιπη Κεφαλονιά διαμέσου ενός στενού θαλάσσιου καναλιού,  «το Kανάλι του Στράβωνα», που έχει πλέον γεμίσει με χώμα και έχει γίνει ένας ισθμός περικυκλωμένος από ξηρά, εξαιτίας καταστροφικών κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από σεισμούς.
Εκτός από την έρευνα για την αναμενόμενη διαδρομή του «Καναλιού του Στράβωνα», η περιοχή θα επωφεληθεί από την εξιδεικευμένη εμπειρία της FUGRO πάνω στην αξιολόγηση των υπόγειων υδάτων.
Εκφράζεται η ελπίδα ότι αυτή η εργασία θα παρουσιάσει επίσης πρακτικό όφελος στους κατοίκους της Κεφαλονιάς και τη δική τους ανάγκη για αξιόπιστες πηγές φρέσκου νερού.
ο Καθηγητής κ. John Underhill συναντήθηκε χθες με τη δήμαρχο Παλικής κ. Νόπη Αλεξανδροπούλου, με την οποία διατηρεί πολύ φιλικές σχέσεις και την οποία ενημέρωσε αναλυτικά για την επιχείρηση των γεωτρήσεων που θα ξακινήσουν άμεσα. ο κ. Underhill, θα έχει επίσης συναντήσεις με τις τοπικές Υπηρεσίες Αρχαιλογίας, Αστυνομίας κ.λπ. για τις σχετικές ενημερώσεις.
Επίσης, αναμένεται στις 22 οκτωβρίου να γίνει από την FUGRO και τους συγγραφείς του “οδυσσέας Λυόμενος” επίσημη παρουσίαση όλων των αποτελεσμάτων των αναλύσεων των δειγμάτων, αλλά και ερευνών που έχουν γίνει στην περιοχή από το 2005 έως σήμερα, στο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου.
 
ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου